2014. május 27., kedd

Válogatás a fényképek kezelése témakörből

Azok, akik a blog rendszeres olvasói, már elég sok, a fényképezéssel kapcsolatos cikket olvashattak a posztjaim között. Ez nem véletlen, hiszen a hobbi számítógép-felhasználók legtöbbje rendszeresen kezeli a maga, vagy mások által készített fényképeket. Akik viszont alkalmi nézelődők csak, nos, ők vagy észrevették az érdekes cikkeket, vagy nem. Pontosan ezért most megpróbálom csokorba kötni az e témát érintő összes korábbi tippemet. Az összes tárgybeli publikációmat egyébként ide kattintva el is lehet érni. Azokat is, amelyek esetleg mostani posztom írása után kerülnek majd fel. Ennek magyarázatát mai bejegyzésem végén meg is fogom majd adni.


Fényképek kezelése

Akkor először következzék a tárgyszerű felsorolása a cikkeknek úgy, hogy a címek egyúttal az adott cikkre mutató linkek is:
  1. Képek retusálása,
  2. Személyek felismerése,
  3. Fényképek nyomtatása otthon,
  4. Vörösszem eltávolítása,
  5. Képek szétválogatása,
  6. Diavetítés,
  7. Sok kép átméretezése,
  8. Egy-egy kép átméretezése,
  9. Nagy mellékletek.

A felsorolás után néhány mindennapos problémát szeretnék felvetni, melyek megoldását az egyes posztokban már megírtam.

Rosszul sikerült a kép

Milyen problémák is fordulhatnak elő? A teljesség igénye nélkül a legfontosabbak:
  • rosszul állítjuk be a kép kompozícióját,
  • alul-, vagy túlexponált képet készít a gép, sőt, esetleg egy képen mindkét probléma előfordul,
  • ferdén tartjuk a gépet, ezért minden ferdén áll a képen,
  • mindenki piros szemű nyuszika a képen,
  • elfelejtettük kikapcsolni az automatikus dátumozást.
Ezekre a gyakori problémákra a "Képek retusálása" és a "Vörösszem eltávolítása" című posztokban lehet választ kapni.

Képek átméretezése

Miért is lehet erre szükségünk? Egyrészt, mert a mai, 10-20 Megapixeles  fényképezőgépekkel készített képekből néha már egy sem fér el egy-egy postafiókban. Másrészt, ha a képeket fel szeretnénk tölteni egy blogra, vagy éppen a Facebook idővonalunkra, azok akkor lesznek szépek, jól lapozhatóak, ha egyforma méretűek. Ezt a témát itt tárgyaljuk meg: "Sok kép átméretezése", "Egy-egy kép átméretezése", "Nagy mellékletek".

Diavetítés valakiről

Néha szükségünk lehet arra is, hogy valakiről, például unokánkról leválogassuk az összes képet, majd arról diavetítést tartsunk ismerősünknek. Ezt egy jól felkészült nagyszülő pillanatok alatt meg tudja tenni, ha ismeri ezeknek a cikkeknek a tartalmát: "Személyek felismerése", "Diavetítés".

Képek megmutatása

A képeket azonban kétféle módon tudjuk ismerőseinknek megmutatni. Vagy diavetítésként, vagy kinyomtatva. Utóbbiról itt esik szó: "Fényképek nyomtatása otthon".

Rend a lelke mindennek

Ha nagyon sok képünk van, márpedig ez ma így szokott lenni, akkor a képeink között nem is olyan egyszerű eligazodni. Ha korábban nem osztályozva tároltuk le képeinket, akkor azokat utólag szét kell válogatni. A technika leírása itt szerepel: "Képek szétválogatása".

Miért jelenik meg a később írt cikk is?

Ahogy ígértem, a mai poszt végén magyarázatot adok arra is, hogy miként lehetséges a később írt cikkeim megjelenítése a cikk elején lévő linkkel. Nos, a magyarázat erre a címkék használata. Arról van szó, hogy minden cikkhez meg lehet adni néhány kulcsszót (ezeket a hivatalos terminológiában címkének hívják). A webhelyet üzemeletető keretprogram azután összesíti ezeket a címkéket. Ha egy később írt cikkemhez én a "fényképek" címkét adom majd meg, a link azokat is ki fogja keresni. Ennyi. Egyszerű, de nagyszerű módszer.
Természetesen mi magunk is tudjuk használni a minket érdeklő témakörök megkereséséhez ezt a technikát. Egész egyszerűen csak az úgynevezett címkefelhőben rá kell kattintani a megfelelő címkére.

Az úgynevezett "címkefelhő"

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése