2015. március 14., szombat

Könyvjelzők alkalmazása 2.

A legutóbbi blogbejegyzésemben a könyvjelzőket ismertettem, melyek pontosan arra szolgálnak, mint ami a nevükből logikusan következik: megjelölhetjük vele azokat a helyeket az interneten, melyeket tényleg gyakran akarunk megnézni. Nincs is velük baj addig, míg lelkesedésünkben túlságosan sokat nem rakunk be. Akkor ugyanis egyszer csak egy hatalmas, áttekinthetetlen káosz lesz az eredmény, és semmit sem fogunk találni. Egyszerűbb lesz valamit a Google segítségével megkeresni, mint hosszasan a könyvjelzője után kutatni. Hasonlóan használhatatlan lesz az egész, mint a képen is látható eligazító táblaerdő. De mi a megoldás? Egészen biztosan erre is kitaláltak valamit, hiszen aki tényleg alkalmazza a könyvjelzőket, az előbb-utóbb így jár! Természetesen létezik kiút, és pontosan erről lesz szó a mai blogban.

Felesleges könyvjelzők törlése

Amennyiben egy könyvjelzőt már feleslegesnek ítélünk, a törléséhez a következőket kell csak tennünk:
  • indítsuk el a helyi menüjét, azaz kattintsunk rá az egér jobb gombjával,
  • a megjelenő opciókból válasszuk a törlés elemet.
Ez azonban azok számára, akik akár csak egy kicsi számítástechnikai rutinnal is rendelkeznek, nem jelent újdonságot, hiszen ők már tudják az alapszabályt:
"Ha valamivel valamit szeretnél csinálni, akkor arra kattints rá az egér jobb gombjával!"

Könyvjelzők rendezése

Ha könyvjelzőinket át akarjuk rendezni, akkor az alábbi lépéseket kell csak tennünk:
  • a rossz helyen lévő könyvjelzőre álljunk rá,
  • az egér bal gombját folyamatosan lenyomva tartva húzzuk át arra a könyvjelzősávon lévő mappára, melybe át akarjuk helyezni,
  • engedjük fel az egér gombját.
Ennyi az egész. Pontosabban, ha többszintű struktúrát alakítottunk ki, akkor a könyvjelzőt a felső szinten lévő mappára ráhúzva, azt tartsuk továbbra is lenyomva. Ekkor ki fog nyílni a tartalma, és húzzuk tovább arra a mappára, ahová be akarjuk rakni. Ezt addig folytassuk, amíg el nem érjük a cél mappát, és csak ott engedjük fel az egér bal gombját.

De mit tegyünk, ha még nincs is mappa a könyvjelzősávon? Ismerjük a szabályt, hiszen most ismertettem: kattintsunk a könyvjelzősávra jobb gombbal, majd válasszuk ki a "Mappa hozzáadása..." elemet.
A megjelenő ablakba kezdjük el gépelni a mappa nevét. Amit gépelünk, az az "Új mappa" név helyén fog megjelenni, hiszen ez a szöveg kék alapon fehér színnel látszik, azaz kijelölt. Az pedig egy másik alapszabály, hogy amennyiben van kijelölésünk, akkor amit gépelünk, az a kijelölt szöveg helyén fog megjelenni.


Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.


Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése