2014. november 1., szombat

Hány bites a gépem?

Sokan a kérdésbe foglalt címet sem értik, de nem kell félni, én sem fogom elmagyarázni J. Pontosabban csak annyira, hogy az még nem fog fájni. Egészen konkrétan csak két ezzel kapcsolatos kérdésre fog ez a bejegyzés válaszolni, nevezetesen:
  1. Miért van szükség 64 bites rendszerre?
  2. Hogy lehet megnézni, hogy a gépemen hány bites operációs-rendszer fut?

Miért van szükség 64 bites operációs-rendszerre?

A számítógépünk úgynevezett operatív memóriájában találhatóak a gépen éppen futó programok, és az azok által feldolgozás alatt lévő adatok. Nyilvánvaló, hogy annál több dolgot tudunk egy időben a gépünkön végezni, minél nagyobb az operatív memóriája a gépünknek. Csakhogy, a nagyobb memória használatának gátat szab az, hogy az operációs-rendszerünk mekkorát tud kezelni (az úgynevezett 32 bites rendszerek legfeljebb 4 GB memóriát képesek kezelni). Ha tehát a mi gépünk operatív memóriája (szokták RAM-nak is nevezni) 4 GB-nál nagyobb, akkor azt csak akkor képes a gép kihasználni, ha 64 bites rendszerprogram fut rajta. Azt is jó ha tudjuk, hogy a kezelt memóriába ráadásul beleszámít a videokártya memóriája is. Tehát szinte biztos, hogy gépünkben ugyan csak 4 GB operatív memória van, de mégis 64 bites Windowst kell rá telepíttetni, mert különben nem fogjuk tudni kihasználni a gépben lévő teljes memóriát.

Hány bites a gépem?

Annak a megállapítása, hogy hány bites operációs-rendszer fut a számítógépemen a következő módon ellenőrizhető le:

  • nyissuk meg a "Start menüt",
  • a "Számítógép" menüpontra az egér jobb gombjával kattintva nyissuk meg a helyi menüjét,
  • az opciókból válasszuk a "Tulajdonságok" elemet,
  • olvassuk le azt, hogy gépünk hány bites operációs-rendszerrel rendelkezik.




Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése