2020. március 30., hétfő

Saját videók megvágása

Ha most, a digitális oktatás időszakában tényleg hatékonyan akarunk tanítani, akkor egészen biztosan nemcsak azt írjuk elő, hogy a gyerekek a tankönyv mely oldalait dolgozzák fel önállóan, hanem az alábbiak valamelyikét (esetleg mindegyikét) is alkalmazzuk:
  • Élő adást közvetítünk nekik. Ezt videó streamingnek hívják, és például a Youtube segítségével is megvalósíthatjuk (lesz róla szó);
  • Képernyő felvételt készítünk mondjuk egy PowerPoint prezentációról. A prezentációt tehát a saját gépünk képernyőjén futtatjuk, miközben élő szóban magyarázatot fűzünk hozzá. Így roppant látványos és hatékony órákat tarthatunk. Erre javasolt az oktatási célra ingyenesen használható Loom képernyő felvevőt alkalmazni. Én is ezt használom többnyire, és erről is lesz hamarosan szó;
  • Esetleg egy mobiltelefonnal vesszük fel mondandónkat, amit már egészen biztosan mindenki megtett. A kérdés csak az, hogy miként jut el a felvétel a gyerkekhez.
Akármelyik módszert is választjuk, szinte biztosan meg kell(ene) vágni a felvételt, mert hiba nélkül egy 5-25 perces felvételt lehetetlen elkészíteni.
Videó vágásra hasznáhatunk nagyon sokféle programot, sőt, akár online is vághatunk. Én a Microsoft Movie Maker programját szoktam alkalmazni, aminél kétségkívül sokkal többet tudó programok is vannak, de a használata nagyon-nagyon egyszerű, és az minket most nem igazán izgat, hogy nem tudunk például green screen / blue box technikát alkalmazni, mert nem a Titanic című film híres jelenetét akarjuk felvenni. Akkor lássuk a program használatát egy olyan videóban, ami egy feladatot oldat meg.



Letöltések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése