2014. július 1., kedd

A Skype

A Skype a világ vezető internet alapú telefonáló rendszere. Felhasználóinak száma töretlenül növekszik, bár ma már sok konkurense létezik (Viber, Tango, stb.). Akit érdekel a  szolgáltatás még az informatikában is kiemelkedőnek nevezhető sikertörténete, az itt olvashat róla rengeteg érdekességet.
Mivel a Skype sokféle szolgáltatással rendelkezik, több cikket is tervezek róla. A maiban még csak a néhány általános kérdésről és a telepítéséről, a következőben a telefonálásról, a harmadikban pedig az összes további szolgáltatásról lesz szó.

Mi is a Skype?

A Skype egy olyan ingyenes program, melynek segítségével az interneten keresztül tudunk:
  • teljesen ingyen adudió, vagy videó telefonálni az összes többi Skype felhasználóval, amennyiben egymást kölcsönösen felvettük a partnereink közé,
  • szintén díjtalanul lehet szöveges üzeneteket, fájlokat küldeni a a partnereinknek,
  • kedvező díjszabással tudunk a hagyományos vezetékes és mobiltelefonhálózatra hívásokat kezdeményezni,
  • konferenciabeszélgetések is lehetségesek.

A Skype telepítése és regisztárció


A Skype telepítéséhez kattintsunk ide, majd hajtsuk végre a következő lépéseket (a telepítés és a regisztráció folyamata az itt leírttól némileg eltérhet majd a valóságban, mert a szolgáltató bizonyos lépéseket és képernyőképeket rendszeresen szokott változtatni). A lépések tehát a következők:
  • Kattintsunk rá a "Skype" letöltése linkre;
Első lépésünk
  • A letöltés végén a telepítő fájlt rakjuk át a korábban megbeszéltek szerint (a cikket itt lehet elérni), majd futtassuk;
Telepítsük a programot
  • A telepítő ablakában mindent hagyjunk változatlanul, majd lépjünk tovább;
Lépjünk tovább
  • A következő ablakban vegyük le a jelölőnégyzetekről a pipát, különben a Microsoftra adjuk a voksunkat a Google helyett. Itt nagyon figyeljünk! Csak azután tovább;
A pipákat vegyük le
  • Elindul a tényleges telepítés;
Már csak percek vannak hátra
  • A telepítés végén automatikusan elindul a Skype. Kattintsunk rá a 
Ezt válasszuk, mert így lesz a legegyszerűbb
  • Adjuk meg a Facebook fiókunkhoz tartozó felhasználónév és jelszó adatokat. Ha kipipálva hagyjuk az "Automatikus belépés" jelölőnégyzetet, akkor ahányszor csak elindítjuk a számítógépünket, automatikusan elindul a Skype is (hiszen ezt kértük), de rögtön be is jelentkezünk. Ennek vannak előnye (nem kell vele foglalkoznunk), de van hátránya is: akiket a Skype programban felvettünk partnernek (és ők minket el is fogadtak) látni fogják, hogy leültünk a géphez. Szerencsére ezen lehet még alakítani, úgyhogy hagyjunk mindent alapértelmezetten. 
Töltsük ki, majd katt a "Bejelentkezés" gombra
  • Gondoljuk át, hogy mit szeretnénk, és annak megfelelően döntsünk. Ha mindent alapbeállításoknak megfelelően hagyunk, akkor a Skype közzétesz egy posztot, amit minden ismerősünk látni fog;
Döntsünk
  • Ha nem hordozható géppel dolgozunk, csatlakoztassunk egy mikrofonos fejhallgatót. Kezdjünk el beszélni, és a rendszer beállítja a megfelelő hangerőt. Ezt követően kattintsunk a "Teszthang" gombra, és gépünk hangján hallani kell egy teszthangot. Ha nincs hang, a listában válasszuk ki a másik eszközt. Végül persze "Tovább";
Ha minden OK, "Tovább"
  • Ha akarunk, készítsünk magunkról fényképet, amit persze később is megtehetünk. Exponáláshoz kattintsunk a "Kép készítése" gombra.
Ezt válasszuk
  • Az így elkészített képet csúszkával nagyíthatjuk, míg ráállva, majd az egér gombját lenyomva mozgathatjuk a képet, ha nem pont középen lennénk a felvételen. Befejezésül kattintsunk az "Ezt a képet választom" gombra.
Ezeken a helyeken manipulálhatjuk a képet. A végén kattintsunk a gombra.
  • A képet lecserélni itt lehet:


A következő cikkben lesz szó a partnerek felvételéről és a telefonálásról. Addig is hajtsuk végre a telepítést!

Videó



Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése