2015. május 16., szombat

Másolás és mozgatás 1

A számítógép használata során rengetegszer lesz arra szükségünk, hogy valamit átmásoljunk, vagy átmozgassunk egyik helyről a másikra. Mivel ez már a kezdetek óta így van, szinte tökélyre is fejlesztették az ezzel kapcsolatos lehetőségeket. Sok olyan megoldás is létezik, amire nem is merünk gondolni, ezért több cikk is ezzel a témával fog foglalkozni.

A módszerek

A másolásra és mozgatásra szolgáló módszerek két csoportba sorolhatóak:
  • egyrészt vannak az egérrel történő megoldások (angolul "drag & drop", szó szerint. "vonszold és dobd") néven szoktak említeni őket,
  • másrészt pedig a vágólapon (angolul clipboard) keresztül történő másolási és mozgatási módszerek.
A kettő közül a profik majd mindig a célszerűbbet fogják választani. Érdemes őket jól ismerni, mert a hatékony munkavégzéshez tényleg rengetegszer kell őket használni.

Másolás és mozgatás a vágólappal

A gorenje-turizmus fénykora
Annak érdekében, hogy a módszer könnyen megjegyezhető legyen, én a tanfolyamaimon mindig egy mindenki által, na jó, a legalább 30-40 évesek által ismert módszerhez szoktam az egészet hasonlítani, mivel annak analógiáján keresztül könnyű a lépéseit megjegyezni.
Szóval, a rendszerváltás előtt, és még utána is jó darabig aki kiruccant Bécsbe a Mariahilfer straße környékére, az szinte biztosan vett egy kétkazettás magnót. Nos, ennek a segítségével úgy tudtunk teljes hosszában megtölteni egy kazettát, hogy egy másik kazettát átmeneti tárolónak használva a kazettán már meglévő legjobb számot ugyanannak a kazettának a végére még egyszer odamásoltuk. De miért is kellett csordultig tölteni a kazettákat? Hát, hogy az automatikusan oda-vissza lejátszó autómagnónkban üresjárat nélkül szóljon a zene. Persze ezt az eszközt is Bécsben vettük, meg a Gorenje hűtőt is :-).
Akkor lássuk a két tevékenység lépéseit egyetlen táblázatban:


Számítógéppel
Magnóval
a másolandó kijelölése
a szám megkeresése az 1. kazettán
Ctrl + C megnyomásával a másolandó kimásolása a vágólapra
a szám kimásolása a 2. kazettára
az új helyére pozicionálása a kurzornak (átváltás abba az ablakba)
a szám új helyére állás az 1. kazettán
Ctrl + V megnyomásával a vágólap tartalmának beillesztése
a szám visszamásolása az 1. kazettára

Amit tehát meg kell jegyezni, az a Ctrl + C és a Ctrl + V kombinációk. A kombinációk a tényleg gyors munkához nélkülözhetetlenek. Hogy ez tényleg így is van, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legnépszerűbb cikkeim közül több is ezekről szól (itt lehet őket elérni). 
Ha mozgatni szeretnénk, akkor Ctrl + C helyett a Ctr + X kombinációt kell használni. Ennyi. Pontosabban majd lesznek még ezzel a módszerrel kapcsolatban is további megtanulnivalók, de azok már egy másik cikkben kerülnek publikálásra.

Másolás és mozgatás az egérrel

Ha egérrel akarunk valamit másolni, illetve mozgatni, akkor annak a feltétele az, hogy mind a forrás, mind a cél hely látható legyen (na jó, ezen majd később egy kicsit azért fogunk enyhíteni). Annyi csak a dolgunk, hogy:
  • kijelöljük a másolandó, illetve mozgatandó elemeket (szöveg, fájlok, mappák, cellák, stb.),
  • beleállunk a kijelölésbe (Excelnél a szélére állunk),
  • lenyomjuk az egér bal gombját, és lenyomva tartva áthúzzuk az új helyére,
  • ha másolni akarunk, akkor közben a Ctrl gombot is nyomni kell.
Az lényeges, hogy a bal gombot engedjük el előbb! Azt, hogy másolásról van szó az jelzi, hogy az egér kurzor mellett folyamatosan látszik egy kis + jel.
Az ábrán azt láthatjuk, hogy a Paint programban ez hogy valósul meg, de ennek alapján az összes többi programban is végre tudjuk majd hajtani a másolást és a mozgatást is.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.


Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése