2014. június 25., szerda

Ékezetes karakterek, nemzeti karakterek bármikor

Ma is inkább valami újdonságot írok a válogatás helyett. Remélem, sokaknak jelent majd segítséget az, ha elmesélem, hogy miként tudunk bármikor ékezetes, illetve speciális nemzeti karaktereket számítógépünkön elővarázsolni a úgy, hogy nem telepítjük az adott nyelvű billentyűzetet. Persze, mivel ez (mármint a nemzeti billentyűzetek kérdése) is a témához tartozik, erről is szeretnék szót ejteni. Elsősorban a német nyelvre lesz kihegyezve a dolog, hiszen Magyarországon annak van a legnagyobb jelentősége (na persze az angol mellett, de az ilyen szempontból nem játszik).
Több megoldást is fogok ismertetni, hogy mindenki a számára legegyszerűbbet jegyezhesse meg, illetve  hogy az adott szituációban a legpraktikusabbat alkalmazhassa.


Nemzeti billentyűzet telepítése

Azért ezzel a módszerrel kezdem, mert ez számít sok szempontból a legkomplettebbnek. Szokás szerint a lépéseket részletesen ismertetem:
  • A "Start menü" megnyitása után a válasszuk a "Vezérlőpultot, majd annak elrendezését állítsuk át "Kis ikonokra", végük kattintsunk a "Terület és nyelv" opcióra;
Ezeket válasszuk
  • A megnyíló ablakban lapozzunk "Billentyűzetek és nyelvek" fülre, majd kattintsunk rá a "Billentyűzetváltás..." gombra;

Most pedig ezeket

  • Az újabb ablakban válasszuk a "Hozzáadás..." gombot;
Erre kattintsunk
  • Keressük meg a hozzáadni kívánt billentyűzetet, majd kipipálása után kattintsunk az "OK" gombra;
Azt válasszuk, amire nekünk szükségünk van, majd "OK"

Nemzeti billentyűzet használata, előnye

Amennyiben át szeretnénk térni egy nemzeti billentyűzetre, két dolgot tehetünk:
  1. Megnyomjuk a billentyűkiosztást váltó billentyűkombinációt, ami a bal Alt + Shift alapértelmezésben. Sajnos néha kell olyan billentyűkombinációt is használni, ami Alt + Shift és még valami, és ilyenkor, anélkül, hogy akarnánk, átváltunk egy másik nyelvre. Szerintem sokan jártak már úgy, hogy eltűntek az ékezetes billentyűk a billentyűzetéről, és nem tudta, hogy miért. Valószínűsíthetően ez volt az oka a dolognak;
  2. A tálcán rákattintunk a jobb alsó sarok környékén, az értesítési területen lévő "Nyelvi eszköztárra", majd kiválasztjuk a megfelelő billentyűzetet.
Itt választhatunk
De milyen előnye van annak, ha átváltunk német kiosztásra, és nem úgy bűvészkedjünk be a ß ä karaktereket? Amennyiben Word szövegszerkesztőben dolgozunk, akkor a helyesírás ellenőrző modul az így kiválasztott nyelv szerint ellenőrzi a szöveget. Ráadásul a magyar Wordbe beleintegrálták a német és az angol nyelvi ellenőrzést is (de csak ezeket).

Repülő ékezetek használata

Ez az érdekes elnevezés arra utal, hogy ha egy ékezethez hasonló önálló karakter begépelünk, majd utána egy betűt, akkor az rárepül a karakterre. A magyar billentyűkiosztás a Windows alatt az alábbi repülő ékezeteket támogatja:

Elérési kombináció, grafémaGraféma elnevezéseElérhető karakterek
AltGr+2 = ˇhacsekňčďšěřťž ŇČĎŠĚŘŤŽ
AltGr+3 = ^cirkumflexâîô ÂÎÔ
AltGr+4 = ˘félkör, breveă Ă
AltGr+5 = °fokjel, kör vagy gyűrűů Ů
AltGr+6 = ˛hurok, ogonekąę ĄĘ
AltGr+8 = ˙pontż Ż
AltGr+9 = ´éles ékezetńćýáśĺéŕúíźó ŃĆÝÁŚĹÉŔÚÍŹÓ
AltGr+Ö = ˝kettős éles ékezetőű ŐŰ
AltGr+Ü = ¨trémaäëüö ÄËÜÖ
AltGr+Ó = ¸cédille, bal farokçşţ ÇŞŢ

Ezek után már csak annyi a dolgunk, hogy megkeressük azt a karaktert a fenti táblázat harmadik oszlopában, amelyet nekünk néha produkálni kellene, majd az első oszlopban azt, hogy az milyen grafémából + karakterből állítható elő. Például, ha mondjuk a "č" betűt kell néha produkálni, akkor a táblázatból azt lehet kiolvasni, hogy a következő módon lehet előcsalni:
  • AltGr + 2 (a felső sorban),
  • majd c betű.

Videó



Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése