2014. június 2., hétfő

Gyorsan profi Word dokumentumot

Sokan napi szinten használják a számítógépet, beleértve a Word szövegszerkesztőt is. Pontosabban elsősorban azt. Napi szinten, de rosszul. Tapasztalatból tudom, mert rengeteg olyan hallgató jelenik meg a tanfolyamaimon, akik saját állításuk szerint a Wordben jól dolgoznak. Szerintem nem, sőt... Sokszor mondom azt, hogy ne a kollégánkkal hasonlítsuk össze magunkat, mert valószínűleg ő sem rendelkezik igazán magas szintű informatikai ismeretekkel. Önállóan felfedezni a mai bonyolult programokat nem lehet. Üljünk be egy hagyományos, vagy online tanfolyamra. Megéri! Ha nyelvtudásban is olyan gyorsan lehetne előre lépni, mint informatikai ismeretekben, az jó lenne!
Most azt szeretném elmesélni, hogy miként tudunk gyorsan profi Word dokumentumokat készíteni (a Word szövegszerkesztővel kapcsolatos összes cikk itt érhető el). De mitől is profi egy dokumentum?
Nos, a következőktől:
  • egységes a megjelenése,
  • egységesen lehet utólag is formázni,
  • szükség esetén még tartalomjegyzéket is tartalmaznak,
  • ábrákat pedig mindenképpen tartalmaz, melyek ráadásul szintén egységes megjelenésűek,
  • illetéktelenek nem tudnak belenyúlni.
Egy profi Word dokumentum
Ezen kívül még nekünk is profinak kell lennünk a munka során, Profinak, azaz gyorsnak és hatékonynak. De mi kell ehhez? A megfelelő módszereket kell mindenre, még a legegyszerűbb dolgokra is alkalmazni:
  • ismerjük a legpraktikusabb kijelölési módszereket,
  • sok mindent tudjunk akár egyetlen billentyűkombinációval végrehajtani.

Egységes megjelenésű és egységesen módosítható címek és tartalomjegyzék villámgyorsan


Egységes címeket  legegyszerűbben címstílusokkal tudunk készíteni. Erről szólt ez a blogbejegyzés. A módszernek további előnye, hogy ha így formázunk, a tartalomjegyzék készítése csak fél perc lesz. Erről a jövő héten fogok majd írni, és itt lehet majd elérni a cikket. A stílusok másik előnye az, hogy utólag egységesen tudjuk formázni a dokumentumot. Egy helyen megváltoztatjuk a cím megjelenését, és ha akarjuk, de csak akkor, minden azon a címszinten lévő cím pontosan ugyanolyan lesz. Ennek a módszere két hét múlva fog szerepelni, és itt lehet majd elérni.

Decimális számozású címek

Többszintű számozás
Erre is szükségünk lehet, hogy könnyebb legyen hivatkozni. Nos, amennyiben címsorokkal dolgozunk, csak annyi a dolgunk, hogy beleállunk bármely címsorba, majd a felsorolás, számozás ikonoktól egyel jobbra lévő "Többszintű lista" elemet lenyitjuk, és a "Címsorok számozása" elemre kattintunk.
Ennek hatására az összes címsorral formázott bekezdés megkapja a helyes sorszámát.

Azonos megjelenésű ábrák villámgyorsan


Erről is volt szó korábban, igaz, már viszonylag régen. Igaz, a címe más volt (Műveletek ismétlése, és itt lehet elérni), de a példa a képek azonos megjelenésűre hozása volt már. Minden kép legyen pontosan a margó mellet, és nagyságuk is legyen azonos. A bemutatott módszerrel egy 100 képet tartalmazó Word dokumentumban az összes kép egységes megjelenésre hozása legfeljebb 5 percet, de inkább kevesebb időt igényel. A bemutatott módszert még informatika tanárok sem szokták ismerni!!!
A képek egyébként nagyon fontosak, különösen ma, amikor mindenhol rengeteg vizuális hatás ér minket. Egy céges, logós fejléces, szemléltető ábrákkal teletűzdelt árajánlattal egészen más hatást lehet elérni. Pontosabban a nem ilyennel labdába sem rúgunk.

Illetéktelen javítás megakadályozása


Ehhez a dokumentumot PDF-be kell konvertálni. Ennek a célja azonban sokszor nemcsak az illetéktelen belepiszkálás megakadályozása. Gyakran követelmény az, hogy a dokumentumot PDF formátumban kell átadni. Gondoljunk csak az általam, és sok más pedagógus által is életpályája alapján nagyra becsült Hoffmann Rózsa irányításával bevezetett portfóliórendszerre: a pedagógusoknak is ilyen formátumú dokumentumokat kell készíteniük az előmeneteli rendszerükben. Az állásfoglalásomat erről a konkrét kérdésről inkább nem fejteném ki, de belinkelek két, az enyémnél sokkal autentikusabb véleményt kifejtő cikket.
A PDF hivatalos logója

A hatékony munka zálogai


Ha tényleg gyorsan szeretnénk dolgozni, akkor hatékony módszereket kell mindenre használni. Ha valaki csak a szokásos, egérhúzásos kijelölési eljárást alkalmazza, akkor nem felelhet meg ennek a követelménynek.  A praktikus kijelölési módszereket itt lehet elérni.
Arra pedig, hogy a billentyűkombinációk milyen fontosak, sokan rájöhettek, hiszen ez az egyik legolvasottabb blogbejegyzésem (itt lehet elérni).

Videó

Bár ez a videó eredetileg a későbbi, tartalomjegyzék készítéséről szóló bejegyzéshez készült, ide is beraktam utólag, mert a formázásról is szó esik benne. Annyit azért hozzátennék, hogy a stílusokkal nem utólag, hanem menet közben illik formázni.


Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése