2014. június 19., csütörtök

Töredezettségmentesítés

A gépünk sebessége ahogy telik az idő, folyamatosan csökken. De vajon miért van ez? Nos, az egyik ok az, hogy a gépünk merevlemezén tárolt adatok töredezettek lesznek. A mai tipp arról fog szólni, hogy ennek mi az oka, illetve hogy miként tudjuk megszüntetni ezt a problémát. Akinek lassú a gépe, az feltétlenül olvassa el!
Azt gondolom mondanom sem kell, hogy a szemléltető ábrának csak poénból választottam ezt a képet.

Miért alakul ki a töredezettség?


Megpróbálom érthetően elmagyarázni, hogy ez a természetes jelenség mire vezethető vissza. Nos, képzeljük el, hogy egy füzetbe kell jegyzetelnünk úgy, hogy:
  • ha egy feljegyzést elkezdünk írni, azt mindig új lapon tesszük,
  • amennyiben az nem fér el egy lapon, a következő üres lapon folytatjuk a jegyzetelést,
  • egy tartalomjegyzékben vezetjük, hogy mit hová írunk,
  • hogyha pedig valami már feleslegessé válik, a tartalomjegyzékből kitöröljük.
Ha fentieket betartjuk, és néha tényleg törlünk is, akkor a következő bejegyzés egészen biztosan egy korábbi feljegyzés helyére kerül. Mivel a törölt korábbi feljegyzések, és az új feljegyzések hossza szinte biztosan nem egyezik meg, az új bejegyzések előbb-utóbb nem egymás utáni oldalakon lesznek csak. Minél többet törlünk és írunk, annál töredezettebbek lesznek a feljegyzéseink.

Hogy szüntethető meg?

Akkor következzék most is csak egy tömör, receptszerű leírás:
  • a "Start" menüből nyissuk meg a "Számítógép" elemet,
  • a töredezettség mentesíteni akart háttértárra kattintsunk rá a jobb gombbal, majd a helyi menüből válasszuk a "Tulajdonságok" elemet,
  • lapozzunk az "Eszközök" fülre, majd a "Töredezettségmentesítés" gombra,
  • jelöljük ki a lemezegységet, majd kattintsunk rá a "Lemez elemzése" (ez csak megvizsgálja a lemezt, de nem hajtja végre a műveletet), vagy a "Lemez töredezettségmentesítése gombra,

  • dőljünk hátra, és várakozzunk türelmesen.

Videó



Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése