2014. április 10., csütörtök

Képletek másolása az Excelben automatikus kitöltéssel még egyszerűbben

Akik napi szinten használják az Excelt, ezt a zseniális programot, azok nap mint nap másolják a képleteket az autókitöltővel. Tudjuk, ez található a cella jobb alsó sarkában. Erre a helyre pozicionálva az egérkurzort, az szálkereszt formát vesz fel. Egy képlet bevitelének lezárása után ide állva lehet a képletet az egér húzásával a kívánt helyekre átmásolni. De nemcsak képletet másolhatunk vele! Sorozatokat is megadhatunk.
A következőkben az így megadható sorozatok áttekintésén túl egy rettentően hasznos trükk is bemutatásra fog kerülni. Aki használja az Excelt, az feltétlenül olvassa el, és jegyezze meg, mert nagyon hasznos módszert fogok bemutatni.



Sorozatok

Az alábbi lista első elemét megadva az Excel folytatni fogja a sorozatot, ha az autókitöltőt alkalmazzuk:
  • hétfő, kedd, szerda;
  • január, február, március;
  • 2014.04.11, 2014.04.12, 2014.04.13;
  • 1. negyedév, 2. negyedév, 3. negyedév;
  • 2010. év, 2011. év, 2012. év.
Utóbbi kettőnél fontos, hogy szóköz legyen a pont után. Persze ez már egy másik napi tipp volt valójában.

De mi is a gond?

A probléma akkor jelentkezik, ha nem csak 10-20 sornyit kell másolnunk, hanem esetleg több százat. Ennyit húzni már idő, ráadásul az ember általában továbbszalad, és nem csak ott jelenik meg a képlet, ahol kellene. Aki csinált már ilyet, pontosan tudja miről beszélek.

A zseniális megoldás

Mint minden nagyszerű dolog ez is roppant egyszerű: húzás helyett kattintsunk duplát az autókitöltőre, aminek hatására a képlet addig másolódik, amíg a képlettől balra lévő oszlopban adatok vannak.



Ha tetszett, ne felejtsed el a cikket megosztani! A felső Facebook lájk és megosztás a PC Suli Facebook oldalára vonatkozik, ez pedig a cikkre.

Ha a jobb oldalon fent lévő reklám olyasmiről szól, ami érdekel, kérlek nyissad meg. Ez Neked semmibe nem fog kerülni, a PC Sulit viszont - tényleg csak pár forinttal - támogatja. Előre is köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése