2014. június 1., vasárnap

Speciális billentyűk és kombinációk, képernyő nyomtatása

Egyik korábbi blogbejegyzésem a billentyű-kombinációkról szólt. Óriási volt a cikk sikere, most is naponta tucatnyian nyitják meg (az archívumból, vagy itt lehet elérni).
Kimaradt azonban néhány viszonylag fontos, a hordozható számítógépeknél használatos és a képernyő tartalmának lelopására szolgáló billentyű-kombináció abból a cikkből, amit most szeretnék pótolni.

Hordozható gépek billentyűkombinációi

A hordozható gépek sajátossága, hogy képernyőjük is van, továbbá saját hangrendszer van beléjük építve. Ebből következően szükségesek a következő funkciók is:
  • hangszóró némítása,
  • a hangerő növelése és csökkentése,
  • fényerő esetében is ugyanezek.
A legtöbb hordozható gépen touchpad (tapi pad) szolgál mutatóeszközként. Amikor a billentyűzeten gépelünk, néha előfordul, hogy véletlenül hozzáérünk a touchpad felületéhez, és a kurzor egészen máshová kerül. Pontosan ezért általában a touchpad is kikapcsolható arra az esetre, ha külső mutatóeszközt, például egeret csatlakoztatunk a gépünkre.

A touchpad, amit néha le kell tiltani
A legutóbbi "Csatlakozás WIFI hálózatra" című cikkben eset szó a WIFI antenna ki- és bekapcsolási lehetőségéről, amit szintén egy billentyűkombinációval lehet megoldani.
A hordozható gépeken többnyire a CD/DVD lejátszó kezelésére (lejátszás indítása, szünet, előző, illetve következő track) is elhelyeznek egy-egy gombot.
Mindezeken kívül arra is szükség lehet, hogy ha a gépre külső képernyőt is csatlakoztatunk, akkor csak azon jelenjen meg a gépünk képe (vagy fordítva, bár van csatlakoztatott külső képernyő, ennek ellenére azon nem szeretnénk a gépünk képét megjeleníteni).
Összefoglalva felsorolásszerűen azok a funkciók, melyeket egy-egy funkcióbillentyű és az Fn gomb együttes lenyomásával lehet elérni:
  1. hangszóró némítás,
  2. hangerő növelés,
  3. hangerő csökkentés,
  4. fényerő növelés,
  5. fényerő csökkentés,
  6. touchhpad ki- és bekapcsolás,
  7. WIFI antenna ki- és bekapcsolása,
  8. CD/DVD indítás és szünet,
  9. saját és külső képernyő közötti váltás.
Általában az összes eljárást a funkcióbillentyűzetről lehet elérni, mégpedig együtt lenyomva azt a már említett Fn gombbal, melyet a billentyűzet bal alsó sarka közelében fogunk megtalálni.

Az Fn gomb
Az egyes eljárásokat jól felismerhető szimbólumokkal, többnyire színesben szokták jelezni a funkció gombokon.
A jól felismerhető szimbólumok

Egy fontos billentyű: Print Screen

Nem beszéltem még sohasem a Print Screen billentyűről, amit a felső sorban találunk. Néha csak PrtSc, vagy valami hasonló van ráírva.
A Print Screen és pár további gomb
Mire jó ez a gomb? Nos, a segítségével a képernyő pillanatnyi tartalma kimásolásra kerül a vágólapra, ahonnét azután egy képek kezelésére (vagy arra is) használható programba a Ctrl + V billentyűkombinációval majd beilleszthető lesz. Így lehetséges egy dokumentumba bármiről szemléltető ábrát elhelyezni. 
Ha nem az egész képernyőt szeretnénk a vágólapra másolni, hanem csak egy ablakot, akkor azt is megtehetjük. Ehhez az Alt + Print Screen kombinációt kell megnyomnunk.

További, nem ismertetett gombok

Tudom, hogy még mindig kimaradt néhány billentyű, de azokat tényleg nem fogjuk használni.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése