2014. május 14., szerda

Képek retusálása

Az általunk készített fényképeken gyakran kell valamit utólag javítani. Mire gondolok? Nos, például az alábbi problémákra:
  • A fényképezőgépet nem egyenesen tartottuk az expozíciókor, és a kép ferde lett.
  • Rosszul választottuk ki a kép kompozícióját, és le szeretnénk valamit vágni a képről. Például ott áll valaki egy úton, és az útból túl sok látszik. A cél azonban nem az út, hanem a személy megörökítése volt. Ilyenkor az arányok megtartásával körbe kell vágni a képet úgy, hogy a felesleges részek eltávolításra kerüljenek.
  • A kép alul-, vagy túlexponált (túl sötét, vagy világos). Ez esetben a fényerőt növelni, vagy csökkenteni kell.
  • A képen egyszerre vannak alul- és túlexponált képrészletek. Ennek javításához a fényerőn szelektíven kell állítani: a túlexponált részen csökkenteni, az alulexponált részen pedig növelni kell a fényerőt.
  • A képen van egy felesleges képrészlet. Például egy szobrot csak úgy tudunk lefényképezni, hogy az előtte, az úton lévő szemét is jól látszik. Vagy egy gyakoribb probléma: elfelejtjük kikapcsolni a dátumozást.
  • A lemenő napban a megvilágítás olyan, hogy túlságosan sárga, vagy piros lett a kép.
Fenti problémákat egyszerűen meg tudjuk oldani. Még csak telepíteni sem kell a gépünkre valamilyen programot, mert a tegnapi blogban is szereplő "Fotótár" program segítségével mindegyik hiba korrigálható. Ahhoz azonban, hogy a címképben látható retusálást is meg tudjuk oldani, már komolyabb tudásra és célprogramra lenne szükségünk.

Egy, az utolsó probléma kivételével összes lehetőséget egy képen szeretném bemutatni. Ezt az állatorvosi lóhoz hasonlító képet rólam és feleségemről, Mónikáról készítették egy kiállítás alkalmával. Íme:

Túl nagy kivágás, felesleges dátum, ferde oszlop, alul- és túlexponált képrészletek
Természetesen elsőként a "Fotótár" programot kell elindítani, majd megkeresni a retusálandó képet, és azt megnyitni. Ennek menete itt olvasható el.


Ferde kép kiegyenesítése

Ha a képen lévő oszlopot (embert, templomtornyot, stb.) ki akarjuk egyenesíteni, akkor csak a következőt kell tenni:
  • A "Szerkesztés" menüszalagon az "Igazítások" csoportban kattintsunk rá a "Kiegyenesítés" ikonra;
Egyenesítés előtt
Egyenesítés után
  • Ha az eredménnyel nem vagyunk elégedettek, kattintsunk a "Finomhangolás" ikonra, majd a jobb oldalon megjelenő feliratok közül a "Fénykép kiegyenesítése" elemre, végül az alatta ekkor megjelenő csúszkát húzzuk el.
Egyéni egyenesítés

Felesleges képrészletek levágása

Amennyiben a teljes képnek csak egy részletét szeretnénk megőrizni, a felesleges képrészeket le kell vágni. Ennek módszere a következő:
  • A "Szerkesztés" menüszalagon az "Igazítások" csoportban kattintsunk rá a "Levágás" ikon aljára, majd az "Arány" elemre, végül a kívánt arányra;
Így válasszuk ki a megfelelő képarányt
  • A megjelenő rácsot méretezzük a megfelelőre a sarkára állva, illetve húzzuk a jó helyre úgy, hogy a rács belsejébe állunk, végül nyomjuk meg az Enter billentyűt.
A méretező pontok
A körülvágott kép

Felesleges képrészlet kiretusálása

A példában egy felesleges dátumot fogunk a képről eltüntetni. Ez viszonylag egyszerű lesz (különösen a mintának használt képen), mert egy kis képrészletet kell eltüntetni homogén környezetből. Ha nem  ilyen feltételek mellet kell a képről valamit eltüntetni, akkor már komolyabb szoftverre lesz szükségünk. A jövő héten ezt is megnézzük persze. Az eljárás lépései a következők:
  • A "Szerkesztés" menüszalagon az "Igazítások" csoportban kattintsunk rá a "Retusálás" ikonra, majd a képen az eltüntetni kívánt képrészleten húzzuk végig lenyomott bal gombbal az egeret (mintha az eltüntetendő részletet meghatározó téglalap átlóját akarnánk megrajzolni).
Így retusáljunk
A retusált kép (eltűnt a dátum)

Expozíció állítása

Talán ez a legösszetettebb képkorrekciós lehetőség, mert lehet állítani a teljes kép , illetve külön-külön a világos és a sötét részek fényerejét. Ennek legjobban szabályozható módszere a következő:
  • A "Szerkesztés" menüszalagon kattintsunk a "Finomhangolás" ikonra, majd a jobb oldalon megjelenő feliratok közül az "Expozíció beállítása" elemre, végül az alatta ekkor megjelenő csúszkát húzzuk el a legjobb hatás eléréséig.
Itt állíthatjuk szelektíven a fényerőt
A kép a fényerő beállítása után
A színek igazítására talán ritkábban van szükségünk, de a fentiek alapján az sem lehet gond.

Eredeti kép visszaállítása

Nem kell félni, mert amennyiben valamit elrontunk, akkor csak kattintsunk rá a jobb oldalon lévő "Eredeti állapot visszaállítása" ikonra.

Így kaphatjuk végre az eredeti képet
Jó munkát a képek korrekciójához!

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése