2015. április 11., szombat

Fekvő oldalak használata egy álló elrendezésű dokumentumban

A legtöbb tényleg komoly dokumentumban szükség van álló és fekvő tájolású oldalakra is, mert mondjuk egy ábrát, vagy egy sok különféle adatot tartalmazó táblázatot csak fekvő oldalon lehet elhelyezni. Ugyanakkor maga a szöveg változatlanul álló tájolású kell, hogy legyen. Azt azért a legtöbben tudják, hogy miként kell átállítani a lapok tájolását, de az már általában gondot szokott okozni, hogy egy dokumentumban hogyan lehet mindkét elrendezést használni. Mondjuk úgy, mint ahogy az a képen látszik. De, akinek esetleg még ez is összejön, az a fejléccel, illetve az oldalszámozással szokott szenvedni. Mik a megoldások? Erről szól ez a cikk.

A szakasz, mint dokumentum egység

A szövegszerkesztők három, a formázás szempontjából lényeges dokumentumegységet kezelnek. Ezek (továbbá az adott egységbe tartozó formátumokból néhány) a következők:
  • betű (betű méret, betűtípus, félkövér, dőlt, betűszín, ritkított, kis kapitális, alsó és felső index, a lényeg, hogy akár egyetlen betűre is megadhatóak),
  • bekezdés (igazítás, sorköz, behúzás, felsorolás és számozás, szegély, fontos tulajdonságuk, hogy mindig legalább egy teljes bekezdésre vonatkoznak),
  • szakasz (margó, tájolás, lapméret, élőfej és élőláb).
Az utóbbiakkal kapcsolatban azt gondoljuk, hogy: logikus, ezek mindig legalább egy teljes oldalra vonatkoznak. A felsoroltakra ez igaz ugyan, de van olyan szakaszformátum is (a hasábszám), amire már nem. Most ebbe nem kívánok belemenni, mert nem újságot, hanem szakdolgozatot, pályázatot, disszertációt akarunk írni, és ezekben nem szokás a hasábozás.

Szakasztörés beszúrása

Egyszerű a dolog:
  • álljunk annak a szövegrésznek a végére (ez általában egy mondat végi írásjel utáni hely), ami után új, másmilyen tájolású oldalnak kell következnie,
  • lapozzunk a "Lap elrendezése" menüszalagra,
  • nyissuk le a "Töréspontok" ikont,
  • kattintsunk rá a "Következő oldal" elemre.
Azért van többféle szakasztörés is, mert például egy könyv esetében az új fejezetek mindig páratlan oldalon szoktak kezdődni. Például itt, a nyugdíjasoknak, illetve az egyszerű hobbi szintű felhasználóknak szánt, "Mindennapi számítástechnika (avagy idősebbek is elkezdhetik)" című könyvemben tekinthető ez meg.
A kicsit érthetetlen, folyamatos szakasztörés a nem tárgyalt hasábozás esetében játszik szerepet.

Mire is jó az élőfej és élőláb

Mindkettővel kapcsolatban pár fontos, általános szabály:
  • elég egyszer megadni, és az adott szakaszban lévő oldalon egységesen, minden lapon megjelennek,
  • az oldalszámozást is mindig itt kell megadni,
  • az első oldalra eltérő élőfejet és élőlábat illik megadni, hiszen ott nem akarunk oldalszámozást,
  • az oldalszámon kívül a szakdolgozat, pályázat címét (vagy amit előírnak) szokás bennük megadni,
  • alapesetben, ha beszúrunk egy szakasztörést, az új szakasz átveszi az előző szakasz előfejét, illetve élőlábát.

Hogy dolgozzunk?

Ha nem akarunk magunknak sok felesleges munkát okozni, akkor a következő forgatókönyv szerint dolgozzunk:
  • Csak akkor használjunk oldaltörésként szakasztörést, ha az indokolt (más tájolású oldal, oldalak következnek), egyéb esetekben általában a Ctrl + Enter kombinációval célszerű új oldalt kezdeni. Ez alól csak a táblázatok jelentenek kivételt, mert azokban inkább a bekezdés tulajdonságai között megadható "Új oldalra" opciót célszerűbb alkalmazni. Csak így ismétlődik meg ugyanis a táblázat első sora minden oldalon. Na persze feltéve, hogy kérjük. Erről majd külön lesz szó, mert tapasztalatom szerint a legtöbben nem is halottak erről a lehetőségről (emiatt a táblázat fejlécét miden oldalon újra és újra megadják).
  • Miután beszúrtuk a szakasztörést, állítsuk át az oldal tájolását, Ezt addig ismételjük, míg el nem értünk a dokumentum végéig.
Mindezek ilyen egyszerűen csak akkor igazak, ha a mellékelt sablonnal dolgozunk, amit itt lehet letölteni! Egyetlen dologra figyeljünk csak: a 2, 3, 4. szakaszban az élőfej és élőláb tulajdonságai közül töröljük, hogy az első oldalé más, mert különben nem jelenik meg a szakaszok első oldalán az élőfej és élőláb tartalma! Ehhez a lépések a következők:
  • kattintsunk a 2, 3, 4. szakasz élőfejébe duplát (akár oda, ahol nincs is semmi), ezzel átlépünk az élőfejbe,
  • az ekkor automatikusan megjelenő "Élőfej- és élőlábeszközök", azon belül "Tervezés" menüszalagon vegyük le a pipát az "Első oldal eltérő" jelölőnégyzetről a pipát,
  • kattintsunk rá az "Élőfej és élőláb bezárása" ikonra.


Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.


Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése