2015. május 3., vasárnap

Videószerkesztés 2.

Az elmúlt héten már megbeszéltük azt, hogy miként készíthetünk olyan videót, mely:
  • az egyes snittek, képek között animált átmeneteket tartalmaz,
  • aláfestő zenéje is van,
  • címét, esetleges képaláírásait és stáblistáját is megadtuk, ráadásul ezek is animáltak.
Nem esett viszont még szó a vágásokról. Ha nem képekből, hanem videó snittekből akarunk összeállítani egy hosszabb filmet, akkor egészen biztosan lesznek olyan felvételek is, melyekből ki szeretnénk bizonyos részeket vágni. Nos, ennek módszerét ma fogjuk megbeszélni. De szó lesz még néhány további fontos apróságról is:
  • a kísérőzenék fel- és lekeverését is megbeszéljük,
  • illetve annak a módszere is bemutatásra kerül, hogy állóképekből hogyan lehet filmszerű videót összeállítani.

Zene fel- és lekeverése

Amennyiben aláfestő zenét is megadtunk (ez az első részben került szóba, és itt érhető el), az esetetek jelentős részében szükség lesz a zene lekeverésére, mert a film és a zene hossza nem egyezik meg. Véleményem szerint egyébként az a szerencsésebb megoldás, ha a zene a hosszabb, mert így lesz a legkevesebb munkánk. Néha persze a felkeverés is szükséges, ami természetesen szintén lehetséges. De lássuk magát az eljárást:
  • kattintsunk rá a "Zenei eszközök", menüszalagra,
  • a bal szélén látható "Felerősítés" és "Lehalkítás" melletti listákból válasszuk ki a kívánt módszert (nincs, lassú, közepes, gyors).
Ennyi az egész.

Hanggal kapcsolatos további lehetőségek

Szerintem a többségnek ennyi bőven elegendő. Aki azonban profibb megoldásokat is szeretne alkalmazni, annál felléphet még igény a következőkre:
1. Narrátor szöveg megadása
Narrátor szöveget is meg szeretne adni, ami természetesen lehetséges, mégpedig "Kezdőlap" menüszalagon, feltéve, hogy hangrögzítésre alkalmas hardverrel is rendelkezik a gépünk. Az idővonalon csak a narráció helyére kell állni, majd megnyomni a "Kísérőszöveg rögzítése gombot. Ekkor a felvétel még nem indul, csak akkor, ha az ilyenkor megjelenő "Kísérőszöveg" menüszalagon rákattintunk a "Felvétel" gombra. A felvétel mindaddig zajlik, amíg a "Leállítás" gombot meg nem nyomjuk. Magát a kísérőszöveget ezután még el is kell menteni. Egy kevés tapasztalattal mindez nem jelenthet nehézséget. Arra azonban számítsunk, hogy a kísérőzene és a narráció hangzása között azért lesz különbség, hiszen az utóbbit mi biztosan nem tudjuk stúdió minőségben produkálni.
2. Hangerő állítása
Általában az egyes hangok hangerejét is be szeretné állítani. Ezzel kapcsolatban annyi rossz hírem van, hogy a különféle csatornák (a videó saját hangja, aláfestő zene, illetve kísérőszöveg) csak egy-egy teljes elemre lehet állítani. Ha tehát a narráció idejére akarjuk csak lecsökkenteni a kísérőzene saját hangerejét, azt valahogy másként kell megoldanunk. A videó saját hangerejének változtatása kisebb probléma: szét kell több darabra vágni a felvételt (erről rövidesen lesz szó), és a narrációval ellátandó snitten le kell csökkenteni a videó saját hangerejét. Ehhez kattintsunk duplát arra a snittre, ahol a hangot le akarjuk halkítani, majd az ekkor elérhetővé váló "Videóhoz használható eszközök / Szerkesztés" szalagon kattintsunk rá a "Videó hangereje" ikonra, és a csúszkát húzzuk a megfelelőnek talált hangerőhöz. A vágás maga áttűnéssel szépen elfedhető, melynek módszerét az első részben részletesen megtárgyaltuk.
3. Hosszabb kísérőzene mely része szerepeljen a film alatt
Ha a kísérőzene hosszabb mint a videó (márpedig ez gyakran így van), akkor általában azt is meg kívánja az ember adni, hogy a zene mely része szerepeljen a film alatt. Ehhez csak kattintsunk rá duplát a kísérőzene sávjára, majd az ekkor elérhetővé váló "Zenei eszközök / Beállítás" menüszalagon a "Kezdőpont" és a "Végpont" számmezők értékének módosításával pontosan kiválaszthatjuk a felhasználni kívánt zenerészletet. Persze, a teljes hossz ilyenkor is a film hossza lesz, így a fel és lekeverés ez esetben is szükséges (na és persze ez lényegesen egyszerűbb, mint addig kísérletezgetni, míg a film és a kísérőzene hossza tökéletesen meg nem egyezik).

Vágás

Egy kulcsjelentőségű témához értünk, mert ha videókból akarunk egy komplett filmet készíteni, akkor ahhoz egészen biztosan kell majd vágnunk is. Az alapelv az, hogy mindig azt tudjuk megadni, hogy mi maradjon meg. Tehát nem kivágunk, hanem levágunk. Ezen kívül még ketté is vághatunk valamit. Ha tehát egy snitt egy részletét annak közepéről el akarjuk távolítani, akkor előbb ketté kell vágni valahol az eltávolítandó részben, majd az első snitt végét, a másodiknak meg az elejét kell levágni. Lássuk a részleteket!
1. Kettévágás
Álljunk az idővonalon a kettévágásnak kiszemelt pontra, amihez az idővonalon húzzuk a csúszkát a megfelelő helyre, vagy a snitteken látható függőleges vonallal tegyük ugyanezt. Ezt követően a "Videóhoz használható eszközök / Szerkesztés" szalagon kattintsunk a "Kettéosztás" ikonra. Ekkor a snittből valójában kettő darab lesz, melyek közül az elsőnek a vége, a másodiknak az eleje kerül levágásra. Ravasz megoldás!
2. Levágás
Álljunk a snitt egy olyan részére, amit meg szeretnénk hagyni. Ezt követően a "Videóhoz használható eszközök / Szerkesztés" szalagon kattintsunk a "Levágás" ikonra. Ilyenkor egy új menüszalag jelenik meg, melyen be tudjuk állítani azt, hogy hol kezdődjön és hol fejeződjön be a megmaradó rész. Mindezt többféleképpen is megtehetjük:
  1. Egyrészt az idővonal elején és végén lévő kis függőleges téglalapokat húzhatjuk;
  2. Másrészt a film pillanatnyi pozícióját az idővonalon jelölő lekerekített sarkú, vízszintes elrendezésű kisebb téglalapot mozgathatjuk, majd a "Kezdőpont beállítása" / "Végpont beállítása" ikonra kattintva megadjuk a kezdő, illetve a végpontot;
  3. Továbbá a számszerűen is beállít hajuk ezeket az értékeket, bár ez az esetek többségében nem nagy segítség.
Miután a levágás helyeit jól beállítottuk, azokat el kell menteni, melyhez a "Levágás mentése" ikonra kell kattintani.

Vágás javítása

Ne aggódjunk, ha valami nem stimmel, a levágást utólag bármikor módosíthatjuk, mégpedig roppant egyszerűen:
  • csak álljunk rá a vágott snittre,
  • kattintsunk rá a "Levágás" ikonra,
  • az imént megbeszélt módszerrel állítsunk a kezdő, illetve végpontokon.
Ha egy kettévágott snittel járunk el a fentiek szerint, akkor fogjuk azt tapasztalni, hogy a kettévágás valójában a snitt másolása és két levágás, mint ahogy arra korábban már utaltam. Így tehát a kettévágást is meg tudjuk bármikor szüntetni.

Lejátszás sebessége

Arra is van mód, hogy egyes snitteket nem a normál, hanem gyorsított, illetve lassított sebességgel játszunk le. A választék:

  • egynyolcad, egynegyed és fele sebességű lassítás,
  • illetve másfelestől hatvannégyszeres sebességig terjedő gyorsítás, összesen kilenc lépcsőben.
Ezt a "Videóhoz használható eszközök / Szerkesztés" szalagon tudjuk állítani, egy legördülő lista segítségével.

Képek pásztázása

A pásztázással azt a hatást tudjuk elérni a képek esetében is, mintha azok filmek lennének. Annyi csak a dolgunk, hogy kiválasztjuk a pásztázandó képet, majd az "Animáció" menüszalagról válasszuk ki az alkalmazandó pásztázási metódust. Jó sok fajta van, hiszen egy listát lenyitva jelenik csak meg a teljes választék Van egy olyan gomb is, amellyel az összes képre egyetlen kattintással alkalmazhatjuk a kiválasztott pásztázási eljárást. Ez akkor előnyös, ha nincs sok időnk.

Mindent egyszerre, egyetlen kattintással

Én poénként néha el szoktam sütni, hogy ma az embernek a fizetésén kívül egy valamiből jut kevés: időből. Nos, ezzel a Microsoftnál is tisztában vannak, mert akár egyetlen kattintással elkészíthetünk egy sok-sok hatást és elemet tartalmazó videót, amihez csak "Kezdőlap" menüszalagon kell egy "Automatikus filmkészítési témát" kiválasztani.

Videó elmentése

Erről csak pár szóban, hiszen nem jelenthet gondot:
  • ha a képek sorrendjébe, átmenetekbe, feliratokba stb. is bele akarunk még majd nyúlni, akkor el kell menteni a projektet,
  • a filmet általában MP4 formátumban célszerű elmenteni, mert az minden eszközön és minden operációs-rendszer alatt lejátszható.

Sok sikert mindenkinek a videók szerkesztésében!

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.


Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése