2014. június 26., csütörtök

Oldaltörés és néhány egyéb nem ismert alapformázás a Wordben

A Word logója
Rengeteg olyan dokumentum került már a látókörömbe, amitől legszívesebben elkezdtem volna sikítozni, annyira borzalmas hozzá nem értéssel készítették. Igaz, én elmondhatom, hogy viszonylag kevesen lehetnek azok, akik nálam többet dolgoznak a Wordben, így szinte minden trükkjét ismerem. De, ahhoz nem kell profinak lenni, hogy a legalapvetőbb szabályokat betartsuk. Sokszor vissza szoktak kérdezni: "Nem mindegy, hogy hogyan kezdek új oldalt, vagy éppen az aláírásomat miként kezdem beljebb, illetve hogyan írom oda a nevem alá a beosztásomat? Kinyomtatva úgyis pont ugyanúgy néz ki." Nos, ez igaz, de ha valaki nem a helyes módszerekkel dolgozik, akkor amint utólag belejavítanak a levélbe (mondjuk a betűméretet megváltoztatják) az egész dokumentum "összeomlik". Máshová kerülnek az oldaltörések, elcsúsznak a beljebb kezdett dolgok, stb.

Oldaltörés

Sokan 25, 42 stb. Enterrel oldják meg az oldaltörést. Annyival, amennyinek a hatására átkerülnek új oldalra. Ez nagyon-nagyon rossz megoldás, mert - mint arra már utaltam - ha a szövegbe utólag belejavítunk (kitörlünk belőle, vagy éppen hozzáírunk), vagy a betűk méretét megváltoztatjuk, teljesen máshová kerülnek az oldaltörések. Ráadásul sokkal lassúbb is ez a megoldás, mint a helyes módszer. De mi akkor a helyes módszer? Naná, hogy egy billentyűkombináció: Ctrl + Enter. Ennyi az egész. Egyszerű és nagyszerű.
     Igazság szerint én a tanfolyamaimra jelentkezőknél szoktam némi túlzott önbizalmat érezni, mert sokan nem a kezdő, hanem a haladó tanfolyamunkra jelentkeznek. Ilyenkor ellenőrző kérdéseim közül az első az szokott lenni, hogy miként kezdenek új oldalt a Wordben. És sokan, megdöbbentően sokan nem ismerik a helyes módszert.

Behúzás: szöveg margónál beljebb kezdése, előbbi befejezése

A behúzásra példa az előző témába dőlt betűvel beszúrt megjegyzésem. Ezt csak és kizárólag behúzással lehet megoldani. Azt néhány szóközzel még össze lehet hozni (bár ez is szabálytalan), hogy az első sor beljebb kezdődjön, de a többi sor beljebb kezdését és befejezését már kizárólag a behúzás segítségével lehet  kivitelezni.
Háromféle behúzás létezik:
  • bal,
  • jobb,
  • első sor.
Mindhármat a vonalzó segítségével lehetséges a legpraktikusabban megadni, az ábra szerint:
  • a bal oldali piros ellipszisben lévő, lefelé mutató csúcsú háromszögre állva, azt vízszintesen balra, vagy jobbra húzva az első sor pontosan oda fog kerülni, ahová a háromszöget áthelyezzük,
  • ugyanott a lenti kis háromszöget vonszolva az összes többi sor eleje fog átkerülni pontosan a téglalap vonalába,
  • végül pedig a jobb oldali ellipszisben lévő felfelé mutató csúcsú háromszög vonszolása a sorok végére hat (pontosan csak akkor fog minden sor odakerülni, ha sorkizártra állítjuk a bekezdés igazítását);
  • ha pedig a bal oldalon a lenti kis téglalapot húzzuk arrább, akkor az első sor és az összes többi sor elejét egyszerre visszük át máshová úgy, hogy egymáshoz képest nem változik a helyzetük (ha nem világos, nézzük meg a videót, abból minden kiderül).
A behúzások megadása a vonalzóval
Ugye, hogy sokan nem ismerték a módszereket? Pedig milyen egyszerű. És mi a helyzet az aláírásokkal? Nos, az egy kicsit másként oldható meg, melyről majd egy külön posztban fogok írni. Akár az is megoldható, hogy egyetlen billentyűkombinációt megnyomva a Word automatikusan oda írja a levél végére a céges aláírást (dátum, két aláíró beosztásával együtt). Ez egy sok hivatalos levelet író személy munkáját jelentősen megkönnyítheti.

Videó



Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése