2014. április 9., szerda

Kijelölési trükkök a Wordben

Ma ismét egy alapfokú tippet szeretnék adni, ezúttal a Word szövegszerkesztő használatához. Ahhoz a programhoz, amit a legtöbben alkalmaznak, sokan szinte naponta. Ennek ellenére - tapasztalatom szerint - itt is óriási hiányosságok vannak. Sajnos még a legegyszerűbb feladatot, a kijelölést illetően is. A nagy többség ugyanis egyetlen kijelölési módszert alkalmaz: az egérrel történő húzást. Mi is ezzel a gond? Csak az, hogy nem eléggé hatékony. De miért gond ez? Azért, mivel manapság annyira túlterheltek vagyunk, hogy minden megtakarított másodperc számít. Sokan ráadásul nem is egy munkahelyen dolgoznak (én például négyen). Lássuk hát akkor a lehetőségeket!

Egérrel történő kijelölés

Elöljáróban annyit, hogy a szövegtől balra lévő terület kijelölő sávnak nevezik (lásd az ábrán). Ez általában a bal margóra esik, de nem mindig. Egy többhasábos szövegnél például nem feltétlenül, csak a bal szélső hasábnál.

A szürke oszlop a kijelölő sáv
egy szó
dupla kattintás a szóra
egy mondat
Ctrl + kattintás a mondatban
egy sor
a kijelölő sávban kattintás
több sor
a kijelölő sávban húzás
egy bekezdés
a kijelölő sávban dupla kattintás
egész dokumentum
tripla kattintás a kijelölő sávban
téglalap alakú terület
Alt és húzás

Billentyűzettel történő kijelölés

Azt jegyezzük meg, hogy amerre megyünk a kurzorral, az kerül kijelölésre, ha a billentyűzettel történő kurzormozgatás közben nyomjuk a Shift billentyűt.

Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése