2017. január 25., szerda

Excel formázása 1.

Egy extra formázás
Több, az Excelről szóló bejegyzésemet is azzal kezdtem, hogy az Excel a legszuperebb programok egyike. Ennek ellenére viszonylag kevesen alkalmazzák, mert nem ismerik eléggé. Csak annyit hallottak róla, hogy nehéz használni, számolni kell vele, no és persze a matek az emberek nagy részének az örök mumusa. Pedig, pont azok veszik a hasznát, akiknek nem erősségük a számolás, mert a program helyettük számol ki mindent. Nekik csak azt kell megadniuk, hogy mit hogyan számoljon ki a program. Aztán az eredményeket ki lehet nyomtatni, vagy akár diagramokban ábrázolni. Ha azonban szép, áttekinthető adatokat és eredményeket szeretnének látni, akkor a táblázatunkat még meg is kell majd formázni. Ez a cikksorozat erről fog szólni.

Elöljáróban az Excel formázásáról is egy ajánlás és egy szabály:
  • lehetőleg utólag formázzunk, mert a menet közben történő formázásból csak problémáink lesznek,
  • a formázás hatáskörét előzetesen ki kell jelölni.

Kijelölések

Az Excelben is rengetegféle kijelölési módszer létezik, melyeket a hatékony munka érdekében rutin szinten illik ismerni. Nem véletlenül kezdem ezek áttekintésével a mondandómat. Tehát:
  • Egy sort a sor koordinátájára kattintva lehet kijelölni. Akkor állunk jó helyen, ha az egérkurzor alakja aj kisméretű, fekete színű fekvő nyíl;
  • Több sort húzással lehet kijelölni;
  • Egy oszlopot - mint azt már valószínűleg ki is találtuk - a sor koordinátára kattintva lehetséges kijelölni. Ilyenkor az egérkurzor egy lefelé mutató fekete nyilacska;
  • Igen, több oszlopot húzással lehet kijelölni;
  • Egy téglalap alakú területet a terület átlója mentén történő húzással lehet kijelölni. Lényeges, hogy az egérkurzor alakja ilyenkor egy fehér kitöltésű kereszt;
  • Többszörös kijelöléshez az első területet csak simán ki kell jelölni. Azután a többi kijelölést a Ctrl billentyű nyomása közben kell végrehajtani;
  • Kijelölhetünk úgy is, hogy csak a kijelölés elejét és végét adjuk meg. Erre akkor lehet szükségünk, ha nagyon nagy területet szeretnénk kijelölni, és kényelmetlen lenne az egeret a teljes területen végighúzni. Ilyenkor jelöljük ki csak az első celláját a területnek, majd a kijelölendő terület szemben lévő sarkában lévő cellára a Shift nyomása közben kattintsunk rá;
  • Végül (de nem utolsósorban) mindent a már megszokott Ctrl + A kombinációval jelölhetünk ki. Pontosabban ez ebben a programban két lépcsősen működik: ha egy adatokkal lefedett cellatartomány belsejében van az aktuális cella, akkor elsőre csak a lefedett tartományt jelöli ki a program. A teljes munkalapot csak ismételt Ctrl + A lenyomással lehet kijelölni, de ez így tökéletes. A legtöbbször ugyanis pont arra van szükségünk, hogy az adatokkal feltöltött területet kijelöljük.

Karakterformázások

Erről valószínűleg túl sokat nem kell beszélni, mert ez tényleg nagyon egyszerű. Talán csak annyit, hogy ha egy cella tartalmát nem teljesen egyformára akarjuk formázni (mert karakterformázás esetében, de csak akkor, erre is van lehetőség), akkor a kijelölést a legpraktikusabb a szerkesztőlécen (ez közvetlenül a táblázat felett, de még a menüszalagok alatt található) a legcélszerűbb elvégezni.

Igazítások

Igazítási lehetőségek
Alapesetben a cella tartalmától függ, hogy vízszintesen milyen lesz a cella igazítása:
  • szám és dátum jobbra,
  • szöveg balra lesz igazítva.
Ha ez nekünk nem felel meg, használjuk a megfelelő ikont (1. számú csoport 3 ikonja). Elvileg sorkizárt igazítást is tud az Excel, de, mivel erre szinte sosem lesz szükségünk, ezt jól eldugták: az igazítás csoport jobb alsó sarkában lévő kis jelre (4. számú ikon) kattintva jelenik meg az a párbeszédablak, ahonnét ez az opció elérhető. 
A függőleges igazítás alapesetben a cella aljára történik, de ezt felülbírálhatjuk. Csak a teljesen logikus megjelenésű ikonok közül kell a megfelelőre kattintani (2. számú csoport 3 ikonja).
Arra is van lehetőségünk, hogy a cella tartalmát elforgassuk (3. számú ikon). Ez akkor lehet hasznos, ha egy fejléc hosszú, de a benne lévő adatok rövidek. Ilyenkor sok helyet lehet megtakarítani egy elforgatott fejléc felirattal. 
Itt lehet megadni az igazításokat
Ezen kívül még arra van lehetőségünk, hogy több cellát egyesítsünk, Erre is elsősorban fejlécekben lesz szükségünk, mégpedig akkor, ha több oszlopnak szeretnénk egy közös fejlécet megadni. Célszerű előbb a cellákat egyesíteni, majd utána bevinni a feliratot, mert így biztosan nem fogunk semmilyen adatot elveszíteni (mondjuk egyébként sem valószínű, mert adatvesztés előtt mindig figyelmeztet a program).
Végül, arra is van lehetőségünk, hogy egy cella tartalmát több sorosra eltördeljük. Ehhez az ábrán "Sortöréssel több sorba" feliratú ikonra kell kattintanunk, de ez a felirat nem mindig lesz rajta az ikonon. Ha rákattintunk, akkor a cella tartalmát úgy tördeli el, ahogy az elfér a cellában. Ha ez nekünk nem felel meg, akkor a cella tartalmának begépelésekor ott nyomjunk egy Alt + Enter kombinációt, ahol a sort el szeretnénk törni.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése