2015. március 28., szombat

PDF fájl visszaalakítása

Gondolom másoknak is sokszor kell valamilyen forrást keresni a munkájához az interneten. A tényleg hasznos találatok az esetek jelentős részében viszont PDF formátumúak, melyek forrásként történő felhasználása meglehetősen korlátozott. Nem véletlenül: pontosan ez az egyik célja a PDF formátumnak. Ráadásul a PDF fájlok még védetté is tehetők: nem lehet őket sem kinyomtatni, sem a tartalmukat a vágólap segítségével saját munkánkba átmásolni. Ez ellen nincs mit tenni, legalábbis átlagos szintű ismeretek esetén.
A védelemnél is fontosabb azonban talán a nevéből is következő tulajdonsága, a hordozhatóság. Mit is kell ez alatt érteni? Azt, hogy minden eszközön (asztali PC, okos telefon, okos TV) és minden platformon (Windows, Android, stb.) pontosan ugyanúgy fog kinézni a dokumentum. PDF = Portable Document Format, azaz hordozható dokumentum formátum.
A következő cikkben a PDF fájlok Word dokumentummá alakításáról lesz szó.
A visszaalakításra rengeteg megoldás létezik. Elég csak a keresőbe begépelni a "PDF to DOC" keresőkifejezést, és sok tucat erre a célra használható telepítendő és online alkalmazás kínálja szolgáltatását, ráadásul ingyen! Ezek közül egy, a Google Chrome alkalmazásindítóba beépülő programot szeretnék bemutatni, mert ma ez a "trendi".

Telepítés

A program telepítéséhez kattintsunk ide. Ezt követően az ábrán is látható oldalra jutunk a Chrome Internetes Áruházban. Legalábbis, míg szerepel a választékban, mivel a kínálat viszonylag gyakran változik. De ha ez véletlenül be is következne, akkor sincs nagy baj, mert a leírás alapján egy másik alkalmazás telepítése és használata sem hiszem, hogy problémát jelentene. Ezt követően kattintsunk a "Hozzáadás", majd a a megerősítő ablakban is "Hozzáadás" gombra. Ha eddig nem volt a tálcán "Chrome Alkalmazásindító" ikonunk, akkor megjelenik egy ikon a tálcán. Ennyi az egész.

Használat

A használathoz kattintsunk a "Tálcán" a "Chrome Alkalmazásindító" ikonra, majd a választékból a képen bekarikázott elemre. Ekkor elindul a böngésző, és a feladatunk csak annyi, hogy a konvertálandó, maximum 2 MB méretű fájlt kiválasszuk. Ehhez kattintsunk rá a "Fájl kiválasztása" gombra, majd a szokásos tallózó ablakban meg kell keresnünk a fájlt.
A következő lépésben kattintsunk a "Convert" feliratú gombra. Ekkor egy újabb ablakban nyomon követhetjük az átalakítás folyamatát:
  • feltöltés,
  • várakozás a szerverre (ez elég sokáig is eltarthat, mert ez alatt zajlik a tényleges konvertálás),
  • végül megjelenik a konvertált dokumentum.
Most már csak annyi a feladatunk, hogy a "Download" gombra kattintsunk. Ennek hatására a konvertált fájl letöltésre kerül a gépünkre, csupán csak meg kell nyitni (előtte esetleg megadni a mentési helyet, ez beállítás függő).
Ennyi az egész. Természetesen a képeken szereplőektől némileg eltérő párbeszédablakokkal is találkozhatunk, mivel egyfelől a szolgáltatás témához kapcsolódó reklámokból tartja fenn magát, másrészt pedig az internetes oldalak meglehetősen gyakran kerülnek átalakításra. De, aki némi kis rutinnal rendelkezik, annak nem lehet gond egy kisebb-nagyobb átalakítás. Sok sikert a konvertáláshoz.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.


Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése