2014. május 5., hétfő

Diavetítés

Manapság már mindenki, na jó, szinte mindenki digitális fényképeket készít. Pedig 10-15 évvel ezt még másként gondolta a legtöbb ember. Én például 14 évvel ezelőtt ezt még annyira nem tartottam valószínűnek, hogy 40. születésnapomra egy komoly, tükörreflexes, teleobjektíves Minolta  hagyományos fényképezőgépet kértem a családtól. Aztán négy évvel később megvettem első digitális gépemet, agy 2,1 Mpixeles HP-t. Ma a legkisebb felbontás nagyjából 5 Mpixel, ami hobbi célra már tökéletesen megfelelő.
Szóval, remek képeket tudunk már készíteni, és azokat nagyon kényelmesen szeretnénk megnézni. Erre már a Windows fejlesztői is rájöttek, ezért mindenféle külön program nélkül is diavetítést tudunk nézni a gépünkkel. Lássuk hogyan!

Egyszerű diavetítés indítása, opciói

Nagyon egyszerű dolgunk van. Nyissuk meg a vetíteni kívánt képeket tartalmazó mappát, majd kattintsunk rá a "Diavetítés" menüpontra
Itt lehet indítani a diavetítést
A diavetítés opcióit a helyi menüből, vagyis az egér jobb gombjával kattintva tudjuk elérni. A lehetőségek az alábbi ábrán léthatók:

Egyetlen gond szokott csak lenni: egyszerűen nincs "Diavetítés" menüpontja a mappának. Nos, ezzel kapcsolatban a következőket kell tudni:
  • Amennyiben a "Képek" könyvtárban, illetve az abban készített mappákban tároljuk a képeinket, ilyen problémánk nem lesz;
  • Ha nem ott készített mappában akarunk képeket tárolni, és azokból diavetítést tartani, akkor arra ügyeljünk csak, hogy az első fájl amit a mappába másolunk, az kép legyen. Ha nem képet másolunk bele egy mappába elsőként, akkor nem lesz "Diavetítés" menüpontja a mappának, ha az nem a "Képek" könyvtáron belül van.

Diavetítés az "Asztalon"

Az imént bemutatott módszert szerintem mindenki ismeri, de diavetítést az "Asztalon" is tarthatunk. Milyen nagyszerű is lenne az, ha nem kell semmit sem tenni ahhoz, hogy ha éppen nem dolgozunk, akkor a kedvenc képeinkből diavetítés jelenne meg a gépünkön. Ehhez a következőket tegyük:
  • kattintsunk az "Asztalon" jobb gombbal,
  • a megjelenő lehetőségekből válasszuk a "Személyre szabás" elemet,
  • a kapott ablakban válasszuk az "Asztal háttere" opcióra,
  • az újabb ablakban kattintsunk rá a "Tallózás" gombra,
  • válasszuk ki azt a mappát, amelyben a vetítendő képek vannak,
  • befejezésként állítsuk be a vetítés paramétereit.
Az utolsó lépés
És ezzel el is készültünk. Jöhet az élvezet!

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése