2014. május 7., szerda

Vörösszem eltávolítása

Aki készített már vakuval fényképeket, az azt tapasztalhatta, hogy a szemek olyan vörös színűek lettek mint egy albínó nyuszié, ha nem kapcsolta be a gépen az elővillantást. Ennek az oka az, hogy a szemfenékről visszatükröződik a fény, és mivel az vörös színű, a pupilla is ilyen árnyalatú lesz. Ha viszont a vaku a tényleges expozíció előtt megfelelően időzítve villant egyet, a pupilla összehúzódik, és a tükröződés jelentősen lecsökken. De mit tehetünk utólag azokkal a rosszul készített képekkel, ahol a nem kapcsoltuk be az elővillantást, és szép piros szemű nyuszi lett a képen mindenki?

A vörös szem eltávolítása a "Fotótár" programmal

A "Fotótár" program sokaknak ott van a gépén, mivel a Windows Vista és 7 része. Elindításához kattintsunk rá a "Start" menüre, majd kezdjük el gépelni a "Fotótár" szót. Ekkor meg fog jelenni a "Start" menü tetején a "Fotótár" program, amit indítsunk el. Ezt követően a következő lépéseket hajtsuk végre:
  • a program bal oldalán válasszuk ki azt a mappát, amiben a javítandó kép van, a jobb oldalon pedig a konkrét képet,

  • nyissuk is meg dupla kattintással,
  • válasszuk ki a "Vörösszem-hatás" eszközt,
Ezt az eszközt válasszuk
  • az egér görgővel közelítsünk rá a javítandó szemre,
  • lenyomott bal gombbal átlós irányú húzással rajzoljunk a szem köré egy négyzetet,
  • az Alt billentyű lenyomása közben az egérrel húzzuk úgy arrébb a képet, hogy lássuk a következőként kijavítani szándékozott szemet,
  • ismételjük meg a műveleteket mindaddig, amíg az összes szemet ki nem javítottuk.

A program automatikusan menti a javításokat. A "Fotótár" még rengeteg hasznos dolgot tud, érdemes vele megismerkedni.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése