2015. január 3., szombat

2015 januárban induló tanfolyamaink

Gyermekkorunkból ivódott belénk, hogy ha eljön a szeptember, illetve január, akkor vége a nyári / téli szünetnek, és irány a suli. Bár már felnőttek vagyunk, és régen befejeztük tanulmányainkat (saját gyermekeink, sőt, unokáink járnak már iskolába), érdemes nekünk is csatlakozni az iskolába járók táborához. Manapság úgyis mindenhol azt hallja az ember, hogy ma már gyakorlatilag minden területen élethosszig tartóan kell tanulni. És ez (sajnos?) tényleg így is van. Mindenki egész életében folyamatosan tanul. Mivel a számítástechnika rohamosan fejlődik, ezen a területen különösen igaz ez az állítás. Bizony-bizony sokszor azokra is ráfér egy tanfolyam, akik már végeztek valamilyen kurzuson.
Közel sem mindegy azonban, hogy hol tanul az ember. Bátran állíthatom, a Nógrádi PC Suli tanfolyamai bármelyik konkurensével összehasonlítva megállják a helyüket. Győrben egészen biztosan a legnagyobb informatikai felnőttképzési tapasztalattal én rendelkezem, hiszen a vállalkozás 1992-ben került megalapításra, jómagam pedig már 1985 óta, vagyis 30 éve oktatok felnőtteket számítástechnikára (az első 7 évben még alkalmazottként tanítottam informatikát a RÁBA oktatóközpontjában).
De mitől is jó egy tanfolyam? Megpróbálok néhány szerintem lényeges dolgot felsorolni:
  • CSOPORTOK: Fontos, hogy mindenki pontosan olyan tanfolyamra ülhessen be, ami előzetes ismereteinek és képességeinek egyaránt megfelel. Ennek érdekében nálunk külön-külön csoportokba kerülnek beiskolázásra a még aktív dolgozók, és a nyugdíjasok. Egyrészt, mert az aktív dolgozóknak másmilyen szintű és tartalmú ismeretekre van szükségük, mint a nyugdíjasoknak (utóbbiak többségét például az Excel egyáltalán nem érdekli), másrészt mert tanulási képességeik is teljesen mások. Ami egy nyugdíjasnak már régen gyors, az egy aktívnak még mindig borzasztóan lassú lehet. Na és természetesen másra van szüksége egy kezdőnek, és egy már némi ismerettel rendelkező, vagy éppen haladó tudású hallgatónak. Ennek érdekében további két csoportra kerülnek besorolásra az aktív dolgozók, és három csoportba a nyugdíjasok. Ez összesen ötféle csoport!
  • SZEMLÉLTETÉS: Szükséges, hogy az előadás során mindenki mindent lásson abból, amit a tanár bemutat. Ennek érdekében nálunk a tanár gépe egy két méteres képátlójú projektorral kerül kivetítésre. Az is fontos, hogy ennek a vetített képnek senki nem üljön háttal, mert így senkinek nem kell forgolódnia előadás közben hol a saját gépe, hol a tábla irányába. Ez a legtöbb helyen sajnos nem így van, hanem a fal mellet körben vannak a gépek, mert úgy egyszerűbb a gépek kábelezése, no meg mert úgy a tanár látja a képernyőket, és a gyerekek így nem tudnak játszani. Hiszen a legtöbb tanfolyam iskolákban zajlik, és délelőtt nem felnőttek ülnek a gépeknél.
  • ÓRAVÁZLAT: Hasznos, ha az előadó le is írja az előadás fontosabb elemeit. Ennek az oka az, hogy egy új tudományterület óráiból közel sem biztos, hogy mindenki ki tudja emelni a lényeget. Ez nálunk interaktív táblával történik, aminek köszönhetően bármikor "vissza tud lapozni" a tanár a korábban leírtakhoz. Így előadás közben egyszerű visszautalni a korábban elhangzottakra. Ennek köszönhetően azonban az sem gond, ha valaki egy előadáson nem tud részt venni, mert annak anyagát utólag készen, igény esetén akár kinyomtatva is megkaphatja (nem kell a szomszédjának füzetéből másolnia). Szintén ennek köszönhetően minden óra azzal indulhat, hogy az előző óra anyagát átismétlik a tanár vázlatának kivetítése segítségével. Így ráadásul az sem fordulhat elő, hogy valami véletlenül kimarad, vagy éppen kétszer hangzik el.
  • PROGRAMOK: Mindenki azt az operációs-rendszert választhatja, ami neki otthon van, mivel a gépeken mind a Windows XP, mind a Windows 7 megtalálható. Akinek pedig Windows 8 van az új laptopján (mert az manapság már laptopon szokott csak lenni), az elhozhatja a saját gépét. Akinek nincs gépe, az persze az általunk biztosított gépen dolgozhat. Ez természetesnek tűnik, de egyes helyeken csak saját gépeken lehet dolgozni, mert a hallgatók ügyetlenkedése sok problémát, és felesleges munkát okozott a rendszergazdáknak.
  • TANÍTOTT MÓDSZEREK: Az élet sok területére igaz, hogy bizonyos feladatokat több módszerrel is meg lehet oldani. Nincs ez másként a számítástechnikában sem. Nem mindegy azonban, hogy az alternatívák közül melyiket tanítják meg az embernek. Mi minden esetben a leggyorsabb, legáltalánosabban alkalmazható módszereket választjuk!
  • TANKÖNYVEK: Aki szeretné, de csak az, megvásárolhatja a saját könyveinket. Nálunk semmi sem kötelező. Ez is természetesnek tűnik, de ez sincs mindenhol így. Egyes helyeken egészen gagyi jegyzeteket vásároltatnak meg horror áron! A könyvek minőségével kapcsolatban csak annyi, hogy az ország legjobb iskolái használták még a Rózsika Néni előtti időszakban (amíg a tanár szabadon, a minőség alapján választhatott) az általam írt könyveket tankönyvként (Révai Gimnázium, Baross Szakközépiskola, Pannonhalmi Bencések, ELTE Gyakorló Gimnázium, stb.). Ugyanakkor teljesen ingyenes elektronikus jegyzeteink mindenki számára elérhetőek.
  • TANÁR: A tanár (szinte) végtelenül türelmes. Ha kell, valamit ötször is elmond. Egy családtag erre legfeljebb kétszer képes, de leginkább csak egyszer. Legközelebb az ember fejéhez vágja, hogy ezt már egyszer elmagyarázta. Ennek garantált összeveszés lesz a vége, így családon belül nem célszerű tanárt választani. Aki próbálkozott már a családon belüli autóvezetés oktatással, az pontosan tudja miről is beszélek!
  • ISMÉTLÉS: Az ismétlés nagyon fontos. Különösen azoknak lehet szüksége az elhangzottak ismételt megtekintésére, akik valamilyen anyagrészben esetleg lemaradtak. De aki mindent pontosan tudott követni, a bevésésnek nevezett tanulási folyamat miatt neki is roppant hasznos lehet egy kis repeta. Nos, nálunk mindig minden előadásról videó felvétel készül, amit az internetről, a Youtube videómegosztóról, vagy a blogunkról újra meg lehet nézni. Hol van ez még így?
  • VIZSGA: Sokan úgy nyilatkoznak, hogy ők nem kívánnak vizsgázni. Ezt meg is értem, mert a felnőttek, különösen az idősebbek nem szeretik a stresszes helyzeteket. Ugyanakkor nem árt, ha tudja az ember, hogy a leadott tananyagot valamilyen szinten vissza is kérdezik. Nem kell semmi különösre gondolni, pláne nem szorongást okozó feladatokra. Egyszerűen egy közös feladatmegoldással, vagy egy beadandó feladattal le lehet mérni a tudást. A beadandó feladatot persze nem a nyugdíjas csoportoknál alkalmazzuk, ott mindig csak egy közös feladatmegoldás a "vizsga". Még csak a hibákra sem kell nagyon felhívni a figyelmet, ugyanis mindenkinek van önkritikája. Cyrano is azt mondta, hogy "Magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más tegye, azt nem tűröm el." Így mindenki pontosan tudja majd, hogy mit nem tud. Persze a tanár is látja, és a sokakat érintő hiányosságokat még egyszer  be tudja iktatni a tananyagba.
  • ÉLETTANI HATÁS: Amit használunk, az nem sorvad el. De tényleg! Gondoljunk csak egy csonttörés utáni szituációra: az a testrészünk, amiről leveszik a gipszet, gyakran szabad szemmel láthatóan is veszít az izomtömegéből. De azt is meglátjuk, megérezzük, ha elkezdünk rendszeresen futni, hasizomgyakorlatot végezni, vagy csak jó nagyokat sétálni. Nem véletlen, hogy sok idősebbnek kifejezetten azért van kutyája, hogy rendszeresen sétálnia kelljen. Nincs ez másként az agyunkkal sem. Ha használjuk, frissebb, gyorsabb marad. De mire is tudjuk haszonnal alkalmazni? Például beülünk egy tanfolyamra. Az USA-ban sokan nyugdíjasként beiratkoznak egy egyetemre. De nem kell olyan messzire menni! Gondoljunk csak a győri nyugdíjas egyetemre! Bár annak agyi leterhelése azért korántsem hasonlítható egy igazi egyetemhez, de még egy tanfolyamhoz sem, de az irány azonos. Aki többre vágyik, azoknak irány a PC Suli! Ráadásul hasznosabb, kulturáltabb időtöltés kevés létezik. Ha ugyanannyi időre beül valaki egy kávéházba, vagy ne adj isten egy kocsmába (bár azt is lehet kulturáltan), az is kerül annyiba, és a hasznossága egészen más a két dolognak. Ebben gondolom mindenki egyetért velem.
  • ÁR-ÉRTÉK: Bár nem teljesen ingyenesek a tanfolyamaink, hiszen egy minimális vizsgadíjat minden modulnál kell fizetni, de az egy órára vetített 500 Ft fajlagos költség tényleg kedvező. Gyakorlatilag minden egyéb képzőnél is van valamilyen bújtatott költség (kötelező jegyzet, teremhasználati díj, stb.), és cserébe bátran állítom, hogy kevesebbet kapnak a hallgatók. Most hallottam egyik tanulónktól, hogy mi milyen sokat tanítunk, mert már a 3. hónap végére eljutottunk a kezdő nyugdíjas csoporttal a Pen Drive alkalmazásához. Ugyanakkor egy ismerőse már 3. éve jár egyik konkurenciánkhoz, és még nem tartanak itt. Hát, akkor mi a jobb: kicsit olcsóbban járni a tanfolyamra, és alig valamit tanulni, vagy kicsit többet fizetni, és sok hasznos dolgot megtanulni? A kérdés szerintem költői, így nem is válaszolok rá...
Aki ennél hasznosabb dolgot oktató és jobb módszereket alkalmazó iskolát tud, az ossza meg velem is, mert másoktól tanulni nem szégyen!

Alapinformációk

1. Hol lesznek a képzések?

  • Győrben, a Munkácsy Mihály utca 3 alatt, a Nógrádi PC Suliban. Térkép Utcakép
  • Budapesten sajnos nem indulnak tanfolyamok.

2. Mikor indulnak pontosan a kurzusok?

  • A tanfolyamok január 3. teljes, 19-ével kezdődő hetében már indulnak. Minden képzés csak heti egy-egy előadásos, 15-17, 17-19, 17-20 óra között (a nyugdíjas tanfolyamok kezdődnek korábban, mert ők szeretnének még világosban hazajutni, no meg mert a dolgozók csak 17 órára érnek oda a tanfolyamra).

3. Mekkorák a költségek?

  • A képzések havi díja 4.900 / 5.900 Ft, amiért 10-10 / 12-12 tanórán lehet részt venni. A teljes képzés 3 / 6 hónapos. A kisebb értékek a nyugdíjas kurzusokra vonatkoznak minden esetben.

4. További információ és beiratkozás

  • A pontos indulási napokat itt lehet megnézni Győrben, vagy a 30/234-3972 számú telefonon megérdeklődni Nógrádiné Farkas Mónikától 8-10 és 17-19 óra között. Azért csak ekkor, mert a többi időben iskolában tanít. Én pedig egész nap dolgozom, blogot, könyvet írok, de végszükség esetén lehet hívni a 30/9937-012 számon. Legfeljebb nem veszem fel, de mindenkit visszahívok :-).
    Beiratkozni az első modul díjának, vagy annak legalább egy 1.000 Ft-os részletének befizetésével lehet, hétfői és szerdai napokon 15-17 óra között.

Tanfolyamok

1. "Kezdő tanfolyam"

A tanfolyam hivatalos, elegáns, kicsit nagyzolósan divatos angol neve: PIK (Practical Informatics Knowvledge - Praktikus Informatikai Képzettség). A tanfolyam rövid anyaga:
  • a számítógép alapvető kezelése, egér, billentyűzet, menürendszer, ablakok használata, Word szövegszerkesztési alapok,
  • szövegszerkesztés haladóbb szinten (Wordben táblázatok, képek, felsorolás és számozás, többszintű számozás, élőfej és láb, oldalszámozás,  stb. alkalmazása),
  • internet (keresés és  levelezés profin, Google Drive és Docs, illetve egyéb felhő alapú adatkezelés),
  • prezentáció (PowerPointtal készített, animált, áttűnésekét és előadói jegyzeteket is tartalmazó, akár automatikusan levetíthető prezentáció készítése, két képernyővel támogatott vetítéssel),
  • operációs-rendszer (mappák és fájlok kezelése, vírusok, tömörítés, nyomtatók kezelése, beállítások, felhasználói fiókok, stb.),
  • táblázatkezelés (Excelben adatok tárolása, képletek alkalmazása, fix és relítv címek szerepe, egyszerű függvények alkalmazása, diagramok készítése, táblázat formázása és nyomtatás előkészítése).
Aki elvégzi, az a cégénél informatikai szempontból húzóember, nélkülözhetetlen munkatárs lesz. Bár csak alapfokúnak hívjuk, de ennyiből a legtöbb helyen meg lehet élni. Aki többre is vágyik, azt várjuk a PIK Professional tanfolyamra. Aki esetleg korábban járt már ilyen tanfolyamra, az láthatja, hogy a tanagyag korszerűsödött!

2. "Nyugdíjas kezdő" és újrakezdő tanfolyam

A tanfolyam hivatalos neve: PIK Senior (Practical Informatics Knowvledge - Praktikus Informatikai Képzettség). A tanfolyam rövid anyaga:
  • a számítógép alapvető kezelése, egér, billentyűzet, menürendszer, ablakok használata,
  • szövegszerkesztési alapok,
  • minket érdeklő dolgok megkeresése az interneten,
  • néhány hasznos webhely (újságok, térképek, fordítók, videó megosztók, stb.),
  • elektronikus levelezés alapjai,
  • mellékletek csatolása, kapott mellékletek lementése,
  • fényképek kezelésének alapjai.
Az újrakezdőknél a legeleje persze kimarad, mert arra még mindenki emlékszik. Erre a tanfolyamra főleg azokat várjuk, akik el akarják mélyíteni meglévő tudásukat.

3. "Nyugdíjas haladó" tanfolyam

A tanfolyam neve: PIK Professional Senior (Practical Informatics Knowvledge - Praktikus Informatikai Képzettség). A tanfolyam rövid anyaga:
  • szövegszerkesztés kicsit jobban (csak kicsit),
  • keresés profin,
  • elektronikus levelezés haladó szint (mellékletek, Gogle Drive, stb.),
  • fényképek kezelése kicsit ügyesebben,
  • Skype.
Fontos tudni, hogy itt gyakran a hallgatók által kért tananyaggal foglalkozik a csoport!
Szóval azok a témák, ami az adott korosztályokat érdeklik!


Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése