2014. szeptember 22., hétfő

A nyomtatás előkészítése Excelben

A blogom bejegyzéseivel kapcsolatban azt tapasztalom, hogy a legnagyobb érdeklődést a legegyszerűbb dolgok szokták kiváltani. Olyasmik, amiről az ember azt gondolná, hogy azt azután már mindenki tudja. Ezek alapján ezt a bejegyzést nem sokan fogják elolvasni, mert ez Excel nyomtatását a többség helyesen egyáltalán nem tudja használni. Továbbmegyek: magát az Excelt is csak kevesen, pedig talán a leghasznosabb programról van szó. Annak idején, mikor az első IBM PC gépek megjelentek, sokan csak azért vettek számítógépet, hogy az Excel elődjét, a Microsoft Multiplan nevű programját használhassák. Ekkor még a 80-as években voltunk pedig. Ezzel csak azt mondom, hogy nem kell a programtól félni. Aki akarja, kis segítséggel, mondjuk ezt a blogot használva minden fontosat megtanulhat az Excelről.

Meglepetések nyomtatáskor

Aki a Wordben már dolgozott, az azt várja az Exceltől is, hogy amit a képernyőn lát, pontosan azt fogja a program kinyomtatni is. Nos, ez sajnos többnyire korántsem így történik. Ahhoz, hogy a nyomtatásunk sikeres legyen, pár dolgot feltétlenül be kell állítani. A következőkben ezeket fogjuk áttekinteni.

Nyomtatási terület megadása

Az Excelben sokszor van arra szükség, hogy a számításainkhoz bizonyos segédadatokat, paramétereket megadjunk. Például, amikor egy külkereskedelemmel foglalkozó cég (vagy egyszerűen csak egy nyaralást tervező család) egy táblázatban valutában vezeti költségeit, bevételeit, akkor az egyes tételek Forintban is fogják érdekelni. Csakhogy nemzeti valutánk árfolyama folyamatosan változik. Ezért a Forint értékeket úgy célszerű kiszámolni a valutában megadott adatokból. Viszont, ha magában a képletben adjuk meg az árfolyamot, akkor az árfolyamváltozása azt is jelentené, hogy az összes képletet is meg kellene változtatnunk. Ha azonban az árfolyamot egy félreeső helyre, magába a táblázatba írjuk be, majd azzal a paraméterként megadott adattal számolunk, akkor a problémát egycsapásra megoldottuk (persze, ilyenkor fix címmel kell számolni). Viszont, az árfolyamot korántsem biztos, hogy ki akarjuk nyomtatni.
Szóval, a lényeg az, hogy gyakorta lesznek majd a táblázatban olyan adatok is, melyeket nem akarunk kinyomtatni. Ilyenkor a következőket tegyük:
  • jelöljük ki a kinyomtatandó adatokat,
  • lapozzunk a "Lap elrendezése" menüszalagra,
  • Válasszuk a "Nyomtatási terület", majd azon belül a "Nyomtatási terület kijelölése" elemet.

Oldalakra tördelés

Amennyiben valami nem fér el egy lapon, az Excel el fogja tördelni a táblázatot. Mégpedig ott, ahogy elfér még az adat az oldalon. Ez nekünk korántsem biztos, hogy megfelel. Ha ennél előbbre kell az oldaltörés, akkor a következőt tegyük:
  • jelöljük ki azt a sort /* oszlopot, amely már a következő oldalra kell, hogy kerüljön,
  • lapozzunk a "Lap elrendezése" menüszalagra,
  • válasszuk ki a "Töréspontok", majd azon belül az "Oldaltörés beszúrása" elemet.

Cím ismétlése

Ha egy táblázat nem fér el egy oldalon (márpedig gyakran nem fog elférni), akkor a táblázat első sora, mely a magyarázó címfeliratokat tartalmazza, minden oldalon ott kell hogy legyen. Nos, ezt a következő módon tehetjük meg:
  • lapozzunk a "Lap elrendezése" menüszalagra,
  • kattintsunk a "Címek nyomtatása" ikonra,
  • a megjelenő "Oldalbeállítás" ablak "Lap" fülén kattintsunk bele a "Fent ismétlődő sorok" / "Bal oldalon ismétlődő oszlopok" mezőjébe,
  • jelöljük ki a megismételni kívánt sort / oszlopot,
  • kattintsunk az "OK" gombra.

Férjen ki X oldalra

Gyakran arra is szükségünk lenne, hogy a program ugyan nem egy oldalra nyomtatja a táblázatot, de nekünk úgy kellene mégis. A megoldás a következő:
  • lapozzunk a "Lap elrendezése" menüszalagra,
  • kattintsunk a kis bekarikázott jelre,
  • az "Oldalbeállítás" ablak "Oldal" fülén kattintsunk a "Legyen" rádiógombra, majd adjuk meg, hogy hány oldal széles és magas legyen a kinyomtatott táblázat,
  • kattintsunk az "OK" gombra.
Nos, ennyi volt az egész. Nem túl bonyolult, de magunktól aligha jövünk rá a helyes módszerre.

Jó munkát az Excelben, a legszuperebb programok egyikében.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése