2014. június 24., kedd

Fényképek áttöltése a számítógépre

Tanfolyamaimon azt tapasztaltam, hogy a 40+ korosztály részére az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó téma a fényképek számítógépünkre történő áttöltése szokott lenni. Pontosan ezért úgy gondoltam, hogy ezt is részletesen meg kell beszélnünk. De mi szokott lenni a probléma? Az, hogy ahány gép, annyi fajta eljárás, és ez nagy zavart okoz. Azután, ha újabb gépre váltunk, megint minden másként alakul. Pontosan ezért én egy olyan módszert szeretnék bemutatni, amely univerzális, minden fényképező és számítógép esetében alkalmazható.

Vegyük ki a memóriakártyát

Sokan egy USB kábellel kötik össze a fényképezőgépüket és a számítógépet, és azon keresztül hajtják végre a fényképeik áttöltését. Ezzel csak az a gond, amit már a bevezetőmben is írtam: ahány gép, annyiféle folyamat. De sok fényképező esetében további gondot jelent az, hogy mielőtt a folyamatnak egyáltalán nekiállhatnánk, egy úgynevezett driver-t (magyarul meghajtóprogramot) is kell a számítógépre telepíteni. Ha viszont a fényképezőgépből kivesszük azt a memóriakártyát, amire a képeket rögzíti, és azt egy kártyaolvasón keresztül közvetlenül csatlakoztatjuk a számítógépünkre, akkor egycsapásra mindkét problémát kikerüljük.
Amennyiben egy viszonylag modernebb hordozhatunk számítógépünk van, az képes mindenféle adapter nélkül az SD kártya olvasására. A kártyaolvasót a gép oldalán kell keresnünk. A szennyeződések elkerülése érdekében általában egy vakdugó is takarja. A PC-hez kapott kezelési utasításban minden esetben esik erről szó (igaz, valószínűleg már régen néztünk bele, mert szinte semmi, a gép tényleges használatával kapcsolatos leírást nem találtunk benne).

USB kártyaolvasók és memóriakártya típusok

Egy kicsit ezekről is kell beszélni annak érdekében, hogy a témát kipipálhassuk.

Kártyaolvasók

Hogyha hagyományos asztali géppel dolgozunk, vagy kicsit régebbi beszerzése miatt hordozható gépünk nem rendelkezik SD kártyaolvasóval, akkor egy USB csatlakozós SD kártya adaptert kell beszereznünk, majd pedig azon keresztül végrehajtani az áttöltést.
USB kártyaolvasót többfélét is vásárolhatunk:
  • Csak egyfajta memóriakártya típust kezelő egyszerű kivitelűt, melyek ára akár már pár száz forintnál kezdődhet. A régi mondát persze vegyük figyelembe: olcsó húsnak híg a leve;
  • Vásárolhatunk olyan univerzális kártyaolvasót is, amely többféle kártya kezelésére is alkalmas. Mint az kiderült a címből is, memóriakártya ugyanis többféle is létezik. Ezek ára egy kicsit magasabb, általában pár ezer Forinttól indul. Ezeket nyugodtam megvehetjük multi áruházban is semmi gond nem lesz belőle (számítógép vételét azonban inkább szaküzletből tanácsolom annak, aki nem akar magának sok bosszúságot akkor, ha véletlenül elromlik valami a gépében).

Kártyatípusok

Memóriakártyából is többfelé létezik, melyek közül egyértelműen az SD és a micro SD a legelterjedtebb. Utóbbit általában mobiltelefonokban használják, mert abban - a telefon kisebb mérete miatt - csak az fér el. Amennyiben olyan kártyaolvasóval rendelkezünk, mely nem tud micro SD kártyát fogadni, akkor szükségünk lesz egy olyan kis adapterre is, ami a micro SD kártyát átalakítja sima SD kártyává. Ezt szinte mindig megkapjuk a micro SD kártyával, tehát külön általában nem kell megvásárolnunk.
Léteznek egyéb kártyarendszerek is, ezek azonban kevésbé elterjedtek (MMC, Sony memory stick, stb.). Ezekhez általában univerzális kártyaolvasóra lesz szükségünk.
Itt szeretnék egy kiegészítő megjegyzést is tenni: lehetőleg olyan mobiltelefont vásároljunk, melybe az SD kártyát úgy is bele lehet rakni, illetve ki lehet belőle venni, hogy nem kell hozzá a készülékből az akkumulátort kivenni.

Maga az áttöltés

Előkészítésként másoljunk ki mindent a vágólapra

Miután csatlakoztattuk a memóriakártyát a számítógépre, egy kicsi idő után meg fog jelenni, vagy rögtön annak a tartalma, vagy egy ablak, amiben megkérdezi a Windows, hogy mit tegyen a kártyával. Ennek megjelenése nem feltétlenül, pontosabban szinte biztosan nem fog megegyezni a képen láthatóval, de valami hasonló lesz. Nekünk a "Mappa megnyitása a fájlok megtekintéséhez" elemet kell választanunk.
A következő lépésben nyissuk meg a "DCIM" nevű mappát (Digital Camera IMages, azaz digitális kamera fényképek), és már látjuk is a képeket. Illetve, vagy nem, ahogy poénosan mondani szokták, mert lehet, hogy a fényképezőgépünk márkájára rímelő további mappát is meg kell előbb nyitni, és csak ezt követően jelennek meg a képek. Vagy nem, mert attól függ, hogy milyen nézetben látjuk a mappa tartalmát, Erről a témáról itt volt szó, így nem részletezem még egyszer.
Innét kezdve ugyan már csak egyszerű másolásról van szó, de én azért ezt is ismertetem, mivel az a blog elsősorban nem a haladó számítógép felhasználóknak szól:

  • Ha a memóriakártyán csak az új, átmásolandó képek vannak, az összes kép kijelöléséhez nyomjuk meg a Ctrl + A billentyűkombinációt (hogy miként kell üresre törölni a kártyát, azt a végén mesélem el);
  • Ezt követően másoljunk ki mindent az úgynevezett vágólapra, amihez Ctrl + C kombinációt kell nyomnunk.

Készítsünk helyet a képeknek

A következő ütemben a képeknek fogjuk elkészíteni a végleges helyüket. 
  • A "Start menüből" válasszuk a "Képek" elemet;
  • Kattintsunk rá az "Új mappa" opcióra, majd anélkül hogy bárhová odakattintanánk, kezdjük el gépelni a mappa nevét. Igen, nem kell sehová kattintani, csak gépelni. Higgyük el, hogy az új mappa nevének helyén meg fog jelenni az, amit gépelünk! Ez a következőképpen épüljön fel: "év esemény".
    Ha például 2014-ben Bendegúz nevű gyermekünk, unokánk ballagásán készítettünk képeket, akkor: "204 Bendegúz ballagása".

Illesszük be a képeket

Elérkeztünk a befejező lépéshez, a képek bemásolásához a most készített mappába:
  • Az új, most létrehozott mappát a nevére történő dupla kattintással nyissuk meg, majd a Ctrl + V billentyűkombinációval a vágólapról másoljuk be a képeket.

Utómunkálatok

Befejezésként a memóriakártyáról töröljük a már bemásolt képeket. Ezt így tehetjük meg:
  • A most létrehozott mappát mutató ablakot zárjuk be. Elvileg ott kell hogy legyen a képernyőn a memóriakártya teljes tartalma, mégpedig minden kép kijelölve. Na, most töröljük őket le a "Delete" billentyű megnyomásával.
Ennyi az egész. Elsőre az idősebb korosztálynak ez nem is lesz olyan egyszerű, könnyen bele lehet keveredni, legalábbis a tanfolyamaimon ezt tapasztalom. Pontosan ezért lehetőleg ne az életünk álmát jelentő párizsi utunkon készült képekkel próbáljuk ki a módszert!

Videó


Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése