2015. február 22., vasárnap

Távoli segítség távvezérléssel

Manapság már nagyon sokan használják a számítógépet az olyan idősebbek közül is, akik finoman szólva is nem igazán számítógépguruk. De ez nemcsak az idősebb korosztályra igaz, ugyanis a fiatalabbak is gyakorta kerülnek szembe olyan problémákkal, melyeket önállóan nem tudnak megoldani. Ilyenkor hozzáértők kisebb-nagyobb segítségére lesz szüksége mindkét csoportnak. Ez azonban többnyire kellemetlenné válik előbb-utóbb, ha másért nem, akkor azért, mert valahogy a gépet és a szakértőt "össze kell hozni". Nos, amennyiben csak ez a probléma, akkor arra létezik egy nagyon egyszerű megoldás: a távvezérlés.
Igazság szerint erre a célra rengeteg különféle program létezik, melyek közül a legnépszerűbb minden kétséget kizáróan a TeamViewer. Ez az azonos nevű német cég által kifejlesztett szoftver sok egyéb lehetőség mellet kellő szintű biztonság mellett biztosítja azt, hogy a számítógépünket valaki távolból tudja irányítani, amennyiben ezt számára engedélyezzük. Mivel a blog célközönsége elsősorban a vezérelt gép oldalán fog ülni, csak annyit ismertetek e témából, amennyit nekik tudniuk kell.

A program letöltése és telepítése

A program legújabb verzióját innét tudjuk letölteni. A linkre történő kattintás után nyissuk meg a képen jelzett hivatkozást:

Innét tölthetjük le a legújabb, 10-es verziót
Ha kérdezi a böngészőnk, adjuk meg a mentés helyét (ez beállítástól függ). Azután kattintsunk a letöltött telepítőre (ez a legnépszerűbb Chrome böngésző esetében a képernyő bal alján lévő, az ábrán jelölt helyre történő kattintással tehető meg):

Nyissuk meg a letöltött telepítőt
Indítsuk el a telepítőt, majd a képen láthatóan állítsuk be az opciókat:

Válasszuk a futtatást
Így állítsuk be az opciókat
 Amikor befejeződött a telepítés, ezt az ablakot fogjuk kapni:

Ezeket az adatokat kell megadnunk (a piros ellipszisben)
Ezt most bezárhatjuk, mert csak előkészítettünk egy későbbi távoli vezérlést!

Távoli vezérlés engedélyezése

Ehhez természetesen a partnerünknek is telepítenie kell a TeamViewer programot. Amint ő is túl van ezen a feladaton, vegyük fel vele a kapcsolatot telefonon, és tegyük a következőket:
  • indítsuk el a saját TeamViewer programunkat,
  • olvassuk le az azonosítónkat és a jelszavunkat, majd diktáljuk be ezeket az adatokat a telefonba,
  • a partnerünk is el fogja indítani a saját programját, majd ő a jobb oldalra begépeli a mi azonosítónkat, és megnyomja a "Csatlakozás a partnerhez" gombot, azután amikor a program kéri, begépeli az általunk megadott jelszavunkat is,
  • megadja az általunk neki bediktált jelszavunkat, és elkezdi vezérelni a mi gépünket,
  • mi pedig dőljünk hátra a székünkben, és figyeljük azt, amint partnerünk távolból átveszi a gépünk vezérlését, és elvégzi helyettünk azt a munkát, amire megkértük.
Megjegyzések:
  1. Amennyiben partnerünknek régebbi verziójú TeamViewer van a számítógépén, neki frissítenie kell a 10-es verzióra ahhoz, hogy a mi gépünket elérje.
  2. A programmal kép és hangkapcsolatot is fel lehet építeni, továbbá üzeneteket és fájlokat is lehet egymásnak küldeni.
  3. Nem is kell gondolom különösebben hangsúlyozni, hogy mivel a távoli elérés engedélyezése azért egyfajta kiszolgáltatottságot fog eredményezni, csak annak engedjünk hozzáférést, akiben teljesen megbízunk.
  4. Amennyiben le akarjuk tiltani a távoli elérést, kattintsunk az ábrán jelzett helyre:
Itt tilthatjuk le a távoli elérést
Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése