2014. május 18., vasárnap

Gépünk felderítése

Velem sokszor megesett, hogy amikor valakinél rákérdeztem arra, hogy milyen konfigurációjú gépe van, nem tudott az illető a kérdésre válaszolni. Sőt, néha a kérdést sem értette :-(. Néha azt sem tudták egyesek, hogy milyen Windows, illetve Office verzió van a gépükön. Pedig mindegyik kérdésre illene tudni válaszolni, mart ezek a paraméterek sok további dolgot meghatároznak.
Abban ugye egyetértünk, hogy tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen üzemanyaggal megy az autónk, mert különben nem tudunk megtankolni. Persze, ha véletlenül nem tudjuk, a gépkocsi kézikönyvében ezt megnézhetjük, illetve az üzemanyag feltöltő nyílás mellé ragasztanak is általában egy matricát, amiről ez kiderül. De miért olyan fontos a számítógép esetében, hogy a fenti kérdésekre tudjuk a választ?

  • A gép konfigurációja (operatív memória nagysága, processzor típusa, winchester kapacitása) meghatározza azt, hogy milyen programokat lehet a gépen futtatni. Ez napjainkban különösen időszerű, mert sokan akarják gépükön a Windowst frissíteni XP-ről 7-re.
  • Az operációs-rendszer ugyancsak a gépen futtatható programokat determinálja;
  • Az pedig, hogy milyen Office van a gépen azért fontos, mert az Office 2003-nak, illetve  az Office 2007/2010/2013-nak más a fájlformátuma, és egészen más a kezelőfelületük is (erről később terveim szerint még lesz szó).
Ahogy egy autó esetében a kézikönyvet, vagy a tanksapka fedelet kinyitva választ kapunk arra, hogy milyen üzemanyaggal kell feltankolni autónkat, a gépünk legfontosabb paramétereit is kideríthetjük mi magunk.

A konfiguráció (és a Windows verzió) gyors feltérképezése

Ezek legegyszerűbb módja az, ha a "Start" menüből kiválasztjuk a "Sajátgép" (Windows XP), illetve a "Számítógép" (Windows 7) elemet, majd megnyitjuk a helyi menüjüket, vagyis jobb gombbal rájuk kattintunk, és onnét a "Tulajdonságok" pontot választjuk. A kapott ablakban a fentebb felsorolt paraméterek közül a következőket rögtön le tudjuk olvasni:
  • a telepített Windows egész pontos verziója;
  • a processzor típusa;
  • az operatív memória (vagy rövidebb nevén RAM) nagysága.
A Windows 7 konfiguráció lekérdezése
A Windows XP konfiguráció lekérdezése
A Windows verzió lekérdezése már az alcímben is zárójelben szerepel, mert:
  • ezt ránézésre is illik felismerni;
  • továbbá minden induláskor ki is írja a számítógép.

A konfiguráció részletes lekérdezése a SIW-el

Most egy kicsit magasabb szintű ismeretekről lesz szó, de azért nem kell megijedni. Nem magasabb szakmai színvonalú a megtárgyalásra kerülő téma, mint mondjuk a gépkocsink esetében az, hogy hány köbcentis az autónk motorja. Aki persze erre a kérdésre sem tud válaszolni, sőt, a kérdést sem érti, ne is olvassa tovább.
Nos, néha arra is szükségünk lehet, hogy a konfigurációt egészen pontosan kiderítsük, mert mondjuk:
  • Szeretnénk a gépünkbe plusz memóriát rakatni azért, hogy a Windows 7 is fusson rajta. A felhívott szervizszakember azonban érdeklődésünkre, hogy tudja-e vállalni a memória bővítést, visszakérdez a memória típusára és órajelére;
  • Amikor a gépünket lassúnak érezzük, és a legegyszerűbb sebességnövekedést célzó fejlesztésen, a memória bővítésen már túl vagyunk, akkor már csak a processzor, vagy az alaplap gyorsabbra cserélése jöhet szóba. Természetesen ez esetben is vissza fog kérdezni a szakember arra, hogy jelenleg milyen paraméterekkel rendelkeznek ezek az eszközök.
Nos, gépünk összes paraméterét, de tényleg mindent, roppant egyszerűen lekérdezhetünk, ha telepítünk egy ilyen célra szolgáló programot. Ezek közül a szervizes barátom (Széles István, Broad Bt., Győr, Bácsai u. 128, Telefon:0620/912-1388, alapítva 1991-ben) a SIW (System Information for Windows) nevűt ajánlotta, így én is erről fogok írni. Ez egy szabadon letölthető, magyar nyelvű program, amit magáncélra ingyenesen lehet használni, és például innét lehet letölteni a 2011.10.29 verziót.

A SIW névjegye

A SIW telepítése

A programot a szokásos módon telepíteni kell, vagyis:
  • indítsuk el a letöltött telepítő fájlt dupla kattintással;
  • engedélyezzük a futását;
  • Windows 7-ben még egyszer engedélyezzük a futását;
  • válasszuk ki a telepítő nyelvét;
  • kattintsunk a Next gombra;
  • fogadjuk el a licensz szerződést a "I Accept" gombbal; 
  • a telepítés végén kattintsunk a "Finish" gombra.

A SIW használata

Indítsuk el a programot, engedélyezzük a futását, majd válasszuk a megfelelő opciót. Az összes lehetőséget nem fogjuk megbeszélni, csak a szempontunkból legfontosabbakat.

1. Alaplap

Alaplap gyártója, típusa, processzor foglalat típusa és órajele
2. processzor

A processzor esetében a gyártó és típus mellett az órajel is fontos adat
3. Operatív memória (RAM)

A memória típusa, az összesített nagysága, illetve az egyes memória modulok adatai 

Az Office verziója, új verzióra áttérés

Ez a legegyszerűbb: egyszerűen csak indítsuk el a Word, Excel, PowerPoint programok valamelyikét, és olvassuk le a verziószámot.
De miért érdekes ez? Azért, mert - mint azt a mai poszt elején már írtam - az Office a 2003-as verzióig más fájlformátumot használt, illetve a kezelőfelület is megváltozott, mert a menük és eszköztárak helyett azok egyvelege, a menüszalag jelent meg.
A 2003-as verzió alapesetben meg sem tudja nyitni a modernebb verziókban készült dokumentumokat. Ezt úgy tudjuk - a nem is túl olcsó - programfrissítés nélkül áthidalni, hogy telepítjük a gépünkre a 2003-as verzió kiegészítő modulját, amit itt lehet elérni.
Akik a 2003, vagy korábbi verzióról akarnak áttérni a 2010, vagy későbbi verziókra, azok bizony eleinte sokat fognak szenvedni. Nekik jelent nagy könnyebbséget, ha telepítik az UBITMENU nevű kiegészítő modult, ami az új verziót kiegészíti egy "Menü" nevű menüszalaggal, mely gyakorlatilag a korábbi ikonokat és menürendszer tartalmazza. A kiegészítő modulról részletek itt olvashatok, illetve a letöltés is lehetséges innét, mert van link hozzá. Az áttérést egy animált súgó is segíti, amit itt lehet elérni.
Az Office frissítéséről, az áttérésről külön posztot fogok majd írni, ahol mindent részletesen, ábrákkal is elmagyarázok.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése