2020. április 29., szerda

Saját térkép

Mondjuk a Macchu Pichu nagyon nem ott van, ahol
ezen a térképen az ismeretlen szerző jelölte
A mai napon egy szerintem nagyon érdekes lehetőséget szeretnék bemutatni, a saját térképeket, melynek segítségével magunk készíthetünk interaktív térképeket. Ennek a használatával bemutathatjuk például egy utazásunkat, vagy egy város nevezetességeit, fontosabb közérdekű helyszíneit. Én ez utóbbit fogom a mintafeladatban megvalósítani, ráadásul úgy, hogy a térképen elhelyezett információkat jellegük szerint csoportosítva ki-be lehetséges kapcsolgatni. De hasonló elven történelmi térképeket készíthetünk, zeneszerzőket ismertethetünk, vagy akár egy-egy táj flóráját és faunáját is be lehet mutatni. E lehetőségeknek például az oktatásban lehet óriási jelentősége. Persze lehet könnyedebb témát is választani, mondjuk akár a 2016-os Grammy díjazottakról is készíthető egy interaktív térkép .

Mi kell hozzá?

Semmi különlegesség, csak egy Google fiók, ami szinte mindenkinek van. Sokan nem is tudnak róla, de nekik is van Google fiókjuk. Mindenki, aki a G-mail levelezőt használja, az rendelkezik Google fiókkal, ami ezek szerint nem csak levelezésre használható.

Mihez használható még a Google fiók?

Hát, sok mindenre.  A teljesség igénye nélkül pár fontos dolog felsorolásszerűen:
  • Google Drive, amivel fájlokat hozhatunk létre online, melyeket ráadásul meg is oszthatunk az interneten. Akár úgy is, hogy mi, és a partnereink egyszerre szerkesztjük ugyanazt a dokumentumot. Ez komoly. Gondoljuk csak el, ezek után nem kell a fájlokat oda-vissza csatolva küldözgetni.
  • Videókat tölthetünk fel, melyeket az általunk beállított szinten meg lehet osztani az interneten. Ha akarom mindenki láthatja, ha akarom, akkor csak az, akinek én megengedem.
  • Internetes naplót, úgynevezett blogot írhatunk. Mint például az a blog, mely kifejezetten oktatási témakörre, azon belül is informatikára szakosodott.
  • Fényképeket tárolhatunk az interneten. Természetesen ezek hozzáférései is a kívánságunknak megfelelően szabályozható.

Hol érem el?

A Google keresőoldalán - ami a legtöbb esetben az internet böngészőnk nyitó oldala - kattintsunk a jobb felső sarok közelében a 3*3-as mátrixra, majd annak opcióiból a "Térkép" elemre. Az ezután kapott térkép pillanatnyi tartózkodási helyünket fogja mutatni. Egy idő után ennek a jobb oldalán a felső sarokban megjelenik egy "Bejelentkezés" gomb, amire kattintva a levelezőnél már megszokott módon bejelentkezhetünk a saját fiókunkba.

Saját térkép létrehozása, elnevezése

Első lépésként kattintsunk rá a Google térkép program keresőmezőjétől balra a képen 1-es számmal jelzett kis ikonra, az úgynevezett hamburgermenüre (három vonalka).
A megnyíló menüből válasszuk a 2-es számmal jelzett "Saját helyek" elemet.
Végül ezt követően felül a 3-as számmal jelzett térképek, majd alul a 4-es számozású "Térkép létrehozása" elemre. Az ezután kapott ablakban bal oldalon felül fogunk látni egy  "Névtelen térkép" feliratot. Kattintsunk rá a feliratra, majd a kapott ablakban adjuk meg a térkép nevét, és ha gondoljuk egy rövid leírást is hozzárendelhetünk.

Pontok hozzáadása a térképhez

Amennyiben egy-egy pontot be akarunk jelölni a térképen, akkor azt két módon tehetjük meg:
  1. Rákattintunk a képen jelzett ikonra, majd a térképre a megjelölni kívánt ponthoz. Befejezésül adjuk meg a pont nevét, esetleg a leírását, végül kattintsunk a "Mentés" gombra 
  2. A keresőmezőbe begépeljük a megjelölni kívánt pont megnevezését (például: Győr Székesegyház), azután nyomjuk meg az Enter billentyűt. Befejezésül kattintsunk a "+ Hozzáadás a térképhez" feliratra.

Pontok színe és alakja, leírás, képek szerkesztése, törlése

Pont színe és alakja
  • Az egyes pontok színének megváltoztatásához kattintsunk rá előbb a pontra, majd a ponthoz tartozó, ezt követően a leírását tartalmazó segédablak alján a bekeretezett kis vödörre, végül a megfelelő színre. Arra is van azonban lehetőség, hogy speciális jelet rakjunk a ponthoz, amihez a további ikonokra kell kattintanunk.
Pont leírása, fénykép, videó hozzáadása, törlése

  • A megadott pont nevének és leírásának megváltoztatásához kattintsunk rá a pontra, majd az ábrán bejelölt ikonok közül a bal oldalira. Ezt követően be kell csak gépelnünk a kívánt adatokat, majd elmenteni a változásokat.
  • Fénykép és videó megadásához az ábrán bejelölt ikonok közül a jobb oldalira kell kattintanunk A kapott ablak használata magától értetődő: kereshetünk képet, illetve Youtube videót, de meg is adhatunk általunk ismert képekhez és videókhoz tartozó linkeket. A 4 lehetőség közül az ablak tetején kell választanunk. A hozzáadás befejezéséhez kattintsunk a "Kiválasztás" gombra. Amennyiben újabb képet, vagy videót akarunk hozzáadni az adott ponthoz, akkor az ábra jobb oldali részén bekarikázott ikonok közül a + jelre kell kattintanunk. Az éppen aktuális képet, vagy videót a kis szemetesedényszerű ikont kell választanunk. A változtatásokat természetesen itt is el kell menteni.

Réteg hozzáadása, rétegek átnevezése, térkép megosztása

Elsőként tisztázzuk, mi is az értelme a rétegeknek. Nos, a pontokat néha célszerű csoportosítani. A tárgyalt esetben például külön rétegre rakhatóak Győrben található parkolóházak, a műemlékek, a nyilvános illemhelyek, az éttermek, a pénzintézetek, stb. Egy-egy új réteg hozzáadásához kattintsunk a képen bekarikázott linkre. A rétegre pontokat a már megtárgyalt módon vehetünk fel.
Az egyes rétegek nevének megváltoztatásához kattintsunk az átnevezendő réteg "Névtelen réteg" nevére, majd gépeljük be a megadni kívánt nevet. Az eljárást a "Mentés" gombbal kell befejeznünk.
A térkép megosztásának lehetőségét nem kell megtárgyalnunk teljes terjedelmében, mert egy korábbi posztban részletesen kiveséztük a témakört (itt érhető el).





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése