2014. május 30., péntek

Csatlakozás WIFI hálózatra

Egyre többen csatlakoznak WIFI routerre, illetve Hotspotra, hiszen roppant praktikus és kényelmes a használata. Csak két példa arra, hogy mire is gondolok:
  • Este csak beülünk az ágyba egy mobil számítógéppel, és a WIFI internetelérésnek köszönhetően folytathatjuk a böngészést;
  • Bemegyünk a kedvenc kávéházunkba, elővesszük a mobil gépünket, és máris internetezhetünk.
Pontosabban azért egy-két feladatot még végre kell hajtanunk ahhoz, hogy legyen az adott helyen WIFI internetelérésünk. Ezeket a lépéseket fogjuk a következőkben megtárgyalni.


Mi kell hozzá?

Először következzék azon feltételeknek a felsorolása, melyekre okvetlenül szükségünk lesz a WIFI internetezéshez.
  • A számítógépünkben kell lennie egy WIFI kártyának. Szerencsére a mai hordozható gépek mindegyike megfelel már ennek a kritériumnak. Asztali gépbe is bele lehet ugyan építeni utólag ilyen kártyát, de nem szokás. Ha egy rendmániás háziasszony úgy gondolja, hogy így megússza a vezetékezéssel járó falfúrásokat a lakásban, akkor ki kell, hogy ábrándítsam. Sokszor a WIFI jelerőssége túl kicsi, és már két fal beárnyékolja a router jeleit. Ebből adódóan  nagyon lassú lesz ilyenkor az internet.
  • Az előző feltétel teljesülése kevés: a WIFI kártyának bekapcsolt állapotban is kell lennie. A legtöbb mobil gépben ugyanis energiatakarékossági céllal e kártyák kikapcsolhatóak. Erre a célra néha egy külön kapcsológomb szolgál, de többnyire egy Fn feliratú, a gép bal alsó sarka közelében lévő gomb és az egyik funkcióbillentyű kombinációjával lehet a WIFI-t ki- bekapcsolni. Hogyha a funkciógombokra színesen rányomtatott feliratokból  nem derül ki a számunkra, hogy saját gépünknél hogyan oldották ezt meg, akkor olvassuk el a géphez kapott kézikönyvet. Nem sok használható információt fogunk benne találni, de ezt egészen biztosan tartalmazni fogja.
1. ábra: Egy Dell Inspiron gép WIFI kapcsolója - egy kis antenna szimbólummal jelölve
  • Legyen a gépünk közelében egy WIFI internetelérési pont. Ez lehet a saját WIFI routerünk, de lehet a szálloda, a kávéház, a könyvtár, stb. Hotspotja (ami nem más, mint egy olyan nyilvános WIFI router, melynek jelszavát publikálják az ügyfelek felé).
2. ábra: Egy WIFI router

Hogy csatlakozhatunk egy WIFI hálózatra?

Ha a fenti feltételek fennállnak, akkor a "Tálca" jobb szélén ott lesz egy orgonasípokra, vagy egy téglalapra rajzolt kapcsolószimbólumra emlékeztető jel.

3. ábra: Az ikonok közül kattintsunk a gépünkön lévőre
Erre kattintsunk rá, aminek következtében megjelenik a gépünk által elérhető hálózatok listája. Egészen pontosan azok közül csak azoknak a neve, melyek nem inkognitóban sugározzák a jeleiket. A listában az úgynevezett SSID-k, azaz a WIFI publikus azonosítói láthatóak.

4. ábra
Kattintsunk rá arra a  hálózati azonosítóra, amelyre fel szeretnénk lépni, majd nyomjuk meg a "Csatlakozás" gombot. Ha rendszeresen használjuk az adott hálózatot, akkor előzetesen pipáljuk ki az "Automatikus csatlakozás" opciót.

5. ábra: Így lépjünk be
Akkor be fogja kérni a számítógép a hálózat jelszavát. Ezt gépeljük be, majd kattintsunk rá az "OK" gombra. Ha a "Karakterek elrejtése" kipipált, akkor csak kis karikákat fogunk gépelés közben látni.

6. ábra: Adjuk meg a jelszót
A csatlakozás általában pár másodperc alatt le szokott zajlani. A folyamat elindulásáról egy újabb ablak ad tájékoztatást.

7. ábra: Folyamatban van a csatlakozás
Ha több lehetőség is a rendelkezésünkre áll, és mindegyikek tudjuk a jelszavát, akkor azt válasszuk, amelyik a "legzöldebb". Az olyan hálózatot lehetőleg ne használjuk, mely mellett egy felkiáltójel található, mert az nem titkosított. Az ebből adódó esetleges problémákról itt lehet részleteket olvasni.
Amint létrejön a kapcsolat, a szimbólum biztosan orgonasípokra emlékeztetővé válik. Ha azonban valamilyen jel is van még rajta, akkor a kapcsolattal valami probléma van. Ilyenkor kattintsunk rá az ikonra, majd a a "Hálózati és megosztási központ" opcióra.

8. ábra: Valami gond van
9. ábra: Probléma esetén ezt válasszuk
Ekkor a hálózat szimbolikus sémája, valamint a hálózat beállításával kapcsolatos opciókhoz vezető linkek egy közös ablakban jelennek meg.

10. ábra: A routerig minden rendben
11. ábra: Már a routert sem látja a gép
Ha a felső ábrának megfelelő a mi gépünkön az ablak tartalma, akkor a hiba helyét jelző piros keresztre kattintsunk rá a jobb gombbal, majd válasszuk a "javítás" opciót. Ha a Windows az alsó ábrának megfelelően diagnosztizálja a hibát, akkor próbáljunk meg újra csatlakozni a routerre.

Speciális esetek

Néha szükségünk lehet extra gondok megoldására is. Például:
  • Egy ismerősnek meg szeretnénk engedni, hogy a gépével nálunk csatlakozzon az internetre, de nem emlékszünk a jelszavunkra. Ez nekünk nem gond, mert a gépünk automatikusan csatlakozik a routerre, de neki szükséges lenne a jelszó megadására;
  • Több hálózatot is elér a gépünk, de mi nem azt szeretnénk preferálni, amire magától fellép a gép, hanem egy másikat.

Jelszó visszanyerése

A lépések a következők:
  • nyissuk meg a 9. ábra szerint a "Hálózati és megosztási központot,
  • válasszuk a "Vezeték nélküli hálózatok kezelése" elemet,
12. ábra: Ezt válasszuk

  • kattintsunk rá arra a hálózatra, amelyiknek kíváncsiak vagyunk a jelszavára, majd indítsuk a helyi menüjét,
  • a lehetőségekből válasszuk a "Tulajdonságok" elemet,

13. ábra: Indítsuk a helyi menüt
  • menjünk át a "Biztonság" fülre, és pipáljuk ki a "Karakterek megjelenítése" opciót.

Preferált hálózatok sorrendjének megváltoztatása

Most, mivel korábban már mindenről volt szó, két mondatban elmondhatók a teendők:
  • jussunk el a 13. ábráig,
  • a helyi menüből válasszuk a "Fel", vagy a "Le" elemet.
A fentebb ajánlott link a Windows 7 online súgója (magyar nyelvű), mely tartalmaz egy angol nyelvű, de magyar feliratozású videót is.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése