2014. augusztus 24., vasárnap

Akkumulátor csere

Az utóbbi 2-3 évben sokan vásároltak maguknak hordozható számítógépet, melyek akkumulátorai lassan cserére érettek. Abban az esetben, ha azt szeretnénk, hogy az újólag beépített áramforrás hosszú ideig szolgáljon, nagyon nem mindegy, hogy miként használjuk a kezdeti időszakban, de a későbbi helytelen használattal is lerövidíthetjük az akkumulátor élettartamát.
Sokféle véleményt, tanácsot hallhatunk a témával kapcsolatosan, de ezen ne csodálkozzunk, hiszen még a szakmai weboldalakon és blogokon is eltérő álláspontokat olvashatunk. De mi is a valóság? A témának alaposan utánaolvasva, valamint évtizedek óta számítógépszervizt üzemeltető barátom (hát persze, hogy a már többször hivatkozott és ajánlott Széles Pisti, Broad Bt. Győr, Bácsai út 128., 0620/912-1388) tanácsát kikérve foglalom össze a legfontosabb tudnivalókat.

Új gép akkumulátorának beüzemelése

Célszerű az új gép akkumulátorát 3-4 alkalommal teljesen feltölteni, majd még a 100%-os töltöttséget követően is a töltőn hagyni a számítógépet 5-6 órára, mert ilyenkor még csepptöltéssel tovább töltődik az áramforrás. Ezt követően vegyük le a töltőről a gépet, és merítsük le az akkumulátorát. Arra ügyeljünk, hogy ne teljesen, hanem csak legfeljebb 5 %-os töltöttségi szintig. Ekkor a tálcán a töltöttséget jelző ikonnál megjelenik egy felkiáltó jel, és kapunk egy szöveges üzenetet is. Ekkor viszont azonnal rakjuk töltőre és teljesen töltsük fel, majd még 5-6 órára hagyjuk tovább a töltőn. Ilyenkor ugyanis úgynevezett csepptöltéssel még folytatódik a töltés. Ezt a ciklust 3-4 alkalommal ismételjük meg.
Teljesen sose merítsük le a gép akkumulátorát! Szerencsére ez a mai modern gépek esetében nem jelent gondot, mert már tényleg kritikus töltöttségi értéket elérve a gép automatikusan hibernálja magát, vagyis a memória tartalmát elmenti, és kikapcsol.

Hol is látom a töltöttségi szintet?

A tálca jobb oldalán alul, az úgynevezett értesítési területen.Amennyiben a töltöttségi szint kritikussá válik, akkor egy felkiáltó jel is megjelenik az ikonon. Na, ekkor kell töltőre helyezni a gépet. Azért, hogy ezt féltétlenül észrevegyük, egy képernyőüzenet is megjelenik, amit tényleg vegyünk nagyon komolyan. Ellenkező esetben károsodások érhetik az akkumulátort, és élettartama rövidebb lesz.
Ha ráállunk az ikonra, akkor arra is van lehetőségünk, hogy megváltoztassuk az energiagazdálkodási modellt. A két lehetőség:

  • Kiegyensúlyozott,
  • Energiatakarékos.

Megadható az is, hogy a számítógép az egyes jelentősebb fogyasztóit mennyi idő után kapcsolja ki telepről, illetve hálózatról történő működés során, ha nem használjuk a gépet. Ez alatt ezt kell értenünk, hogy nem gépelünk, és nincs egérművelet sem.. Ennek a lehetőségnek az eléréséhez előbb kattintsunk rá a buboréküzenetben a "További energiagazdálkodási beállítások" feliratra, majd a kapott ablakban a séma neve melletti "Séma beállításának módosítása" opcióra.
Az itt elérhető lehetőségek az alábbiak:
  • fényerő csökkentése,
  • képernyő kikapcsolása,
  • alvó állapot kezdeményezése.
További beállításokat is megadhatunk (például a vincseszter mikor álljon le), ha rákattintunk a "Speciális energiabeállítások módosítása" linkre.

Akkumulátor cseréje

Ha a gépünkbe új akkumulátort raknak be, akkor pontosan ugyanúgy járjunk el, mint ahogy azt az új gép akkumulátorának beüzemelésénél leírtam.

Folyamatos használat

Ha tényleg hosszú ideig akarjuk gépünk akkumulátorát használni, akkor legalább 1-2 alkalommal minden hónapban merítsük le az akkumulátorát. Persze nem teljesen, mert azzal többet ártunk, mint használunk, hanem csak a már említett 5 %-os töltöttségi fokig.
Arra pedig nagyon ügyeljünk, hogy gépünk akkumulátora ne melegedjen túl, mert ha ez véletlenül mégis bekövetkezik, akkor azzal egészen biztosan lerövidítjük az élettartamát. Ez hogy történhet meg? Hát, például úgy, hogy a gépünket az ágyban az ölünkbe rakjuk, és úgy használjuk. Ilyenkor ugyanis a gép hűtésére szolgáló ventilátor nem tud hatásosan üzemelni.
Az akkumulátort nem kell kivenni a gépből akkor, ha az előzőleg említett két dologra (havi 1-2 lemerítés 5 %-ra, és odafigyelés a gép hőmérsékletére) odafigyelünk. Ha mégis ki akarjuk inkább venni az akkumulátort, akkor azt előtte töltsük fel, és a kivétele után tartsuk száraz, hűvös helyen.

Melegedés elleni védelem

Amennyiben a számítógépünkkel sokat játszunk, illetve 3D-s programokat használunk, akkor érdemes egy külön hűtő aljzatot beszerezni, és arra ráhelyezve használni a számítógépünket. Így egészen bizonyosan nem fog túlmelegedni az akkumulátor (sem).

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése