2014. május 7., szerda

Képek szétválogatása

Nem is olyan régen az embereknek legfeljebb egy egész élet alatt jött össze annyi fényképe, mint manapság egyetlen jól sikerült hétvégi családi kiránduláson. Nagyanyáink, de nekem még a szüleim is az összes képüket egy jó nagy, méretes cipős dobozban tartották, és az átnézésük egy-két óra alatt megvolt.
Manapság ez már teljességgel lehetetlen, mert szinte biztos, hogy semmit nem fogunk megtalálni. Persze ma is van olyan  módszer, amivel mindig mindent megtalálunk.

Minek hol a helye?

A Windowst az XP verzió óta tudatosan arra tervezik, hogy mindenféle médiáinkat és dokumentumainkat pillanatok alatt megtalálhassuk. Pontosan ezért kell mindent a megfelelő helyre rakni:
  • Word, Excel, PowerPoint programokkal készített fájlokat a "Dokumentumok" könyvtárba, illetve az abban létrehozott mappákba. Ugyanide kerüljön minden más hasonló jellegű adatfájl is;
  • Fényképeket a "Képek" könyvtárban létrehozott mappákba szortírozzuk szét;
  • Végül pedig a média fájlokat (zenét és videót) a nekik gyárilag létrehozott könyvtárakba rakjuk.
A későbbiekben majd fogok még arról is beszélni, hogy mi a különbség a könyvtár és a mappa között. Igen, a kettő a Windows 7 óta már nem egymás szinonimája.

Hogy válogassuk szét a dolgokat?

Az ma már viszonylag ritkán fordul elő, hogy valaki nem jó helyre rakja a fájlokat. Annál gyakoribb, hogy nem gondolkodik előre az ember, és mindent a könyvtárba másol be. Mit lehet ilyenkor tenni? Természetesen utólag is mindent szét lehet válogatni. Ráadásul több módszer is van erre, melyek közül a szerintem legegyszerűbbet szeretném ismertetni.
  • Készítsünk  mappákat a "Képek" könyvtárban, melyekbe majd át fogjuk helyezni a képeket. A mappák neve legyen "beszélő", azaz utaljon a tartalomra. Javaslom azt, hogy a név eleje a dátum legyen, majd azt kövesse az esemény. Például: "2014 Bendegúz ballagása", "2014 Emese esküvője". Ez azért lesz jó, mert a mappákat is ábécé sorrendbe rakja a Windows, ami év szerinti növekvő érték lesz. Arra figyeljünk csak, hogy az évet mindig vagy 4, vagy 2 jeggyel írjuk.
  • Kattintsunk rá a "Nézet" ikonra.
  • Válasszuk a nézetek közül a a "Nagy ikonok" elemet.
  • Nyissuk meg az egyik mappát dupla kattintással úgy, hogy közben nyomjuk a Ctrl billentyűt. Ekkor a kérdéses mappa egy új ablakban fog majd megjelenni.
  • Kattintsunk rá a tálcára jobb gombbal, majd a megjelenő helyi menüből válasszuk az "Egymás melletti ablakok" elemet.
  • Azután a képek mappából hozzuk át egyenként azokat a képeket az új mappába, melyeket abba szánunk.
    Egymás melletti ablak elrendezés
  • Az általunk készített mappában lépjünk egy szinttel vissza, és válasszuk ki a következő mappát. Ehhez kattintsunk a vissza gombra, majd most már simán, azaz Ctrl nélkül duplát a következő mappára.
  • Ebbe is húzogassuk át a megfelelő képeket.
  • Ezt addig folytassuk, míg szét nem válogattuk az összes képet.
Nincs szemléletesebb, praktikusabb és könnyebben végrehajtható módszer ennél. Jó munkát mindenkinek!

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése