2015. április 24., péntek

Videószerkesztés 1.

Manapság már bárki készíthet videót, hiszen a legtöbb mobiltelefon, fényképezőgép alkalmas erre a feladatra is. Ezek a videók azonban többnyire nem olyanok, hogy azokat ismerőseinknek is megmutassuk, mert:
  • felvételeink jellemzően csak pár másodperces snittek,
  • ráadásul általában nemcsak olyan dolgok vannak rajta, amit tényleg jó szívvel levetítenénk.
Ugyanakkor a felesleges részeket kivágva, több snittet összefűzve, címmel, stáblistával és feliratokkal ellátva már bárkinek szívesen megmutatnánk őket. Ha ráadásul még a vágásoknál érdekes átmenetek, valamint az egész film alatt kísérőzene lenne, akkor akár nyilvánosan is le lehetne őket vetíteni. Nos, ebben és a következő cikkben ennek az elkészítését fogjuk megtárgyalni.
Rengeteg videószerkesztő program létezik, melyek közül én a Microsoft Movie Maker programját választottam, mert:
  • Sokak gépén már eleve megtalálható, ugyanis elvileg a Windows XP-nek szerves része;
  • Akinek a gépén nincsen meg, azok 5 perc alatt ingyenesen, jogtisztán telepíthetik.

A program elindítása

Ha a programot el szeretnénk indítani, akkor a legelterjedtebb Windows 7 operációs-rendszer alatt a következőket kell tennünk:
  • kattintsunk rá a "Start" menüre,
  • kezdjük el gépelni, hogy "Movie",
  • ha a gépünkre telepítve van a program, akkor a "Start" menü tetején megjelenik a program neve, amire csak rá kell kattintani.

A program telepítése

Amennyiben a fenti módon nem tudjuk elindítani a programot, akkor valószínűleg nincs is a gépünkön. Ez esetben telepítsük, a következő lépésekkel:
  • kattintsunk ide, a program letöltésének elindításához (telepíthetjük a Windows 8 és a Windows 8.1 rendszerekre is),
  • ha a böngésző megkérdezi, hogy hová mentse a telepítőt, adjuk meg a letöltések mappát,
  • amint befejeződött a letöltés, kattintsunk rá a bal alsó sarokban a wlsetup-web.exe fájlra,
  • engedélyezzük a telepítőprogram futását,
  • a további részekben értelemszerűen járjunk el, de arra figyeljünk, hogy lehetőleg csak a Movie Maker programot telepítsük.

A vágandó videók, képek, zenék megadása

Itt adhatunk a filmhez snitteket és képeket
Miután elindítottuk a programot, eleve a "Kezdőlap" menüszalagon leszünk. Itt kattintsunk rá előbb a "Videók és fényképek hozzáadása" ikonra, és adjuk meg az összes összevágni kívánt videót. Ugyanitt állóképeket is nyugodtan  megadhatunk, mert azokra majd alkalmazhatunk úgynevezett "pásztázás & zoom" effektusokat, amivel mozgó hatásúvá tehetjük azokat is (erről a jövő héten lesz részletesebben is szó).
Ezután adjuk meg az aláfestő zenét is, amihez a "Zene hozzáadása" ikonra kell kattintanunk. Zenéket letölthetünk az internetről (ennek egyik lehetséges módszere itt érhető el), de néhány mintazene a gépen eleve található. A zenei hatásokról (hangerő, fel- és lekeverés), narrátor szövegről szintén egy hét múlva lesz majd részletesen szó.

Felesleges snittek / képek törlése, snittek / képek sorrendje

Ha egy snittet / képet törölni akarunk, akkor csak kattintsunk rá, majd nyomjuk meg a Delete billentyűt. Az áthelyezés is hasonlóan egyszerű: az egérrel csak a kívánt helyre kell húzni, és készen is vagyunk.

Cím, stáblista, feliratok megadása, animálása

Itt adhatjuk meg a címet
A cím megadásához álljunk az első snittre / képre, majd kattintsunk rá a "Cím hozzáadása" ikonra. Ezt követően a "Saját film" szöveg helyére gépeljük be a videó címét. Ha akarjuk, megváltoztathatjuk a cím snitt:
  • háttérszínét,
  • a benne lévő szöveg megjelenési idejét (kezdési idő),
  • a szöveg megjelenítési idejének hosszát (szöveg időtartama).
Mindezek a "Szöveghez használható eszközök", azon belül a "Formátum" menüszalagon érhetőek el.  Maga a cím snitt alapból 7 másodperces, és a rajta lévő felirat az elejétől a végéig tart. Ha akarjuk, a szöveghez különféle hatásokat is hozzárendelhetünk (mint amilyet például a kultikus Csillagok háborúja stáblistánál láthattunk).

A szövegek formázásának ikonjai
Ha utólag akarunk belenyúlni a szövegekbe, akkor előbb kattintsunk rá a szöveget tartalmazó snittre, majd a  "Szöveghez használható eszközök", azon belül a "Formátum" menüszalagon a "Szöveg szerkesztése" ikonra.
Egy-egy snitthez a középső "Képaláírás hozzáadása" ikonnal adhatunk feliratot, míg stáblistát, helyszínt, szereplőket és rendezőt a legalsó szövegikont lenyitva adhatunk meg.
Képaláírás és stáblista itt adható meg

Átmenetek

Ha az egyes snittek és képek közötti átmenetet látványossá akarjuk tenni, akkor a következőket hajtsuk végre:
  • álljunk az átmenettel megjeleníteni kívánt snittre / képre,
  • lapozzunk az "Animációk" fülre,
  • az átmenetek csoportban kattintsunk az alkalmazni kívánt animációs trükkre,
  • ezt ismételjük meg minden snittel / képpel, vagy kattintsunk az "Alkalmazás az összeshez" ikonra.
A következő részben az aláfestőzenével kapcsolatos további lehetőségekről, a felesleges részek kivágásáról, az állóképek pásztázásáról lesz majd szó. Étvágygerjesztőként itt egy videó, amit fényképekből készítettem pár perc alatt. Amiről a videó szól, arra tényleg büszke vagyok. Remélem, mindenkinek tetszeni fog a film és a tartalma egyaránt.


Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.


Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése