2014. április 14., hétfő

Google Drive

Sokan vannak, akik megunták a túlságosan lassú freemail levelezőt, jó páran pedig eleve a gmailt választották. Mindenesetre tény, hogy a gmail használóinak száma egyre nagyobb. Azért is érdemes ezt a levelezőt választani, mert egy csomó további szolgáltatást adnak hozzá:
  • YouTube (videómegosztó),
  • Blogger (internetes naplóíró, mint például jelen sorok),
  • G+ (közösségi háló, mint a Facebook),
  • Google Drive (internetes trárolóhely + irodai alkalmazáscsomag).
Most pár mondatban a Google Drive-ról lesz szó. A többi alkalmazásról is lesz majd a későbbiekben szó.

Mire lehet használni a Google Drive-ot?

Rengeteg mindenre. Csak pár példa arra, hogy mire lehet alkalmazni:
  • Adatok tárolására, hiszen szinte mindig kéznél van, és ráadásul nagyon biztonságos;
  • Ha hirtelen kellene egy prezentációt tartani, de nincs a helyszínen lévő gépen PowerPoint. Persze alkalmas az Excel, illetve a Word pótlására is;
  • A munkahelyi és az otthoni gépen lévő adatok szinkronizálására.
A tippek között persze nincs lehetőség mindegyik felhasználás bemutatására, így lássuk a legnagyszerűbbet, az adattárolást!

A Google Drive indítása

Miután bejelentkeztünk Gmail fiókunkba, kattintsunk rá a jobb felső sarokban lévő kilenc kis négyzetből álló ikonra, majd válasszuk a Drive opciót. Ez a belépési lehetőség azonban nem minden böngésző és operációs-rendszer kombinációnál áll így rendelkezésre (a legelterjedtebb Chrome esetében azonban igen).

Így indíthatjuk a Google Drive programot

Adat feltöltés

Adat feltöltéshez csak kattintsunk rá a Google Drive ablakának bal felső sarkában lévő ikonra, előbb válasszuk a "Fájlok..." opciót, végül válasszuk ki a feltöltendő fájlt.
A feltöltés indítása és az elhasznált tárterület

A tárolóterület egyébként óriási: 14 GB. Hogy mennyi áll ebből még rendelkezésre, azt a bal alsó sarokban tudjuk leolvasni

Adat megtekintés és letöltés

Amikor egy-egy adatfájlt meg akarunk tekinteni, egyszerűen csak kattintsunk rá. Ekkor általában egy félig áttetsző rétegen megjelenik a fájl, amit a jobb felső sarkában lévő kilépés gombbal lehet bezárni.

Egy kép fájl megtekintés közben a félig áttetsző rétegen

Bizonyos fájl típusok viszont egy külön lapon szerkeszthetően nyílnak meg. Ha a fájlt nemcsak megtekinteni, hanem szerkeszteni is akarjuk, és az sima kattintással nem elérhető, kattintsunk a fájlra jobb gombbal (azaz indítsuk a helyi menüjét), majd válasszuk a letöltést.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése