2014. május 22., csütörtök

Speciális keresés a Google segítségével

Mindenki napi szinten használja a Google kulcsszavas keresőjét. Ugyanakkor tapasztalatom alapján a számítógép felhasználók döntő többsége nem tudja, hogy nagyon sok extra lehetőségünk is van, melyekkel tényleg jelentősen felgyorsíthatjuk munkánkat
Ma ezeket a helyenként valóban egészen speciális keresési lehetőségeket fogjuk nagyon röviden áttekinteni. Csak tényleg röviden, mert összecsaptak a fejem felett a hullámok.

Speciális keresés kulcsszavakkal

A legfontosabb két kulcs a következő:
  • Ha valamit nem keresünk, azaz nem szabad, hogy a találati listában szereplő oldalban szerepeljen, akkor a kulcsszó elé gépeljünk egy mínuszjelet. Például, ha Lukács Sándorra keresünk rá, de nem a színészre, hanem a 48-as forradalom egyik győri szereplőjére, akkor a keresőmezőbe írjuk be a következőket: "Lukács Sándor -színész -színház -művész" (idézőjel nélkül, a mínuszjel és a szavak között ne legyen szóköz). Ennek a segítségével sok-sok felesleges találatot kiszűrhetünk a találati listából;
  • Ha egy adott webhelyen belül keresünk valamit, akkor a keresőmezőbe gépeljük be: "site:webcím". Például, ha Győr honlapján keressük a Lukács Sándor nevű iskola adatait, akkor: "Lukács Sándor site:gyor.hu". Ha tudjuk, hogy valami ott van egy webhelyen, de a menürendszerrel egyszerűen nem találjuk, akkor ezzel a módszerrel pillanatok alatt eredményre fogunk jutni.
Tapasztalatom szerint mindkét keresési kulcsszó roppant hasznos tud lenni. Próbált már valaki egy ismeretlen webhelyen valamit megtalálni? Ahelyett, hogy a menüpontok között rohangálnánk, inkább használjuk az eszünket, és a legjobb barátunkat, a Google kulcsszavas keresőjét. A keresőmezőbe írjuk be, hogy mit keresünk, és azt is hogy hol. Például a PIK tanfolyamot a pcsuli webhelyén? A kulcs a következő legyen:
  • "PIK tanfolyam site:pcsuli.hu"
Idézőjelek nélkül

Speciális keresés űrlappal

A speciális keresés nagyon sok extra lehetőséget biztosít még, melyek kulcsszavainak megjegyzésére én esélyt sem látok. Szerencsére nincs is rá szükség, mert egy egyszerű űrlapban mindent megadhatunk. Ehhez úgy juthatunk, hogy előbb végrehajtjuk a sima keresést, majd a találati listát tartalmazó ablak jobb felső sarkában rákattintunk a kis fogaskerékszerű ikonra, azután az ekkor megjelenő lehetőségekből a "Speciális keresés" elemre.
Így nyissuk meg a speciális keresés űrlapját
Az ekkor megjelenő űrlapban rengeteg extra opció kínálkozik, melyek közül a talán legjobb lehetőségek a következők:
  • megadhatjuk, hogy mit ne tartalmazzanak a találati listában szereplő oldalak (ez ugyanaz, mint a mínuszjellel megadott kulcsszó),
  • melyik webhelyen belüli oldalak érdekesek csak számunkra (ez pedig megegyezik a "site:webcím" kulcsszóval megadható feltétellel),
  • adott tartományon belüli számok,
  • milyen régióbeli és milyen nyelvű legyen az oldal,
  • mikori legyen az oldal utolsó frissítése (bármikor, elmúlt 24 óra, elmúlt hét, elmúlt hónap, elmúlt év),
  • illetve milyen jellegű legyen a fájl típusa, mint például PDF, PPT, stb.
A speciális keresés űrlapja
Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése