2015. május 24., vasárnap

Másolás és mozgatás 2

Az elmúlt héten a talán leggyakrabban alkalmazott számítástechnikai eljárások, a másolás és a mozgatás alapjait tárgyaltuk meg. Mint a számítógéppel szinte mindent, természetesen ezeket a feladatokat is többféleképpen meg lehet oldani. Ahhoz, hogy mindig gyorsan, gördülékenyen tudjunk dolgozni, nem csak az alapszintű dolgokat illik ismerni, hanem a speciálisabb, illetve a feladatot megkönnyítő kapcsolódó lehetőségeket is. Például formátum nélküli másolás, több elem kimásolása a vágólapra, képernyő felosztása a másolás megkönnyítése érdekében, stb. Ebben a mai posztban ezeket kezdjük el sorra venni. Remélem sokaknak tudom a munkáját velük megkönnyíteni.

Több elem másolása

Akik sokat dolgoznak az irodai alkalmazásokkal (szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel, prezentációs programmal, stb.) azoknál már biztosan felmerült mint igény az, hogy jó lenne, ha a vágólapra nemcsak egy elemet lehetne kimásolni. Nos, erre van lehetőség, de azt az úgynevezett Office vágólapot azért nem minden alkalmazás tudja kezelni. Amelyek biztosan elérik:
  • MS Word, MS Excel, MS PoerPoint, vagyis a MS Office programcsomag alkalmazásai,
  • Paint, Jegyzettömb,
  • illetve a képernyőnyomtatás (erről a lehetőségről itt már esett szó).
Az Office vágólap bekapcsolása
A 24 elem tárolására alkalmas Office vágólapot bekapcsolni úgy lehet, hogy az MS Office valamelyik alkalmazásában rákattintunk a "Kezdőlap" menüszalag bal oldalán lévő "Vágólap" ikoncsoport jobb alsó szélén lévő kis nyilacskára.
Kimásolás az Office vágólapra
E funkció pontosan ugyanúgy érhető el, mint eddig, azaz:
  • a Ctrl + C, vagy Ctrl + X billentyűkombinációval kimásolhatunk, illetve kivághatunk objektumokat a vágólapra,
  • az egér helyi menüjének jobb egérgombbal történő megnyitását követően a "Másolás", illetve "Kivágás" menüpontok elindításával,
  • illetve a már hivatkozott képernyőnyomtatással, amit a PrtSc (Print Screen) billentyű, vagy az Alt + PrtSc (Print Screen) kombináció lenyomásával lehet elérni (részletek itt).
Ne feledjük, hogy a másolás és mozgatás mindig a kijelölt objektumra, többszörös kijelölés esetén objektumokra vonatkozik! A kijelölésekről is esett már szó, mégpedig itt.
Az Office vágólap törlése
Magától értetődik, hiszen van egy "Az összes elem törlése" gomb.
Mit illeszt be a Ctrl + V kombináció?
Természetesen azt, amit utoljára tettünk a vágólapra. De ehhez már minden bizonnyal hozzászoktunk, hiszen ez a természetes működési módja a vágólapnak.
És ha nekem nem azt kell beillesztenem?
Ha nekem másnak a beillesztésére van szükségem, akkor álljunk az egérrel a beillesztendő elemre, majd az ekkor megjelenő legördítő elemre történő kattintást követően válasszuk a "Beillesztés" elemet.

A képernyő felosztása két ablak között

Néha arra is szükségünk lehet, hogy az egér húzásával történő másolást, illetve mozgatást könnyebbé tegyük azzal, hogy a képernyőt felosszuk a forrás- és a célhely között. Ehhez csak a következőket kell tennünk:
  • Nyissuk meg egy-egy ablakban a forráshelyet, de ne teljes képernyős üzemmódban, majd a címsorát megfogva húzzuk a képernyő egyik oldalára annyira, hogy az ablakának több, mint a fele kilógjon a képernyőről. Ekkor hirtelen az ablak a képernyőnek pontosan a felét fogja elfoglalni, mégpedig azon az oldalon, amerre az egérrel húztuk.
  • Nyissuk meg egy másik ablakban a célhelyet is, és azzal is tegyük ugyanezt, de azt a másik oldalra húzva.
Ezek után már csak annyi a dolgunk, hogy a korábban megbeszéltek szerint a forrás ablakból az egérrel húzzuk át a másolandó, vagy mozgatandó objektumot a cél helyre (persze kijelölés után). Ne feledjük, hogy másoláshoz nyomjuk a Ctrl gombot, és az egeret engedjük el előbb!

Folytatás a jövő héten!

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése