2015. február 9., hétfő

Publikálás 2.

A publikálásról szóló előző cikkben azt tárgyaltuk meg, hogy miként tudunk létrehozni egy hivatalos Facebook oldalt, továbbá hogy azt hogyan tudjuk összekapcsolni egy webhellyel. Részletesen indokoltam, hogy ez miért is jó a cégünknek, vállalkozásunknak, vagy akár annak az amatőr szervezeteknek, melyeknek lelkes, azért tenni is akaró tagjai vagyunk.
Én például még annak a társasháznak is készítettem egy Facebook oldalt, és egy blogot is, amelyikben lakom, és ezeket össze is kapcsoltam a cikkben leírt módon. Miért? Mert büszke vagyok rá. A ház 1.000 négyzetméteres udvara ugyanis nem kis részben az én munkámmal Győr legszebb udvara címet is elnyerte. Igaz, az utóbbi időben erre a témára már nem sok időm jut, de azért ajánlom mindenkinek megtekintésre, hogy egy lelkes őrültekből álló közösség mit tud kihozni Győr belvárosában, a kő- és betonsivatag közepén (itt lehet elérni a blogot és itt a Facebook oldalt).


A cél azonban az ilyen esetekben is az, hogy minél többen lájkolják az oldalt. Ezt a Facebook oldalon alapból meg lehet tenni, de hogyan tudunk a vele összekapcsolni szándékozott webhely oldalaiba is berakni Lájk gombot? Erről szól ez a cikk.

A "Lájkolandó" oldal elkészítése, címének kimásolása a vágólapra

Elsőként készítsük el azt az oldalt, amit majd lájkoltatni akarunk. Ez lehet:
  • A webhelyünk nyitóoldala, például a www.pcsuli.blogspot.hu. Ezt szokták tévedésből honlapnak hívni, noha ez az eredeti és helyes értelmezésben csak egyetlen, igaz kitüntetett oldal, mégpedig webhelyünk nyitóoldala (home page, magyarul kezdőoldal);
  • A webhely egy adott oldala, amit el akarunk látni egy "Like" gombbal.
Erről a témáról e cikk keretében nem tudok írni, mert ez egy jóval összetettebb kérdés, de ami késik, nem múlik.
Ezt követően nyissuk meg a böngészőben az adott oldalt, majd kattintsunk bele egyet a böngésző címsorába, azután pedig nyomjuk meg a Ctrl + C billentyűkombinációt.

A "Like" gomb kódjának "megszerzése"

Jelentkezzünk be privát facebook fiókunkba (nem a hivatalos oldalunkba, hanem a személyesbe, én például a Nógrádi László, és nem a Nógrádi PC Suli oldalba kell, hogy bejelentkezzek). Ezután menjünk a Like gomb létrehozására szolgáló Facebook oldalra ide kattintva. Az ábra szerinti oldalt fogjuk kapni, ahová az "URL to Like" rubrikába be kell a vágólapról illeszteni a lájkolandó webcímet. Ehhez kattintsunk bele, majd nyomjuk meg a Ctrl + V billentyűkombinációt. Ezt követően a mellette lévő "Width" rubrikában adjuk meg a rendelkezésre álló szélességet pixelben, majd kattintsunk a "Get Code" gombra.


Az ekkor kapott újabb oldalon előbb kattintsunk a "Frame" fülre, majd a tényleges kódra, aminek hatására az kijelölésre kerül. Már csak annyi a dolgunk, hogy a kódot a Ctrl + C kombinációval másoljuk ki a vágólapra.


A "Like" gomb beszerkesztése a megfelelő helyre

No, ez nehezebben lesz érthető azoknak, akik még soha nem szerkesztettek semmilyen weboldalt. Aki viszont igen, annak nem fog gondot jelenteni:
  • Nyissuk meg az oldalt szerkesztésre. Ehhez általában valamilyen keretrendszert szokás alkalmazni (Drupal, Joomla, Worpress), esetleg egy blogszerkesztőt (Google Blogs,  Inda Blogger, stb.). Esetleg HTML szerkesztőt is alkalmazható. Igaz, ma már ezzel a módszerrel nem nagyon készítenek webhelyeket, mivel sokkal bonyolultabb, és több informatikai ismeretre van szükség a használatához.
  • Váltsunk át HTML kódra, majd keressük meg az oldalon azt a helyet, ahová be akarjuk illeszteni a gombot;
  • A Ctrl + V kombinációval hajtsuk végre a beillesztést, végül mentsük el az oldalt.
Ennyi az egész. Remélem sokaknak segítettem abban, hogy céges weboldalát lehessen lájkolni is. De ha csak annyit értem el, hogy a rendszer működését, a publikálás modern módszerét megértette valaki, már az is jó eredmény, mert biztosan van olyan rokona, barátja, kollégája, alkalmazottja, aki helyette el tudja végezni a fentebb, leírtakat.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése