2014. május 19., hétfő

Fix és relatív cím

Már több alkalommal lelkesen beszéltem az Excel programról. Nem véletlenül, mert ez lehet sokak adminisztratív munkájához a legnagyobb segítség, már ha értenek a programhoz. A táblázatkezelők használatát azonban nehéz teljesen önállóan megtanulni. Nehéz, de nem lehetetlen, csak idő kérdése. Sokan szokták azt mondani nekem, hogy nincs idejük eljárni egy tanfolyamra, egyedül meg pláne nincs annyi idejük, hogy megtanulják. Ez nagyon-nagyon rossz taktika, mert a programot megtanulva sok mindenre lenne az illetőnek ideje. Van azonban egy olyan témakör, amit meg kell érteni, ezt szeretném megkönnyíteni a mai jegyzettel.

A képletek bevitele

Az Excelben nagyon gyakran kell valamit kiszámolnunk. Ilyenkor az eljárás a következő:
  • Abba a cellába kell állni, ahová ki kell számítani az eredményt;
  • Gépeljünk egy egyenlőségjelet;
  • Ezek után írjuk be a képlete úgy, hogy amikor egy cellában lévő adattal kellene számolni, akkor kattintsunk rá az adott cellára. Ennek hatására a cella koordinátája megjelenik a képletbe. A műveleti jelek értelemszerűek, csak talán a szorzás nem, ami csillag (*). Az ábrán lévő példában egy eladás tételei szerepelnek ("Árucikk megnevezés", "Eladott mennyiség", "Egységár"). A "Érték" értelemszerűen számítható ki ("Eladott mennyiség"*"Egységár);
Egy képlet
  • Amikor készen vagyunk a képlettel, kattintsunk rá a szerkesztőlécen a pipa jelre;
A képletben az adatokra koordinátájukkal lehet hivatkozni
    • Ekkor a cellában a képlet helyén a kiszámolt érték jelenik meg.
    A kiszámolt érték látszik a képletben, ha lezárjuk az adatbevitelt

    Automatikus kitöltés

    Az automatikus kitöltésről korábban már volt szó (akkor a sorozatokat tárgyaltuk meg). Most a képletek automatikus kitöltését fogjuk megbeszélni. Nos, a lényege a dolognak az, hogyha ugyanúgy kell egy cella alatt, vagy mellett a következő kalkulált adatot kiszámítani, akkor azt az autokitöltövel is megadhatjuk. Ehhez csak a cella jobb alsó sarkára kell állnunk, és amikor az egérkurzor alakja szálkereszt formájúvá válik, az egeret lenyomott bal gombbal húzzuk át az összes olyan cellába, ahol ki kell számítani az eredményt.

    Az autokitöltőt kell húzni

    Amikor felengedjük az egér gombját, akkor megjelennek a kiszámított értékek. Figyeljük majd meg, hogy ha egy cellára rákattintunk, a szerkesztőlécen ott is a képletek lesznek.

    A kiszámolt értékek a cellában, de a szerkesztőlécen a képlet

    Fix és relatív címzés

    Ha a fentiek alapján elkészítjük a táblázatot, és ki akarjuk számolni a "Jutalék" értékét is (ami logikusan így jön ki: "Érték"*"Jutalék %"), akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy 0, azaz nulla fog kijönni. De miért?

    Valami nem stimmel

    A magyarázat a következő:
    • Az Excel azt számolta ki az értékek esetében, hogy a kettővel balra lévő cellaértéket összeszorozta az eggyel balra lévő cellaértékkel, ami a helyes eredményt adta ki;
    • Amikor viszont a jutalékot akartuk kiszámoltatni, akkor az eggyel balra lévő cellaértéket a kettővel jobbra lévő cellaértékkel szorozta össze, ami viszont most nem ad jó eredményt, csak a kiinduló cellában.
    Mi a megoldás?
    • Amennyiben majd egy olyan adattal kell számolnunk, amit mindig egy adott cellából kell venni, akkor arra nem lehet a szokott módon hivatkozni;
    • Ilyenkor, ha rákattintva az adatra, és annak a koordinátái megjelennek a cellában, az F4 funkcióbillentyűt meg kell nyomni. Ennek hatására a koordináták előtt egy-egy $ jel fog megjelenni. Ezt követően folytassuk a képletet, vagy zárjuk le az adatbevitelt a pipára történő kattintással;
    Egy dollár jelekkel tarkított képlet
    • Húzzuk az autokitöltöt a megfelelő irányba;
    • Minden érték helyesen kerül kiszámításra.
    Így már minden stimmel
    Amennyiben ilyen módon hivatkozunk, azt "Fix címzésnek" hívjuk, mig a szokásos módon bevitt adat lesz a "Relatív cím". Ha belegondolunk, tulajdonképpen tényleg erről is van szó:
    • a "Relatív cím" a képlethez képest relatívan van megadva;
    • a "Fix cím" viszont mindig pontosan ugyan arról a helyről származó adatra hivatkozik.

    Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

    Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése