2015. szeptember 11., péntek

Internetes szavazás

Ezúttal egy kicsit környezetvédőként ragadtam tollat. Mit is beszélek, billentyűzetet, de azért persze jócskán van informatikai töltete is az írásomnak.
Szóval, az internetes szavazásról lesz szó, mellyel bizonyára szinte mindenki találkozott már. De, hogyan is lehet úgy szavazni, hogy a véleménynyilvánítás valamennyire is tükrözze a valóságot? Miként akadályozható meg az, hogy valaki többször szavazzon? Mennyire tekinthető egy ilyen szavazás eredménye hitelesnek? Reprezentatívnak számít-e egy internetes szavazás?
Elöljáróban annyit, hogy a cikkben nem a parlamenti választásokról lesz szó, hanem csak egy egyszerű közvélemény kutatásról. De mi is a probléma?
A robotok kiszűrésére szolgáló ellenőrzés
Nos, az, hogy miként lehet megakadályozni a többszörös szavazást. Mert az nyilvánvaló, hogy a valós véleményektől jelentősen eltéríthető a szavazás eredménye azzal, ha valaki, vagy valakik többször szavaznak. A megoldás az, hogy a szavazat csak akkor kerül beszámításra, ha a szavazó postafiókjába küldenek egy mailt a szavazás szervezői, és az abban lévő linkre kattintással meg kell erősíteni a szavazatunkat. Ilyen módszerrel már minden bizonnyal találkoztunk, hiszen a webáruházak (és más internetes szolgáltatások) is hasonlóan szervezik a regisztrációjukat. Ők még egy további védelmet is beépítenek a gépi (úgynevezett robotokkal történő) regisztrációk kiszűrésére. Ehhez általában egy nehezen felismerhető karaktersorozat begépelését kérik.
Ha nem kell megerősíteni a szavazatunkat, akkor a szavazás eredménye egyáltalán nem tekinthető a többség véleményének. Reprezentatívnak pedig még akkor sem, ha a megerősítést megkövetelik a szervezők, hiszen a szavazók összetétele korántsem hasonló a társadalom egészéhez. Például akik szavaznak, azoknak nagy valószínűséggel vagy saját gépük van, vagy a munkahelyükön napi szinten használják a számítógépet.
És akkor következzék a környezetvédelem, és az én kérésem:
Minden évben megválasztják az év fáját, mégpedig egy internetes szavazással. Ez a szavazás természetesen a fentiek értelmében nem tekinthető reprezentatívnak, de, mivel a szavazatokat meg kell erősíteni, legalább nehezen tudják befolyásolni.
Az idén itt lehet szavazni. Nekem az lenne a kérésem, hogy aki úgy gondolja, hogy a 6. számú, győri fa megérdemli azt, hogy ne vágják ki, az szavazzon rá. Ha nyer, akkor ugyanis védetté nyilvánítják, és mint ilyet, nem vághatják ki abból a célból, hogy a helyére egy parkolóházat építsenek.A belváros közepére, forgalomtechnikai szempontból egy katasztrofálisan rossz helyre. Egyúttal lebontanák az Ifjúsági házat is, ami évtizedekig szolgálta a nevében szereplő célt, de leromlott állapotára hivatkozva nem is olyan régen bezárták. Ma a fiatalok a folyóparton céltalanul üldögélnek, isznak, programokat nem lehet nekik szervezni, mert nincs hová. A felújítás helyett a bontást választva ez az állapot bebetonozódik. Az unatkozó embereknél nincs rosszabb! No és egy új, nagy építkezés többe kerül. A gondolatomat nem folytatom, mindenki maga találja ki, hová is akarok kilyukadni.
Előre is nagyon köszönöm a szavazatokat! Nem elfelejteni belépni a levelező programunkba, majd rákattintani a megerősítő linkre!

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon / fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése