2015. január 24., szombat

Publikálás 1.

Manapság egyre többen publikálnak, mert vállalkozásukat, munkájukat, munkahelyüket akarják népszerűsíteni, vagy éppen valamilyen, általuk magas szinten ismert szakmában akarják ismereteiket másokkal megosztani. Mivel tapasztalatom alapján ez sem olyan egyszerű mindenkinek, a mai cikkben ezt a témát fogom megtárgyalni. Az apropót egyik kedves iskolaigazgató ismerősömmel folytatott beszélgetés adta, de remélem nemcsak számára jelent hasznos olvasmányt ez a poszt, melyet terveim szerint majd még több is fog követni.

Hogy célszerű publikálni?

Mivel a közösségi oldalak (például Facebook) nem igazán alkalmasak hosszabb információk publikálására, ott nem célszerű, és nem is lehetséges terjedelmesebb cikket közzétenni. Ennek ellentmondóan ugyanakkor a Facebook oldalak mégis nagyon alkalmasak a publikálásra, mivel ha egy-egy hivatalos Facebook oldalt valaki lájkol, akkor amennyiben az oldalon valamit közzétesznek, arról a lájkolók kapnak egy értesítést. Így kap a PC Suliról is mindenki hírt. Kijelenthető tehát, hogy a publikálás korszerű és hatékony módszere az, ha van egy Facebook oldala és egy webhelye (tévesen weboldalnak szokták hívni) is annak a valaminek, amit népszerűsíteni akarunk, vagy ahol valamilyen közérdekű témában publikálni szoktunk.

Hogy lesz hivatalos Facebook oldala valaminek/valakinek?

Roppant egyszerű:
  • jelentkezzünk be a Facebook fiókunkba,
  • a képen látható listát nyissuk le, majd válasszuk a bekarikázott elemet,
  • hozzuk létre az oldalt, aminek lépéseit nem írom le, mert sok különféle oldaltípus hozható létre (vállalkozás, szervezet, márka, előadó, közszereplő, szórakozás, ügy), melyekkel kapcsolatban más és más információkat kell megadni.
Amikor azután az adott valami/valaki nevében közzé akarunk valamit tenni, szokás szerint be kell jelentkeznünk a saját magán Facebook fiókunkba, majd át kell váltanunk a másik profilunkra (mint az a képen látszik, én több hivatalos Facebook oldalt is gondozok). Maga a publikálás már a szokásos. Közzétehetünk:
  • valamilyen hírt,
  • képet, videót,
  • eseményt.
Ezek menetét nem ismertetem, mert a többség számára e munkafolyamatok ismertek. Ez a poszt csak arról szól, hogy a megosztandó cikkre mutató bejegyzést miként tudjuk belerakni a bejegyzésbe.

Hogy lesz webhelyünk?

Nos, ez már egy kicsit, de csak egy kicsit bonyolultabb dolog. Attól függ, hogy milyen oldalt szeretnénk. A legegyszerűbb talán egy blog (internetes napló) létrehozása. Ez is egy ilyen webes napló. Erről talán egy későbbi posztban lesz szó.

Egy adott weboldal tartalmának közzététele a Facebook oldalunkon

Amikor egy hírt, publikációt közzéteszünk a webhelyünkön, azt a fentebb bemutatott módon létrehozott Facebook oldalon is osszuk meg, hiszen ott kapnak hírt róla azok, akik korábban már lájkolták az oldalt. Ehhez csak a böngésző címsorába kell egyet akkor kattintani, amikor a webhelyünk közzéteendő oldalán vagyunk. Ennek a hatására a címsorban lévő webcím sötét alapon világos betűkkel fog látszani, vagyis kijelölt állapotban lesz. Ekkor nyomjuk meg a Ctrl + C billentyűkombinációt, amivel a címet kimásoljuk a vágólapra. Ezt követően menjünk a hivatalos Facebook oldalunkra, és az idővonalán írjuk meg, mi újság velünk mostanában. A végén azután nyomjuk meg a Ctrl + V billentyűkombinációt, aminek hatására a vágólapon lévő webcím bemásolódik a posztunk végére. Sőt, amennyiben képeket is tartalma a webhelyünkön közzétett információ, akkor a képek közül ki is választhatjuk azt, amit a Facebook oldalon is meg szeretnénk jeleníteni.
Ennyi az egész. Így tehát bármit megoszthatunk, nem csak azokat az oldalakat, amelyekbe az oldal írója beágyazta a megosztás gombot! A következő részben viszont éppen arról szeretnék írni, hogy ilyen megosztás, illetve lájk gombokat hogyan tudunk beágyazni saját weboldalunkba. Olyat, mint amilyen minden cikkem végén látható. Az is megoldható, hogy a weboldalba beágyazott lájk gomb magára a hivatalos Facebook oldalunkra vonatkozzon. Ilyen található a blogom tetején. Remélem sokan megnyomják, hogy rendszeres értesítést kapjanak újabb és újabb közérdekű informatikai tárgyú posztjaimról.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése