2015. június 19., péntek

Másolás és mozgatás 4

Elérkeztünk a vágólapról szóló cikksorozat eredetileg tervezett befejező részéhez, mely az úgynevezett csatolásról szól. Ez a név egy egészen speciális másolási lehetőséget takar, aminek a lényege az, hogy az eredeti adat és a másolata egymással kapcsolatban lesz a másolás után is. Ennek következtében, ha mi az eredeti adatot megváltoztatjuk, akkor a másolata is meg fog változni. De mikor és kinek is lesz erre szüksége? Nos, ha egy komoly projekt dokumentumot hozunk létre, akkor az általában egymással kapcsolatban lévő több fájlból áll, és az azok bármelyikében végrehajtásra kerülő egy-egy változtatás szinte mindig magával hoz további változásokat is egy-egy másik fájlban. Mondok egy példát:
  • egy szöveges dokumentumban szerepeltetni szeretnénk több diagramot,
  • elkészítjük a diagramot Excelben,
  • a vágólappal átmásoljuk,
  • azután egyszer csak változás történik a forrásadatokban, és máris ott a probléma, a diagram nem a valós adatokat ábrázolja.
A gond nem olyan hatalmas, hiszen csak annyi a dolgunk, hogy az Excelben átvezetjük a változásokat, majd az egész diagramot újra átmásoljuk, de amennyiben sok diagramunk változik, azért a dolog eléggé kellemetlen tud lenni. De lehet ezt egyszerűbben, mintegy távvezérléssel is, melynek módszerét ez a cikk fogja részletesen is ismertetni.

Hát akkor lássuk a receptet. Mivel a korábbi munkánkhoz képest nem is lesz sok a változás, nem írok le mindent olyan alaposan, csak a különbséget részletezem. Nos, amikor oda érkezünk a másolás során, hogy a másolatot beillesztenénk a helyére, akkor a következőket kell tennünk:
  • elsőként annyi csak a dolgunk, hogy nyissuk meg a képen látható helyekre kattintva az "Irányított beillesztést",
  • azt követően válasszuk ki a lehetséges opciók közül "Csatolást",
  • kattintsunk rá az "OK" gombra.
Néha annak is van jelentősége, hogy milyen módon illesztjük be az objektumot.
Néhány fontos dologra azonban fel szeretném hívni a figyelmet, hogy:
  1. Amit így csatolni szeretnénk, azt előtte el kell mentenünk!
  2. Ha egy csatolt objektumot is tartalmazó fájlt elküldünk valakinek, kimásoljuk, stb, akkor a csatolt objektumot tartalmazó fájlt is el kell küldeni, ki kell másolni, stb!
  3. Amikor egy csatolt objektumot is tartalmazó fájlt megnyitunk, akkor az egy kérdést fog feltenni, melyre értelemszerűen, az "Igen" gomb megnyomásával válaszoljunk! Ezt követően a fájl már az új tartalmával fog megnyílni, amennyiben az eredeti helyén megváltoztatjuk a beillesztett forrásadatot.
Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése