2014. október 23., csütörtök

Internetadó? Akkor mérjük a forgalmunkat!

A média az internetadótól hangos. A témát ebben a posztban kizárólag szakmai, és nem politikai szempontból vizsgálom, mert csak úgy maradhatok hiteles.
  1. Kifejtem, hogy miért is abszolút elhibázott egy ilyen adó,
  2. Bemutatok egy olyan egyszerű programot, melynek a segítségével az internetforgalmunkat nyomon tudjuk követni:
  • méri a forgalmat,
  • beállíthatunk kvótát,
  • méri a sebességet is,
  • programonként is követhetjük a forgalmat,
  • stb.

Miért hibás egy ilyen adó bevezetése?

  1. Szembemegy a nemzetközi trendekkel, mert manapság egyre többen használnak felhő alapú számítástechnikai megoldásokat, gondoljunk csak a Google DOCS, vagy az MS Office 365 alkalmazásokra. A cloud storage, vagyis nem a saját gépünkön, hanem a felhőben történő adattárolás is virágzik. Mindkét terület hatalmas internetforgalmat generál, de cserébe rengeteg előnyt is kínál:- az alkalmazásokat telepítés nélkül is elérjük bármely gépen,- a programok frissítése folyamatos és problémamentes,- sok alkalmazás ingyenes, illetve kedvezőbb árú, mint a hagyományos, stb.
  2. Akik az internet adó mértékét megállapították, valószínűleg a hasukra ütöttek, mert a kérdéskör legelemibb paramétereivel sem voltak tisztában. A tervezett 20 milliárdos mértéket ugyanis nagyságrenddel haladná meg, ha eredeti formájában vezetik be. A valós mértéke nagyobb lenne, mint az internetszolgáltatók KSH által közzétett teljes éves árbevétele.
  3. Egy-egy felhasználó esetében, amennyiben médiákat is rendszeresen letölt az internetről, mértéke az internet havidíját is meghaladta volna.
  4. A korlátozott nagysága is nagy lehet, hiszen azok a családok, akik már ma is a hivatalos létminimum alatti egy főre jutó jövedelemmel rendelkeznek, nem tudják kigazdálkodni még a 700 Ft-ot sem. Manapság sokszor a tanulásban is nélkülözhetetlen az internet, így a hátrányos helyzetűek újabb hendikeppel lesznek kénytelenek szembenézni.
  5. A cégekre javasolt 5.000 Ft a KKV-k döntő többségének irgalmatlan terhet jelent, és rettentő igazságtalan. Ennyit fizetne ugyanis egy milliárdos árbevételű nagyvállalat, és egy egyszerű kisvállalkozó is.

Mérjük a forgalmunkat!

Mivel az adó mértéke forgalom alapú, nyilván mindenkit érdekel az internetforgalma. Ennek mérése roppant egyszerű, amennyiben rendelkezünk erre szolgáló programmal. Sok erre szolgáló alkalmazás érhető el, melyek közül én a telepítést sem igénylő NetWorx programot választottam.

A program letöltése és súgója

Az angol nyelvű részletes kezelési utasítás itt érhető el. A program letöltéséhez kattintsunk ide.
A letöltés után nyissuk meg a letöltött, tömörített fájlt. Azt fogjuk tapasztalni, hogy két mappa lesz a becsomagolt állományban, melyből az operációs-rendszerünknek megfelelően kell választanunk:
  • a 32-bit mappát akkor, ha 32 bites az operációs-rendszerünk (ha egy kicsit öregebb és egyszerűbb a gépünk),
  • a 64-bit mappát pedig akkor, ha 64 bites gépen dolgozunk (modern a gépünk).
Ha nem tudjuk, hogy hány bites a gépünk, annak megnézéséről itt van szó!

A program telepítése

Ezt követően indítsuk el a "network.exe" fájlt.


A következő lépéseket értelemszerűen kell végrehajtanunk:
  • Indítsuk el a telepítést,
  • Válasszuk ki a telepítés nyelvét, majd kattintsunk a "Next" gombra,
  • Kattintsunk a "Következő" gombra,
  • Kattintsunk a "Befejezés" gombra.

A program nyelvének beállítása

Kattintsunk a "Tálca" értesítési területén a felfelé mutató nyílra, majd a "NetWorx" program ikonjára az egér jobb gombjával. Az opciókból válasszuk a "NetWorx", majd a "Language", végül a "Hungarian" elemet.


A forgalom mérése

Most is kattintsunk a "Tálca" értesítési területén a felfelé mutató nyílra,  majd a "NetWorx" program ikonjára az egér jobb gombjával. Az opciókból válasszuk a "Használati statisztika" elemet.


A kapott ablakban leolvashatjuk a forgalmat. Az egyes opciók szerintem maguktól érthetőek.


Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó program, nekem egyből magyar nyelvű volt. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Még mindig nem értem hogy tanult emberek úgy véleményeznek valamit hogy az eredeti szöveget el sem olvassák.
    1. az internet adót a szolgáltató kell fizesse abból a nyereségéből amit lapátol ki az országból ahelyett hogy fejlesztésre költené.
    2. az állam az intennet fejlesztésre kell költsön egy nagy rakás pénzt, mert a szolgáltatók nem járulnak hozzá a nemzetközi hálózat fejlesztéséhez, ez az adóbevétel pont ezt fedezné, emiatt olcsóbb és gyorsabb kell hogy legyen az unios szabályosás szerint is az internet használat. (tudomásom szerint a T csoport jelentős részben a német anyacég által leselejtezett eszközökkel szolgáltat, ami korszerűtlen, lassú és drága, de nekünk még eladható gyakorlatilag 0beruházással, persze a nyereség csökkentése érdekében az anycégtől jó drágán vásárolja ezeket a berendezéseket, mint ahogy nyilván a többi is így tesz)
    ha mégis be kellene fizetni az a 700Ft-ot akkor az nagyon fájna azoknak akik félévente 100-150ezer ft-ot költenek híradástechnikai termékekre? (a tüntetők túlnyomó része... a többi meg azt se nagyon értette hogy miért ment oda)

    Szóval valahogy el kellene érni, hogy a tízmilliárdokat ne söpörjék ki az országból, hanem itthon költsék el fejlesztésre, bérekre stb (nem csak papíron)....
    Cydor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen/Cydor!
      Köszönöm hozzászólását, amit meg is válaszolok (bár a névtelenül/alias névvel, fénykép nélkül hozzászólókat nem sokra tartom...).
      1. Nem volt még olyan adó, amit valahogy ne hárítottak volna át a fogyasztókra. Ezzel is így lett volna.
      2. A kisöpört bevétel disznóság, de nem így kell az ellen tenni, hanem átgondoltabb adóztatási politikával.
      3. A 700 Ft nem csak azoknak fájna, akik tüntettek, hanem azoknak is, akiknek már most is gond az internet kifizetése, egyáltalán a napi lét. Ők ott sem voltak.
      4. Az egész témára jellemző a kapkodás, az átgondolatlanság. Olvassa csak el a hivatalos nyilatkozatokat. Inkább nem véleményezem őket, mert ez nem politikai blog.
      5. A dologból egyébként már politikai kérdés is lett, de ezt hagyjuk.
      Csendben jegyzem meg: az internet adóról kifejtett véleményemet ismerőseim döntő többsége osztja, még elkötelezett, tényleg szívvel-lélekkel FIDESZ szavazók, tagok, aktivisták, országgyűlési képviselők is.
      De bízzuk az időre vitánk eldöntését...

      Törlés