2016. január 11., hétfő

Gimp képszerkesztő 2.

Ma a Gimp letöltését, telepítését, beállításait fogjuk megtárgyalni. Mint minden cikket, ezt is egy kis figyelemfelkeltéssel kezdem:
Akinek nincs kedve hatalmas összegeket kiadni a profiknak szánt Photoshop programra (és a lelkiismeretét zavarja a lopott program), azok számára némi kompromisszummal megoldást jelent ez a szoftver. A megtakarítás óriási, 6 számjegyű! Tudom, vannak fanyalgók, hogy a PS az igazi, de a többségnek a Gimp tökéletesen ki tudja elégíteni az igényeit.

A program letöltése


A Gimp innét tölthető le. A letöltés indításához kattintsunk a bekarikázott gombra. Ha úgy lett beállítva a böngészőnk, hogy megkérdezi hová mentse a letöltött fájlt, adjuk meg a mentés helyét.


A program telepítése

A program telepítésének menetét inkább képekben mutatom be.






A program első indítása és beállítása

A Start menüből tudjuk a programot elindítani. Ne lepődjünk meg, első induláskor kicsit sokáig kell várnunk.


Miután megnyílt a program, az "Ablakok" menüpontban pipáljuk ki az "Egyablakos mód" elemet. Így sokkal kényelmesebben tudunk majd dolgozni. Ellenkező esetben ugyanis mindig keresgélni fogjuk majd a szerkesztés alatt lévő képeket, illetve az "Eszköztárat".


Néhány probléma orvoslása

Ha sikerül eltüntetni az "Eszköztárat", akkor azt az "Ablakok" menü "Legutóbb bezárt dokkablakok" eleméből vehetjük elő. Az ugyancsak itt található "Rétegek, Csatornák ..." dokkablakra is szükségünk lesz majd később, így azt is jelenítsük meg.
Ha a dokkablakok külön ablakban jelennek meg, akkor előbb vegyük le, majd újra rakjuk fel a pipát az "Ablakok" menü "Egyablakos mód" elemére.
Ha pedig az "Eszköztárról" varázsoljuk le az "Eszközbeállításokat", akkor a következőket lépjük:
  • az "Ablakok" menüből válasszuk ki a "Dokkolható párbeszédablakok", majd az "Eszközbeállítások" elemet,
  • a megjelent "Eszközbeállításokat" fogjuk meg az ábrán jelölt fülénél, majd húzzuk az eredeti helyére.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése