2015. április 7., kedd

Stílusok módosítása

Egy komoly Word dokumentumot, például egy szakdolgozatot, pályázatot, könyvet stílusokkal kell elkészíteni, melyekkel kapcsolatosan nem is egy korábbi cikkemben már foglalkoztam. Ebben a mostani posztban arról szeretnék írni, hogy a stílusokkal készített dokumentumot hogyan lehet pár pillanat alatt egységesen teljesen átalakítani. A kiválasztott kép nem véletlen. Az egész olyan, mintha varázslóvá alakulnánk. Tényleg fantasztikusan gyorsan kaphat teljesen új formát az egész munkánk!

Korábban a stílusokról írtak összefoglalása

Mint arról korábban a stílusokkal kapcsolatban már írtam, dolgozni velük a következő módon illik:
  • Kivételesen menet közben kell formázni (további kivétel a táblázat, a tabulálás és a felsorolás / számozás, mert azokat is menet közben illik megadni). Ha az most valakinek meglepetés, hogy utólag szokás egy levelet formázni, akkor sürgősen olvassa el itt a Wordről írt összes posztomat, mert alapvető gondok vannak a szövegszerkesztési ismereteivel.
  • A címstílusokra alapozva pillanatok alatt tartalomjegyzéket is készíthetünk, amiről itt esett korábban szó.
  • Akik pedig tényleg villámkezűen akarnak egy szakdolgozatot készíteni, azoknak egy kész mintát is letölthetővé tettem itt (nem merek sablont írni, mert az a hivatalos terminológiában kicsit más). Ebben az összes szükséges stílus megtalálható, ráadásul mindegyikhez billentyűkombinációt rendeltem. Így a szakdolgozat formázásával szinte nem is kell foglalkozni. A témával kapcsolatos összes fontos kérdésről pedig az itt elérhető cikkben esik szó.

Pechemre nekem más formátumokat írt elő a sulim

Semmi gond. Csak módosítani kell a stílust. De hagyományosan alkalmazott eljárás helyett erre én egy sokkal látványosabb módszert is szeretnék mutatni. Ennek során csak meg kell formázni egyetlen bekezdést a ránk érvényes, a szakdolgozatra kötelezően előírt módon, majd a stílust frissíteni. Lássuk tehát a módszereket!

Stílus frissítése

Első lépésként egy beállítást kell módosítani. Ennek lépései a következők (Word 2010/2013 programban):
  • válasszuk ki a "Fájl" menüszalagot, majd azon belül az utolsó előtti "Beállítások" elemet,
  • lapozzunk a "Speciális" szekcióra,
  • pipáljuk ki a "Figyelmeztetés a stílus frissítésére" elemet.
Arra azért ügyeljünk, hogy mást ne állítsunk át, mert abból komoly problémáink is lehetnek! Szóval, csak óvatosan.
Ha ezzel elkészültünk, akkor a következőkben a program egy kicsit másként fog működni. Amennyiben ugyanis egy bekezdést megformázunk, majd a "Stílusok használata" ablakban kiválasztjuk az addig is alkalmazott stílust, akkor nem visszaalakítja a bekezdést a stílus eredeti jellemzőire, hanem felteszi az ábrán is látható kérdést. Ehhez sok kommentárt nem kellene fűzni, de én azért hármat mégis teszek:
  1. A korábban eltérően megformázott szövegekre érdemes egy utólagos pillantást vetni, nehogy meglepetés érjen minket.
  2. A "Normál" stílus kiemelkedő szerepe miatt azt így nem lehet módosítani,
  3. A "Stílusok alkalmazása" ablakot a Ctrl + Shift + S kombinációval lehet megnyitni.

Stílus módosítása

A stílusok módosításához a "Stílusok alkalmazása ablakban kattintsunk a "Módosítás..." gombra, majd a kapott ablakban hajtsuk végre a kívánt változtatást. Ehhez kattintsunk a "Formátum" gombra, majd válasszuk a megfelelő elemet. De melyiket? Mi tartozik a "Betűtípusok..." és mi a "Bekezdés..." pontba?
A válasz tényleg egyszerű és ráadásul teljesen logikusnak is nevezhető:
  • Ha olyan formátumot akarunk megváltoztatni, ami akár egyetlen betűre is megadható, akkor a "Betűtípus..." pontot kell választani. Például betűméret, félkövér, betűszín, stb;
  • Ha viszont a változtatás csak nagyobb szövegegységre értelmezhető, akkor általában a "Bekezdés..." opciót válasszuk. Például sorköz, igazítás, stb.
Mivel a többi opciót tényleg csak ritkán kell használni, azokról most terjedelmi okokból nem is kívánok írni.


Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.


Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése