2014. június 3., kedd

Két monitor használata

Munka két monitorral
Elsőként azt kellene tisztáznunk, hogy miért lesz szükségünk két monitorra. Nos, két egyszerű példát is mondok rá:
  • Most, a digitális oktatás időszakában az egyik monitoron nézi a diák a tanár által elküldött anyagot, a másikon pedig dolgozik. Konkrétan: az egyik monitoron például azt nézi videón, hogy mit hogyan kell csinálnia a Scratchben, a másikon pedig elkészíti a programot.
  • Valaki egy prezentációt tart egy előadáson, de ő nem azt akarja nézni a saját monitorán, mint amit kivetít, hanem prezentáció vázlatát, illetve saját, az előadását támogató jegyzeteit.
Mindegyik helyzetet kezelhetjük a most bemutatásra kerülő trükkel. Újdonságként azonban már videón is bemutatom a szövegesen leírt módszert!

Előkészület

Csatlakoztassunk hordozható számítógépünkre egy külső monitort (régebbi gépeknél a hagyományos VGA, újabb gépeknél HDMI csatlakozóval). A külső megjelenítő lehet egy TV, de akár egy projektor is. Az alábbi képek némi segítséget jelenthetnek ebben.
Újabb készülékekhez csak ilyen csatlakozó használható
A VGA kábel
A VGA csatlakozó (jelölve) töle jobbra HDMI csatlakozók
Régebbi laptopon csak ilyen (VGA) csatlakozó szokott lenni
Ezt a csatlakozót keressük az öregebb TV készüléken
Ha külső megjelenítőként TV-t használunk, annál forrásként ki kell választani a megfelelőt (ehhez a Source gombot nyomjuk meg a távvezérlőn). Projektor esetében erre nincs szükség, mert ott általában automatikus a forrás keresése. Ha HDMI kábelt használunk a kép átvitelére, akkor az a hangot is át fogja vinni!
Így válasszunk forrást
Miután csatlakoztattuk a TV-t, vagy projektort, valószínűleg engedélyezni kell még a használatát. Ehhez nyomjuk meg a Windows + P billentyűkombinációt. Ekkor megjelenik az alábbi ábra szerinti tartalom. Válasszuk ki a bekarikázott opciót.

Ma jellemzően már így jelenik meg a választék

Mire jó a kiterjesztett "Asztal"?

Most csak az egyik lehetőséget mutatom be, mégpedig azt, hogy miként tudunk az egyik gépen a böngészőben olvasni, míg a másik gépen mást csinálni.
  • Első lépésben indítsuk el azt a böngészőt, amelyben a PC Suli cikkeit, videóját meg szeretnénk nézni;
  • Aztán, ha mást is szeretnénk még böngészöben végezni, nyissunk egy új böngésző fület (mert mondjuk itt akarunk a Scratchben programot írni), majd ezt a fület húzzuk egyszerűen lefelé, aminek hatására külön ablakban fog megjelenni a fül;
  • Annak a programnak az előző méret gombjára kattintsunk rá, amit csak nézni szeretnénk (például annak a leírása, hogy miként kell dolgozni egy adott programban);
A jobb felső sarokban, a kilépés mellett van az előző méret gomb
  • Ezt követően a cinsoránál, azaz az ablak tetején fogjuk meg a böngészőt, és húzzuk át a másik képernyőre úgy, hogy az egyik oldalra kihúzzuk. Ha nem jelenik meg a másik monitoron, akkor a másik széle felé húzzuk a képernyőnek;
A két monitor, rajtuk a böngésző ablaka áthúzás közben
  • Amint áthúztuk, nyissuk ki teljes méretre. A böngészőt használni pontosan ugyanúgy kell, mintha egy ablakban dolgoznánk.
  • A többi dolog a rendes monitoron fog látszani (kivéve, ha azokat is átrakjuk a 2. monitorra). Ha tehát elindítjuk mondjuk a Word szövegszerkesztőt, az a hordozható gép monitorán jelenik meg. Így miközben a külső monitoron a böngészőben olvassuk az utasításokat a blogbejegyzésében, vagy nézzük a videót, a laptop saját monitorán dolgozhatunk. Nem semmi, ugye!


Figyelem! Amikor végeztünk, ne felejtsük visszaállítani a számítógépet egy monitorosra.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése