2014. május 23., péntek

CD és DVD írás külön program nélkül

Ma már egyre kisebb a CD és DVD írás jelentősége a felhőben tárolás lehetősége, illetve az olcsó, nagy kapacitású pendrive-ok miatt. Ugyanakkor azért, ha olyan helyen szeretnénk valamihez hozzáférni, ahol nincs internetelérés, illetve ha valakinek tényleg nagyon olcsón és véglegesen oda akarjuk adni az adatokat, akkor még ma sem nagyon van alternatívája.

Mind a felhő alapú tárolásról, mind a pendrive-ra másolásról már volt szó:

Adatok előkészítése másolásra

Ha sok fájlt szeretnénk egy CD / DVD lemezre másolni, és azok nem egy helyen találhatóak a gépünkön, akkor azokat előbb válogassuk össze egy külön erre a célra létrehozott mappába:
  1. Készítsük el a mappát;
  2. Keressük meg egyenként a fájlokat (ha nem tudjuk a helyüket, alkalmazzuk a korábbi tippben ajánlott 5 különbözőféle fájl keresési eljárás valamelyikét);
  3. Jelöljük ki a CD / DVD lemezre írandó fájl;
  4. Másoljuk át az  első lépésben elkészített mappába;
  5. Ezt addig ismételjük, amíg minden fájl oda nem került.
Miért van erre szükség?
  • Egyrészt, ha sok fájlról van szó, így egyszerre át tudjuk őket tekinteni. Hamarabb észrevesszük, ha valami hiányzik, vagy éppen felesleges.
  • Másrészt a fájlok együttes méretét egy pillanat alatt le tudjuk ellenőrizni. Ehhez a Ctrl+A billentyűkombinációval jelöljünk ki mindent, majd a mappa alján olvassuk le a fájlok együttes méretét. Ha nem lenne látható, kattintsunk rá a "További részletek megjelenítése..." feliratra. Ha mappákat is használunk az adatok strukturálása érdekében, akkor indítsuk az egyik kijelölt fájl helyi menüjét az egér jobb gombjával, majd válasszuk a legalsó, "Tulajdonságok" elemet. Az ekkor megjelenő ablakban lehet majd a fájlok együttes méretét megtalálni.
A helyi menüből a "Tulajdonságokat" válasszuk
Ennyi helyet fog elfoglalni

Adatok CD / DVD lemezre írása

Amikor ezzel elkészültünk, a még mindig kijelölt fájlok közül valamelyik helyi menüjéből válasszuk a küldés, majd annak opcióiból a legalsó, változó nevű CD / DVD meghajtót.

Válasszuk a "Küldés" elemet, majd az optikai meghajtót
Amikor a számítógép kér egy írható lemezt, azt rakjuk be a lemezegységbe.

Rakjuk be az írható lemezt
Válasszuk ki az alkalmazni kívánt írási módot az alábbiakat figyelembe véve:
  • CD / DVD lejátszókhoz ajánlotta lezárt fájlrendszert akkor válasszuk, ha a lemezt nem számítógépben (asztali CD / DVD lejátszóban) is akarjuk használni,
  • minden más esetben célszerű a lezáratlan USB flash fájlrendszert alkalmazni.
Ezt csak asztali lejátszóhoz alkalmazzuk
Ezt követően a fájlokat a számítógép egy ideiglenes mappába átmásolja, amiről tájékoztat is.

Készül az ideiglenes másolat
Ezt követően egy ablakban megjelennek az előkészített fájlok. Itt válasszuk a "Lemezre írást", majd a következő ablakban adjuk meg a lemez címkéjét, és az írási sebességet. Ez utóbbi esetében arra ügyeljünk, hogy amennyiben hagyományos asztali CD / DVD lejátszóban is akarjuk a lemezt használni, akkor a kisebb értékek közül válasszunk (maximum 8*). Magát az írást a "Tovább" gombbal tudjuk indítani.

A "Lemezre írást" válasszuk
Adjuk meg a címkét és az írási sebességet
Ekkor elindul az írás, melynek állapotáról tájékoztat minket a rendszer.

Elindult az írás, de az időt nem kell komolyan venni
Értelemszerűen válasszunk
Ezzel készen is vagyunk. Jó munkát a lemezek írásához!

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése