2014. június 10., kedd

Kevés a hely a gépemen? Rakjuk át a könyvtárak!

A mai téma is sokakat érdekelhet, mert a hely mindig kevés a gépünkön. Különösen igaz ez a rendszerlemezre (a C: azonosítójú lemezegységre). Mi ennek az oka? A válasz egyszerű:
  • alapesetben nem csak az operációs-rendszert, hanem az összes többi programot is itt találjuk,
  • itt van ezen kívül az "Asztal", meg minden amit azon tárolunk,
  • és nem utolsósorban ezen a lemezen van normál esetben az összes könyvtár is (ami ma már nem szinonimája a mappának).
Ez utóbbin nagyon egyszerűen tudunk segíteni, mert csak át kell a könyvtárakat rakni egy másik lemezegységre.

Mi is a könyvtár?

A könyvtár más tehát mint a mappa. Tulajdonképpen több, mert egy könyvtárba több mappát is felvehetünk (maximum 50 darabot). Alapesetben kiinduláskor tulajdonképpen megegyezik a mappa és a könyvtár, de azután mi a rendszerkönyvtárakba belefoglalhatunk további mappákat. Mire jó ez? Nos, a következőkre:
  • így egyetlen helyen kell keresnünk majd a dolgainkat, a rendszerkönyvtárakban, bár azok lehet, hogy máshol vannak,
  • ha akarjuk, azután leválaszthatjuk a könyvtárról az utólag hozzárakott mappát, vagy mappákat.
Erről egy egyszerű Microsoft oktatóvideó itt érhető el. A könyvtárakról pedig további fontos információkat itt lehet olvasni.
Minket most azonban nem ez érdekel, hanem a könyvtárak alapértelmezett helyének megváltoztatása, mert a legtöbb felhasználó nem foglal bele további mappákat a rendszerkönyvtárakba. Annál is inkább, mert nem is tud erről a lehetőségről. Ez nem gond, nem fog problémát okozni, legfeljebb lassabban találunk majd meg valamit a gépünkön.
Abból viszont lehet már problémánk, ha a rendszerkönyvtárakat ott hagyjuk a C: lemezegységen. Miért is? Mert előbb-utóbb meg fog telni a rendszerlemez, és az lelassítja a gépet. Ott lesz szinte biztosan a másik lemez is a gépünkben, a D:, csak nem rakunk rá semmit, mert mindent vagy a könyvtárakba, vagy rosszabb esetben az "Asztalra" mentünk. És mindezek hol vannak? Mint azt már megbeszéltük, a C: lemezegységen.

Rakjuk át a könyvtárat egy másik lemezre

A megoldás tehát az lesz, hogy az összes rendszerkönyvtárat ("Dokumentumok", "Képek", "Zenék", "Videók") szépen átrakjuk a D: lemezegységre. Az egész nem több pár percnél, és nem fog megtelni a rendszerlemez. Az eljárás menete a következő lesz:
  • nyissuk meg a "Start" menüt, majd a "Számítógépet",
  • nyissuk meg a "Felhasználók" elemet, majd abból a saját felhasználói nevünket viselő mappát is nyissuk meg,
  • az áthelyezni kívánt könyvtárra kattintsunk jobb gombbal, és a helyi menüből válasszuk a "Tulajdonságok" elemet,
Ezt válasszuk
  • a kapott ablakban lapozzunk a "Hely" fülre", majd az "Áthelyezés" gombra,
Itt pedig ezeket
  • adjuk meg a cél helyet, majd "OK"

További előny

Az, hogy a könyvtárakat átrakjuk a D: lemezegységre, további előnnyel is jár: ha a Windows összeomlik a gépünkön, akkor nem kell adatmentéssel foglalkozni, mert minden ott lesz a másik lemezegységen!

Videó



Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

2 megjegyzés:

  1. Errol nem tudtam es valoban gyorsabb es stabilabb let a windows koszonom a felvilagitast Egy kerdes meg a EXE Programokat amiket en adok hozza ugyan igy meg lehet e oldani ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, azokat sajnos nem. De a cél az, hogy adataink ne vesszenek el, amikor a rendszert újra kell telepíteni.

      Törlés