2014. május 27., kedd

Sávszélesség mérése

Ma már a legtöbb számítógép felhasználó napi szinten használja az internetet. Bizonyára észrevettük, hogy a világháló reakcióideje változik. Egyik nap gyors, a másik napon pedig meglehetősen lassú. Néha pedig úgy érezzük, hogy nagyon-nagyon lassú. Ilyenkor felmerül bennünk a kérdés: a mi eszközeinkkel van valami gond, vagy a szolgáltató túlterhelt.
A kérdésre választ kaphatunk, ha megmérjük internetelérésünk sebességét, ami csak pár perc, és bárki el tudja végezni, mivel valójában semmilyen szakértelem nem kell hozzá.

Egy kis elmélet

Az internetet aszimmetrikus eléréssel használjuk, mert túlnyomórészt mi kérjük az adatokat, és csak viszonylag ritkán másolunk fel valamit az internetre. Az egészet úgy képzelhetjük el, mint egy olyan soksávos autópályát, ahol a két irányba eltérő számú sávon lehet haladni. De nem kicsit, hanem jelentősen eltér a két irány átbocsátóképessége. Nagyjából 1:10 az arány. Pontosan ezért két sebességet fogunk majd mérni:
  • egy letöltést,
  • és egy feltöltést.

Maga a mérés

Sok olyan oldal létezik, melyek segítségével le lehet mérni a sávszélességünket. Gyakorlatilag szinte az összes szolgáltató is kínál ilyen lehetőséget saját webhelyén. Én a "spedtest.net" címen elérhető sávszélességmérőt javaslom, mely talán a legnépszerűbb ilyen oldalak egyike. Ha a Google kulcsszavas keresőjébe beírjuk azt, hogy "speedtest", azaz sebességteszt, az első találatok között biztosan ott lesz. Ez pedig arra utal, hogy a legnépszerűbbek között van a nemzetközi szintű eszközök között. De, ha ez nem szimpatikus, következzék két ismert magyar szolgáltató sávszélesség mérő oldala:
  • GTS Datanet,
  • UPC,
Akármelyiket is választjuk, általában három értéket fogunk kapni. A fel- és letöltés sebességét, valamint a válaszidőt. Utóbbi lesz a "ping" nevű valami, ami azt adja meg, hogy a mérést végző szerverig és onnét vissza hány milliszekundum alatt teszi meg az utat egy adatcsomag. Ez nyilván függ attól is, hogy milyen messze van a kérdéses szerver. Célszerű tehát egy nagyon közeli tesztszervert kiválasztanunk (néhány sávszélesség mérő esetén a szervert is mi adhatjuk meg).
Lássuk akkor a lépéseket:
  • ide kattintva indítsuk el a javasolt sávszélességmérőt,
  • válasszuk ki a közelünkben lévő szerverek közül a nekünk szimpatikusat a város, majd a szolgáltató nevére történő kattintással,
  • ekkor elindul a sebességmérés első lépése, a "ping",
  • ezt követően kezdődik a letöltés tesztelése,
  • végül jön a feltöltés sebességének mérése.


Kiértékelés

Ok, most már lemértük internetelérésünk sávszélességét, de mit tegyünk az adatokkal? Amennyiben a "ping" érték 30-40 milliszekundumnál nagyobb, vagy a le- és feltöltés sebessége kisebb, mint az internetcsomagunk leírásában megadott garantált sávszélesség, akkor reklamáljunk szolgáltatónknál. Vigyázat, a mért adatokat a garantált értékekkel hasonlítsuk össze, melyek általában jelentősen kisebbek, mint a csomag reklámjaiban szereplő adatok.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése