2015. április 8., szerda

Láb és végjegyzetek

Egy komoly szakmai dokumentumban kulcsszerepük van a láb- és végjegyzeteknek. De mik is ezek az eszközök? Mi a szerepük? A lábjegyzetekben az oldalak alján szokás megmagyarázni például az idegen kifejezéseket. A végjegyzet szerepe lehet ugyanez is, de inkább az írás során felhasznált források megadására szokás a végjegyzetet alkalmazni. Ezek használata egy szakdolgozatban, doktori disszertációban elengedhetetlen, sőt, kötelező. Ha valaki ugyanis elfelejti megadni a felhasznált forrásokat, az mindenképpen plágium gyanúját veti fel. Illetve annál messzebbre mutató következtetéseket szoktak levonni. Vagy magát a plágiumot, vagy azt, ami közel ugyanakkora problémát jelent, hogy a dolgozat írója nem végzett a témában kutatást. Mindkettő következménye az, hogy nem fogják elfogadni a munkát.

Láb-, illetve végjegyzet beszúrása

Nagyon egyszerű a dolgunk:
1. ábra: Itt lehet beszúrni a jegyzeteket
  • a dokumentumban álljunk annak a szövegrésznek a végéhez, amelyhez jegyzetet szeretnénk beszúrni,
  • lapozzunk a "Hivatkozás" menüszalaghoz,
  • kattintsunk rá a megfelelő jegyzetre (láb / vég),
  • írjuk be a jegyzet szövegét.
Fontos: mivel a végjegyzetet alapesetben mindig a dokumentum pillanatnyi végére fogja beszúrni a Word, ezért mielőtt a végjegyzeteket elkezdenénk beszúrni, kezdjünk a Ctrl + Enter billentyűkombinációval a dokumentum pillanatnyi végén egy új oldalt,
Ha nem ott, hanem az egyes fejezetek (szakaszok) végén szeretnénk a végjegyzeteket elhelyezni, akkor a 2. ábrán látható ablakban kell átállítani a végjegyzet helyét "A Dokumentum vége" értékről "A szakasz vége" értékre.

Nem jó a számozás


Amennyiben valamilyen okból (például, mert az alapértelmezett arab számozástól eltérőt írtak elő) másfajta számozást szeretnénk alkalmazni, akkor a következő lépéseket kell sorban végrehajtanunk:

2. ábra: Itt lehet sok mindent
beállítani, megváltoztatni

  • természetesen elsőként most is a "Hivatkozás" menüszalaghoz kell lapoznunk.
  • a "Lábjegyzet" csoport jobb alsó szélén kattintsunk rá az alig felismerhetően kicsi nyílra,
  • a megjelenő ablakban válasszuk ki a megfelelő számozást,
  • kattintsunk az "Alkalmazás" gombra.
Itt egyéb lehetőségeink is vannak a számozás mellett, például a kívánt szimbólumot állíthatjuk be, vagy megadhatjuk a kezdő sorszámot. Ezekre a lehetőségekre csak nagyon-nagyon ritkán lesz szükségünk, de azért jó ha tudunk az opciókról.

Más jegyzetre van szükség

Aki dolgozik, az hibázik is. Ha véletlenül rossz jegyzetet szúrtunk be, akkor sincs semmi sem végleg elrontva, mert át lehet alakítani a jegyzeteket. Ehhez a 2. ábrán látható párbeszédablak "Konvertálás" elemét kell megnyomni, a többi magától értetődő.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.


Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése