2014. június 5., csütörtök

Prezentálás profin

Egészen biztosan mindenki vett már részt olyan bemutatón, amelyen az előadó valamilyen prezentációs programmal, általában PowerPointtal szemléltetett. Ő maga a saját mobil számítógépét nézte, míg a közönség egy kivetítő segítségével követte az előadás szemléltető anyagát. Ez mindenki számára természetes, nincs benne semmilyen kivetnivaló, hiszen ő is látni szeretné a saját előadását szemléltető képeket. Ma többnyire valóban pontosan ugyanazt is látja az előadó, mint a hallgatóság. Aki tartott már előadást, az tudja, hogy néha belekeveredik az ember abba, hogy mi is lesz a következő dián. Jó lenne, ha láthatnánk előadásunk vázlatát:
  • ez előző és a következő néhány diát,
  • az aktuális dia összes elemét (néha ugyanis a dia bizonyos részletei csak úgymond "animálva", azaz késleltetve jelennek meg),
  • sőt, néha olyan kiegészítő információt is, ami nincs is rajta a diákon.
Mindezt persze a saját mobil gépünk monitorán. Szigorúan nem egy külön lapon, mert az ciki lenne. A következőkben ennek megvalósítási módját fogjuk megbeszélni. A leírás végén videó is van!


Feltétel

Fenti kívánságoknak van azonban két feltétele:
  • a külső monitor, projektor sima VGA kábellel csatlakozzon a számítógépünkre,
  • a két monitor képe ne egymás másolata legyen, hanem a külső monitor legyen az "Asztal" kiterjesztése.
Kiterjesztett "Asztal"
Mindezeket nemrégiben részletesen meg is tárgyaltuk egy blogbejegyzésben, amit itt lehet elérni.

A PowerPoint előadói nézete

Miután a fenti feltételeknek már megfelel a számítógépünk, még be kell állítani azt is, hogy a PowerPoint programot előadói nézetben akarjuk használni.  Előtte azonban nézzük, hogy mit is jelent az előadói nézet.
Amennyiben így használjuk majd a számítógépet, akkor mást fogunk kivetíteni, és mást fogunk mi magunk látni. A legjobban ezt a következő ábrán lehet látni.

Az "Előadói nézet" két képernyőjének képe
  • A hallgatóság a szokott módon lát mindent (a pirossal bekeretezett részek közül a bal oldali);
  • Az előadó azonban látja a teljes aktuális diát, tehát azokat a képernyőelemeket is, melyek majd csak később, animálva fognak megjelenni (a pirossal bekeretezett részek közül a jobb oldali). Ezt alul lehet látni, mert felül tényleg ugyanaz jelenik meg a saját monitorán is, mint a kivetítőn. Így nem fordulhat elő, hogy egy animált dia esetében elkezd valamiről beszélni, mer tarra emlékszik, hogy az arról írt bekezdés fog késleltetve megjelenni, és amikor az egérrel kattintva azt meg is jeleníti, más úszik be a képernyőre;
  • Nem csak az aktuális, hanem az előző és a következő néhány teljes dia is látszik;
  • Ezen kívül az előadó láthatja a saját magának szán előadói jegyzeteket is;
  • Az animáció visszafelé is lehetséges egyszerű kattintással is (vagyis a késleltetve megjelenített elemeket mintegy az időben visszafelé haladva el is lehet tüntetni).
Maradjunk annyiban, hogy zseniális a dolog. Én sok előadást tartok, és ez a lehetőség tényleg nagy segítség. Tapasztalatom szerint azonban kevesen ismerik Remélem előbb-utóbb ide is eljutunk, hiszen van haladás. Nem fogják elhinni, de én még vettem rész olyan előadáson, ahol a minisztériumból érkezett nagyon fontos előadó úgy adta elő a prezentációját, hogy külön kattintó ember volt a diák közötti váltásra (ez komoly, én láttam, nem mesélték). Ma már ezen túl vagyunk, de Rózsika Néninek még mindig lenne mit tanulnia, legalábbis az olyan informatika tanárok egyöntetű véleménye szerint, akik részt vettek már egy általa tartott prezentáción. Bár szerinte informatika oktatásra nincs is szükség, mert Ő látott olyan csángó kisfiút, aki magától remekül megtanulta az okos-telefon használatát (az erről szóló cikk itt olvasható). A kedves blog olvasó maga döntse el, hogy az általam eddig bemutatott dolgok teljesen önállóan felfedezhetőek-e. Szerintem nem! Az összes informatika és sok más szakos tanár szinte egyöntetű véleménye szerint sikerült az új nemzeti alaptantervvel szétverni az informatika oktatást. Képzeljék el, hogy 1-12 évfolyamon összesen 185 informatika óra szerepel kötelezően. Testnevelésből ennyi egyetlen év alatt van! Egész pontosan heti 1, azaz egy óra az előírt óraszám informatikából, az is csak 5, azaz öt évfolyamon. Szakképzésben nulla, szakközépiskolában 1 évig van 1 óra. Tragédia!!! De nem moralizálok tovább, mert ez a blog olvasóját nem érdekli.

Előadói nézet bekapcsolása

Vetítés előtt, miután már csatlakoztattuk a külső monitort, hajtsuk végre a következő lépéseket:
  • Lapozzunk a "Diavetítés" menüszalagra;
  • Pipáljuk ki az "Előadói nézet használata" opciót;
  • A megjelenő ablakban kattintsunk az "Ellenőrzés" gombra;
  • A következő ablak már ismerős lehet a korábban hivatkozott "Két monitor használata" című cikkből. Kattintsunk a bejelölt objektumokra, előbb kiválasztva az "E képernyők kiterjesztése" elemet, majd az "OK" gombot;
Ezeket válasszuk
  •  Magát a diavetítést a szokott módon, például az F5 funkcióbillentyűvel indíthatjuk.

Videó


Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése