2016. január 13., szerda

Gimp képszerkesztő 3.

Mint minden programban, a kijelöléseknek itt is óriási a jelentősége, így ezzel fogjuk kezdeni a Gimppel történő ismerkedést. Ebben  az első leckében persze nem fogjuk áttekinteni az összes lehetőséget, csak a legfontosabbakat, de az sem lesz kevés :-). Na és persze a törlést is illik tudni már az elején. Ezen kívül a program legfontosabb sajátosságát, a rétegeket sem lehet kihagyni. Mivel hosszú lesz a mai lecke, kezdjünk is bele. Előtte azonban egy fontos dolog: gyakorlati feladatokon keresztül fogjuk mindezeket megismerni, három különböző képből hozunk létre egy újat.

A mai feladatunk az lesz, hogy (nagyjából) elkészítsük az alábbi képet, ahol a szerző a kubai tengerparton tölti jól megérdemelt pihenését:

A kiinduló képek ezek, melyeket a helyi menü "Kép mentése másként" elemével mentsünk le:



1. Megnyitás, megnyitás rétegként

1.1 Megnyitás:
Amennyiben egy képet meg szeretnénk nyitni, akkor nyomjuk meg a Ctrl + O kombinációt, majd válasszuk ki a megfelelő fájlt.

1.2 Megnyitás rétegként
Ha viszont rétegként nyitunk rá egy képet egy másikra, akkor az úgy fog viselkedni, mint ahogy az a cikk jobb felső sarkában látszik, ahol egy tengerparti kép felett egy napernyő, valamint egy szörfös külön-külön rétegen látható. Ehhez a Ctrl + Alt + O kombinációt nyomjuk meg. Ezzel a technikával készítették a hagyományos rajzfilmeket, de az írásvetítő mániás tanáraink is használták ezt a módszert, ha például a kitöltetlen tesztfeladatra rárakták a megoldást tartalmazó fóliát.


Feladat:
  • Nyissuk meg a "kubai tengerpart" képet (1.1 témakör);
  • Nyissuk meg rétegként a "napernyő1" és a "szerző" képeket (1.2 témakör).
A napernyő el fogja takarni a tengerpartot, azt pedig a szerző fedi el.

2. Rétegek kezelése


    2.1 Réteg láthatósága
    Minden réteg láthatósága ki-be kapcsolható, amihez a "Rétegek" dokkablakban lévő kis szemre kell kattintani.

    2.2 Rétegek sorrendje
    A rétegek sorrendje megváltoztatható, ami a réteg húzásával lehetséges.

    2.3 Rétegek átlátszatlansága
    Az egyes rétegek átlátszatlansága is szabályozható, amihez az "Átlátszatlanság" területre kell állni, és amikor az ábrán látható alakja van a kurzornak, egyszerűen húzzuk azt a megfelelő irányba (ha nem felfelé mutató nyíl az egérkurzor alakja, akkor egy kicsit feljebb kell állnunk az egérrel).

    2.4 Rétegek törlése
    Minden réteg törölhető a helyi menüjéből.

    2.5 Alfa csatorna
    Ugyanitt adhatunk hozzá egy alfa "csatornának" nevezett valamit. Erről azért kell pár szót ejteni. Nos az alfa csatorna kezeli az átlátszóságot. Ha egy képréteg bizonyos részeit átlátszóvá szeretnénk tenni, akkor azt úgy tehetjük meg, hogy hozzáadunk egy alfa csatornát a réteghez, majd az átlátszónak szánt részeket kijelöljük, azután töröljük.

    Feladat:
    • A "napernyő1" és a "szerző" rétegekhez adjunk hozzá egy-egy alfa csatornát, mert a napernyő és a szerző környezetét láthatatlanná akarjuk tenni (1.5 témakör).
    Problémamegoldás:
    • Amennyiben nincs rétegek dokkablakunk, akkor az itt leírtak szerint járjunk el (a cikk végén, a néhány probléma megoldása címszó alatt)..

    3. Kijelölések

    Igen, megint a kijelölések. Kulcsszerepük lesz a munkában, ezért jól jegyezzük meg őket. A mai feladatban kétféle kijelölési módszert kell majd alkalmazni. A szabadkézi és az összefüggő egyszínű területek kijelölését. Ezeken kívül még két trükköt is meg kell beszélni, a kijelölés invertálását (a kijelölt és kijelöletlen területek egymással történő megcserélését), illetve a kijelölések megszüntetését. Ötödikként azt is megbeszéljük, hogy miként tudunk mindent kijelölni. A további kijelölések kevésbé fontosak. Természetesen itt is lehet többszörös kijelölést alkalmazni (az eddigi kijelölésekhez az újabbakat hozzáadni). Ezt egy kicsit megkavarták, ezért erről is kell beszélni.

    3.1 Szabadkézi kijelölés (lasszó)
    Válasszuk ki a képen jelölt "Szabadkézi kijelölés" eszközt. A kijelölendő területet kattogtassuk körbe. Az utolsó kattintási pont mindig sárga színű, ha a közelében tartózkodunk az egérrel. Ha erre a sárga pontra ráállunk, akkor azt arrébb húzhatjuk, így korrigálva egy-egy rossz kattintást.
    Fontos, hogy mindig körbe kell érnünk, vagyis végül rá kell kattintani a kiinduló pontra.
    Kattintgatás nélkül is dolgozhatunk, az egeret húzva. Így azonban pontosan lehetetlen dolgozni. Ha el akarjuk vetni a kijelölést, mert valamit elrontottunk, akkor nyomjuk meg az Escape billentyűt.

    3.2 Egybefüggő egyszínű terület kijelölése (varázspálca)
    Ehhez is van egy kép, ami az eszközt mutatja. Miután rákattintottunk, a képen arra a színre kell kattintani, amit ki akarunk jelölni. Persze, minden színnek vannak különféle árnyalatai. Pontosan ezért megadható az is, hogy a program mennyire legyen toleráns. Ehhez a küszöbszintnek nevezett paramétert kell szabályoznunk.

    3.3 Kijelölés invertálása
    A legegyszerűbben ezt a Ctrl + i billentyűkombinációval tehetjük meg. Ekkor a kijelölt és kijelöletlen területek megfordulnak.

    3.4 Kijelölések megszüntetése
    Naná, hogy erre is egy billentyűkombinációt ajánlok, mégpedig a Ctrl + Shift + a billentyűk együttes lenyomását (előbbieket folyamatosan nyomva, az a-t egy pillanatra csak).

    3.5 Minden kijelölése
    Ezt már sok esetben megbeszéltük: Ctrl + a.

    3.6 Kijelölések összeadása, kivonása, metszete
    Jaj, ez olyan, mint a matekból a halmazelmélet. Igen, pont arról van szó. De ne féljünk, el fogom magyarázni. Persze csak azt, amit kell.
    • új kijelölés hozzáadása a korábbiakhoz - Shift
    • új kijelölés kivonása a korábbiakból - Ctrl
    • metszet (vagyis a korábbi és a mostani kijelölés közös része legyen kijelölt) - Ctrl + Shift

    Feladat:
    • Állítsuk be a rétegek dokkablakban lévő szemekre kattintásokkal azt, hogy csak a "szerző" réteg legyen látható (2.1 témakör), és aktív is legyen (kék legyen a nevének a háttere, ehhez a nevére kell egyet kattintani);
    • A "Szabadkézi kijelölés" (3.1 témakör) eszközzel kattogtassuk körbe a szerzőt. Hogy pontosabbak lehessünk, a Ctrl + görgetés módszerével nagyítsunk rá a képre. Persze, mindig arrébb kell majd a képen menni ahhoz, hogy a megfelelő helyre kattinthassunk;
    • A Ctrl + i billentyűkombinációval invertáljuk a kijelölést (3.3 témakör);
    • A Delete billentyűt megnyomva töröljük a kijelölt területet. Ha van alfa csatorna, akkor a törlés eredménye átlátszóság lesz. Most van, tehát a szerző környezete eltűnik. Pontosabban, ha lenne alatta egy másik réteg, és az látható lenne, akkor az megjelenne. Ha nincs alatta látható réteg (és most nincs, mert a láthatóságát kikapcsoltuk), akkor az átlátszó rész pepita kockás lesz. Valahogy jelölni kell az átlátszóságot is, és erre a célra ezt találták ki;
    • Állítsuk be a rétegek dokkablakban lévő szemekre kattintásokkal azt, hogy csak a "napernyő1" réteg legyen látható (2.1 témakör), és aktív is legyen (kék legyen a nevének a háttere, ehhez a nevére kell egyet kattintani);
    • Válasszuk ki a varázspálca eszközt, majd kattintsunk a napernyő fehér környezetére (3.2 témakör);
    • A Delete gombbal itt is tegyük átlátszóvá felesleges részt;
    • Állítsuk be a rétegek dokkablakban lévő szemekre kattintásokkal azt, hogy minden réteg legyen látható (2.1 témakör).
    A kép most valahogy így néz ki (ha nem, akkor legfeljebb a rétegek sorrendje rossz, amin tudunk persze segíteni). vagyis még nem vagyunk készen, de már alakul. Természetesen jön a folytatás!


    Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

    Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!



    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése