2014. április 8., kedd

Műveletek ismétlése (képek azonos pozicionálása, oldaltörés, stb.)

Ma is szeretnék egy tippet adni, de ez inkább a profi felhasználóknak lesz hasznos. Arra már gondolom sokan rájöttek, hogy imádom a billentyű-kombinációkat, mert sokkal gyorsabban tudunk a segítségükkel dolgozni, mintha az egérrel kellene a menürendszerben megkeresni az éppen elérni kívánt eljárást. Ráadásul a programok néha olyan metamorfózison mennek át, hogy rájuk sem ismerünk. Gondoljunk csak az Office 2003 és 2007 közötti különbségekre. A kombinációk nagyobb része azonban szerencsére ilyenkor is megmarad.

A feladat

Ha valamilyen műveletet újra végre kell hajtani a Wordben, vagy az Excelben, akkor nagy segítség az, hogy meg lehet ismételni az utolsó eljárást. De mi is számít egy eljárásnak? Az, amit egy ikonnal hajtottunk végre, vagy egy párbeszédablakban adtuk meg, és egy OK gombbal zártuk le.

A megoldás

Roppant egyszerű: a Ctrl + Y billentyűkombinációt kell csak megnyomni. Persze előtte oda kell menni az akció helyére a kurzorral, vagy ki kell jelölni azt az objektumot, amire az eljárást vonatkoztatni szeretnénk.

Példa

Tegyük fel, hogy egy Word dokumentumban minden képet azonos méretűre szeretnénk állítani, valamint a szöveggel körbe is akarjuk futtatni, és pontosan a jobb margó mellé akarjuk illeszteni őket. Ezt minden képpel egyenként végigjátszani roppant fárasztó lenne. Helyette elég eggyel megtenni, de úgy, hogy az összes lépést egyetlen párbeszédablakban hajtjuk végre, és a legvégén egyszeri OK gomb megnyomással zárjuk le az egész procedúrát.


Az ábrán a jobb felső sarokban lévő, pirossal bekarikázott képernyőelemre történő kattintás után az egyes ellipszissel körbekerített füleken adjuk meg a jellemzőket, majd a legvégén egyetlen OK segítségével hagyjunk mindent jóvá. A lépések tehát a következők:
  • kattintsunk a jobb felső piros karikára,
  • a "Méret" fülön adjuk meg a pontos nagyságát a képnek,
  • a "Szöveg körbefuttatása" fülön válasszuk a "Szoros" elemet,
  • az "Elhelyezés" fülön a rádiógombokkal válasszuk a "Könyvlapon" elemet, majd a "Kívül" és a "Margó" opciókat,
  • nyomjuk meg az OK gombot.

Ezek után az összes többi kép megformázásához már elég lesz a képeket kijelölni, majd megnyomni a Ctrl + Y billentyűkombinációt. Sok kép esetén - például egy szakdolgozatban, vagy egy publikációban, esetleg a pedagógusok aktuális kedvencében, Hoffmann meséiből a portfólióban - órákat lehet a módszerrel megspórolni.

További példák

Mire szoktam én még ezt a módszert használni? Két olyan szituáció, amikor hasznos lehet az eljárás ismerete:
  • oldaltörés beszúrása az Excelben,
  • cellaszegélyek meghúzása egy Word táblázatban, céges aláíráshoz (na, ezt majd külön megnézzük, mert sok gond szokott vele lenni).
Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése