2014. június 16., hétfő

Az internetről szinte minden, amit tudnunk kell

Úgy gondolom, hogy ez a cikk is roppant népszerű lesz, mert szinte minden az internet használatával kapcsolatos fontos dologról esik benne szó. Mivel pedig ma az internet használata a számítástechnika központi kérdése, nem túl nagy merészség talán a részemről ennek a leírása.
Aki a Google különböző szolgáltatásait használja, az feltétlenül olvassa tovább, mert a levelezésről, a felhő alapú dokumentumkezelésről sok olyan érdekesség kerül ismertetésre, melyeket általában nem szoktak ismerni. De aki filmeket akar letölteni annak is érdemes több időt erre az összefoglaló cikkre szánnia.

Nos, tehát ebben a cikkben sem tárgyalok semmi olyat, amiről egy-egy korábbi blogbejegyzésben ne esett volna szó, de tapasztalatom szeretik azt, ha egy helyen minden fontos dolog megemlítésre kerül. Lássuk hát akkor azokat a témákat, melyeket korábban ismertettem már.

A keresés és kapcsolódó témák

Elsőként egy korábbi másik összefoglaló posztra szeretnék visszautalni, mely a Google keresőjének a helyes használatát helyezte a középpontjába. E teljes cikket itt lehet elérni. Az alábbi témakör felsorolás első 4 eleme már ebben is összefoglalásra került. Az internettel kapcsolatban  azonban sok további kérdéskört is megbeszéltünk, melyeket szintén szerepeltetek majd ez 5. ponttól kezdődően.
  1. Hogy tudunk a leghatékonyabban úgy keresni, hogy a lehető legrövidebb időn belül pontosan azokat a weboldalakat kínálja fel a Google a találati listában, melyek a legrelevánsabbak a minket érdeklő témával kapcsolatosan. Bár a Google eleve tényleg jó javaslatokat szokott tenni, de mi ezen még javíthatunk, ha ismerjük a speciális keresést. Ennek vonatkozásában esett szó a kulcsszavak kizárásáról, a fájltípus és a feltöltés dátumának meghatározásáról, de arról is, hogy egyetlen webhelyen belül miként tudunk keresni. A teljes e témákat tárgyaló cikk innét nyitható meg;
  1. Amennyiben a keresésen már sikeresen túl vagyunk, akkor már csak a találati listából kell azt a linket kiválasztatta, ami a legjobban illeszkedik a kutatásunk témájához. Mivel ez néha nem is olyan egyszerű dolog, nem árt, ha ennek is ismerjük a legpraktikusabb módszert. Akik kipróbálták, mindannyian azt mondták, hogy ezt korábban miért nem mutatta meg nekik senki. Én megmutatom, itt lehet elérni a trükköt ismertető cikket;
  1. Néha, ha megnyitottuk már a  helyes oldalt, akkor is nehéz azt meglelni, amit valójában keresünk. Például, ha egy jogszabályban akarunk valaminek utánanézni, akkor a vonatkozó joganyag egy törvény lesz a maga nem csekély terjedelmével, amiben valamit megtalálni nem is olyan egyszerű. Persze csak akkor, ha nem ismerjük a megfelelő módszert, amiről itt lehet olvasni.
  1. Sajnos, ahogy az ember korosodik, annak különböző kellemetlen illetve még kellemetlenebb következményei vannak. Nem nézik már meg az embert a másik nem képviselői (vagy csak olyanok, akiket meg már ő nem néz meg), a 3. emeletre kettesével vett lépcsőkkel felfutva 1 percig levegő után kapkodunk, stb. De az is, és ez már 45 környékén jelentkezik, hogy a szemünk kezd elromlani. A szavatossági időket még csak-csak, de az összetételeket már sehogy nem tudjuk elolvasni, és a weboldalak némelyikével is kezdenek gondok lenni. A megoldás itt van.
  1. Az is szerencsés, ha amikor a böngészőprogramot elindítjuk, a Google kulcsszavas keresőjéhez érünk, illetve ha egyetlen kattintással rögtön oda tudunk ugrani. Ehhez persze szükséges az is, hogy legyen a keresőoldalra ugrás gomb is a böngésző eszköztárában. Természetesen ez is csak pár kattintás, és minden megy mint a karikacsapás. A részleteket itt lehet elérni.
  1. Persze mindehhez internet kapcsolatra van szükségünk. Ez egyre gyakrabban valósul meg vezetéknélküli hálózat segítségével. A legtöbb kávéházban, szállodai halban biztosítanak a vendégeknek nyilvános internetelérést. Az ezekre történő csatlakozás is egyszerű, csak néhány alapvető dologgal kell tisztában lennünk. Ezt is egy külön cikkben tárgyaltuk, amit innét lehet elérni.
  1. Amennyiben van internet elérésünk, az még csak fél siker. Ha ugyanis a sávszélesség kicsi, akkor minden nagyon lassan jelenik meg a gépünkön. De egyáltalán mekkora a sávszélességünk. Az OK, hogy a szerződésben az szerepel, hogy X mbps, de valójában mekkora? Egyáltalán, meg lehet ezt mérni? És ha igen, akkor hogyan? Erről szól ez a cikk.
  1. Sokszor lesz majd arra is szükségünk, hogy az interneten, a videó megosztó oldalakon elhelyezett anyagokat saját gépünkre letöltsük. Miért is? Mert bizonytalan az internetelérés, és nem akarjuk magunkat egy előadáson blamálni azzal, hogy az ígért videó bejátszás nem indul el. Persze, más példákat is tudnék mondani, melyeket itt el lehet olvasni. No, és persze a letöltési módszereket is, mindjárt kettőt is ismertetek ugyanis.
  1. Ma már mindenki elektronikus leveleket küld ismerőseinek, üzletfeleinek egyaránt. Mind magán, mind hivatalos levelezésünk során szoktunk mellékleteket csatolni. A probléma általában az szokott lenni, hogy ha túl sok, vagy túl nagy mellékletet csatolunk levelünkhöz, az elképzelhető, hogy nem fér bele a címzett mail fiókjába. De mit tudunk tenni? Természetesen erre az általánosnak nevezhető problémára többféle megoldást is kitaláltak már, melyek közül a legpraktikusabba talán a Google drive alkalmazása, melynek erre a célra történő felhasználását itt beszéltük meg.
  1. Az elektronikus levelezést annyira elterjedten alkalmazzuk, hogy nyaralásaink, szabadidős tevékenységeink közben is meg-megnézzük, kaptunk-e levelet. Erre természetesen a fiatalabbak már okos telefonjukat használják, de azért van akinek az még nincs. Marad a szálloda, internetkávéház publikus számítógépéről történő bejelentkezés a Google fiókunkba, és a levelezés azon történő megoldása. Csakhogy, néha elfelejtünk kijelentkezni, ráadásul a "Maradjak bejelentkezve" jelölőnégyzetet kipipálva használjuk. Mit tudunk tenni? Az otthonról történő kijelentkezés módszere itt olvasható el.
  1. Már ebben az összefoglaló posztban is szóba került a felhő alapú dokumentumkezelés. Nyugodtan kijelenthető, hogy ezé a technológiáé a jövő. Sokféle megoldást kínálnak ezen a területen is a nagy cégek, de a kicsik is. Én a legnépszerűbbek egyikével a Google drive-val foglalkoztam egy cikkben. Ez a program azonban annyi mindnet tud, hogy annak csak egy egészen kicsi részét tudtuk megbeszélni, Ma már mindenkinek illik ezt a remek lehetőséget is ismernie, ha lépést akar tartani a fejlődéssel. A cikk itt érhető el.
  1. Végül foglalkoztunk még azzal is, hogy miként kell azt megnézni, hogy a Google által számunkra rendelkezésre bocsátott tárhelyből mennyit használtunk már fel. Nem árt ezt tudnunk annak érdekében, hogy tudjunk gazdálkodni ezzel az erőforrással. Tulajdonképpen az egész nem több, mint egyetlen kattintás, csak az a kérdés, hogy mikor és hová kell kattintani, Ismerik a viccet:
    Kihívja a szerelőt az úrvezető az autójához, mert nem indul. Az rávág egy jó nagyot a kalapáccsal a motorra, mire az rögtön elindul. Mikor mega tulajdonos, mit fizet, a szerelő 10001 Ft-ot kér. A sofőr felháborodik azon, hogy egyetlen kalapácsütésen mi kerül ennyibe. A válasz az, hogy az ütés 1 ft volt, 10.000 volt az, hogy hová.

Hát ennyit eddig. Tartok tőle, fog ez még szaporodni, de aki a fentieket rutinszinten tudja alkalmazni, nagy problémája már nem lesz az internettel.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése